Marek_Spy Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Nie mam pojęcia bo kiedyś dostałem buteleczkę i mam ale co dostałem nie wiem, podejrzewam ze kwas z jakimiś dodatkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomas Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 To wolę jednak po mojemu. Po twojemu to potem płuczesz i płuczesz a i tak nie masz gwarancji żeś wypłukał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 8 godzin temu, CrazyTomas napisał: Jeszcze się nie zawiodłem. Ogniwa mają zawsze trochę większą pojemność niż deklarowana (w odróżnieniu od niektórych ofert z Alle). Mają też takie na których można by bić rekordy długotrwałości lotu FPV np 26 Ah. Jeszcze mała edytka co do łączenia. Ja robię tak: lutownica nagrzana, pilniczek iglak najlepiej płaski. Porysować i od razu pobielać. A łączę plecionką do rozlutowania, przenosi naprawdę konkretne prądy. Co do lutowania pakietów , najlepsze wskazówki daje Wojtek . Wystarczy przetłumaczyć napisy na polskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomas Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Dotrwałem do piątej minuty. I pomyślałem sobie: Duchu Szekspira, jeżeli usłyszałeś angielszczyznę tego człowieka, pewnie pożałowałeś żeś nieśmiertelny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 9 minut temu, CrazyTomas napisał: Dotrwałem do piątej minuty. I pomyślałem sobie: Duchu Szekspira, jeżeli usłyszałeś angielszczyznę tego człowieka, pewnie pożałowałeś żeś nieśmiertelny! Zalecam wyłączyć dzwiek i przetłumaczyć napisy nie bedziesz potrzebował płynów do lutowania i płukania ocywiscie i zdrowszy bedziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomas Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Ależ to jestem ten, co uważa że żadne płyny i płukanki nie są potrzebne. A że angielski (brytolski) potrafi być językiem płynnym i śpiewnym voila: ,https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwittJWe-_T7AhUMiIsKHed_D1YQtwJ6BAgSEAI&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DzRD0-7NSXd8&usg=AOvVaw2KljYHuEU-cf9RZC95wC9Q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Nic rewelacyjnego na tym filmie nie widziałem, płukanie jest na wszelki wypadek i trwa może sekundę. Nikogo do niczego nie namawiam. Co do języka.... każdy orze jak może a znasz polski ? i znowu przez jednego ..... dyskusja o akumulatorach przerodziła się ... I jeszcze raz pytam czy widzieliście takie wielkości baterii AA może trochę większe pojemność jak pamiętam 950 mAh, sa takie w TME tyle ze drogie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomas Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Po prostu lubię aktorstwo Cleesa. A wracając do ogniw, to będzie rozmiar 14500. Na stronie którą zapodałem są (raczej jest) skoncentrowani na rozmiarze 18650 i rzadko większych. Myślę, że producenci niechętnie robią ogniwa litowe w tym rozmiarze. Wyobraź sobie USA. Użytkownik włożył takie coś do kalkulatorka zamiast AA 1,5V, kalkulator się zepsuł a sprawa o odszkodowanie ciągnie się 5 lat i ląduje w Sądzie Najwyższym. PS przejrzałem oferty ogniw 14500 li-ion. Od 99 procent bym się trzymał z daleka. Chyba jednak 18650 są dobrym kompromisem. Zauważ, że im mniejsze ogniwo, tym większy udział obudowy w stosunku do gęstości energii. Kiedyś też np. koszyczków na AA było pełno a na 18650 wcale. Teraz już nie problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 No se lub co lubisz ale zaśmiecasz watek, to do mniejszych modeli zamiast 1000 LiPol, a cena ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 10 godzin temu, Marek_Spy napisał: To do mniejszych modeli zamiast 1000 LiPol, a cena ? Czytałem od początku i wyraźnie Przemek pisał o ogniwach ( Chcialbym zapytac, czy ktos tutaj lata jeszcze na pakietach LifePo4 a dokladnie na celach A123.) a one wcale nie są małe 1000mAh tylko https://eu.nkon.nl/a123-systems-anr26650m1b-a-grade-3-3v-a-grade.html?gclid=Cj0KCQiA4uCcBhDdARIsAH5jyUnXe4fEOSjFzfadW93Orhtg-fMwuXiYbB-P3FesGzsQQX6YzhgNbLgaApOgEALw_wcB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 A123 miało ogniwa w rozmiarze 18650 o pojemności 1100mAh i prądzie 30A. W czasach jak DeWalt używał tej chemii. Obecnie to żaden rarytas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Tak, ale mnie chodzi o mniejsze np. do combatow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Przeglądałem. Niby są ale małe pojemności ale mizerne prądy i ciężko. I droogo. Przy małych pojemnościach to chyba rozsądny wybór to tylko lipo. Im większe napięcia i pojemności (grube amperogodziny) to lijon i life potrafią wypaść lepiej z wagą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2022 Kiedyś kupiłem chyba w Nastik ale to było może z 10 lat temu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 Kupiłem jeszcze do eksperymentów 12 ogniw A123 w tym sklepie wskazanym przez Tomka. Cena przystępna. Zobaczymy co to będzie. Poeksperymentuje na tych nowych z lutowaniem. Za dobrych czasów udało mi się załatwić dwie flaszki ruskiego zajzajera ale jeszcze nie testowałem. Wcześniej zakupionych akumulatorów szkoda mi zepsuć bo to dobry sort i też trochę kosztował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 W LiFe A123 od wiertarki DeWalt, powierzchnie bardzo dobrze się lutują po wyskrobaniu powierzchni do polysku i uzywając zwykłej pasty lutowniczej. Ale koniecznie trzeba oskrobać powierzchnię metalu. Ruski płyn jest doskonały do lutowania, ale aluminium, W czasie lutowania nie moze mieć kontaktu z kalafonią!!!. Wówczas nie lapie. Lutując aluminium, po nabraniu cyny z tinolu na powierzchnię grota (używam do tego lutownicy pistoletowej) pocieram roztopioną cynę o flanelową szmatkę. Pięknie oczyszcza roztopioną cynę z kalafonii (odsącza ją). Aluminium też musi być oskrobane do połysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi