mazur Opublikowano 11 Stycznia 2015 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Witam. W jaki sposób odwrócić ruchy serwa cyfrowego? Należy dokupić jakąś kartę do serwa czy da się to zrobić z poziomu aparatury. Mam na myśli podłączenie dwóch serw w klapach przy lustrzanym zamontowaniu serw. Serwa połączone kablem Y.
Marcin K. Opublikowano 11 Stycznia 2015 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Możesz rozłożyć serwo, zamienić miejscami przewody na silniku i dwa skrajne na potencjometrze. Tak się robi w analogowych, ale wydaję mi się że w cyfrowych ta sama zasada. 1
Bodzioch Opublikowano 11 Stycznia 2015 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Można zamontować Signal Reverser wpinany między odbiornik a serwo który odwraca ruch serwa.
japko95 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Jeśli jest taka możliwość sugerowałbym po prostu odwrócić serwo o 180stopni.
idfx Opublikowano 11 Stycznia 2015 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Miałem ten sam problem z klapami na Y i odwrocilem jedno z serw o 180 stopni.
PK999 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zewnętrzny serwo-revers to kilkanaście złotych. Ingerencji w jedno z serw nie polecam, ale jest to jakieś rozwiązanie. Poświęcenie 2 kanałów na klapy - najlepsze wyjście, pod warunkiem posiadania wolnych kanałów.
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 11 Stycznia 2015 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Niektóre serwa są programowalne i można to zrobić za pomocą karty - programatora. Serwo-rewers wydaje się najprostszy ale 2 złączki więcej. W niektórych serwach jest bardzo dobry dostęp do silnika i potencjometru - zamiana przewodów banalnie prosta. Ale spotkałem serwa tak upakowane, że żałowałem otwarcia.. - Jurek
PiotrEryk Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Niektóre serwa cyfrowe można programować z poziomu aparatury, podaj producenta i model serwa. Jeśli jest możliwość przeprogramowania kierunku, to po co dokładać kolejne urządzenia, to tylko wzrost wagi i więcej potencjalnych miejsc usterek. To już nie cofanie się, a cofanie się wstecz
mazur Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Niektóre serwa cyfrowe można programować z poziomu aparatury, podaj producenta i model serwa. Jeśli jest możliwość przeprogramowania kierunku, to po co dokładać kolejne urządzenia, to tylko wzrost wagi i więcej potencjalnych miejsc usterek. To już nie cofanie się, a cofanie się wstecz Takie. http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__42775__HobbyKing_8482_HK15178B_Digital_Servo_MG_13_5g_1_5kg_0_08s_EU_Warehouse_.html
PiotrEryk Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Niestety, nie widzę żadnych instrukcji programowania do serw HK, jak coś znajdę w ludzkim języku, to się zgłoszę.
Rekomendowane odpowiedzi