idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Witam ! Chciałbym wymienić dysk w laptopie na SSD. Na obecnym mam system operacyjny oraz ukrytą partycję przywracającą w razie potrzeby komputer do stanu "prostu z pudełka". W jaki sposób mogę przenieść zawartość obecnego dysku wraz z ukrytą partycją na nowy dysk ? Czy jest jakiś program, którym się to robi ? W moim wyobrażeniu - podłączę SSD przez USB i jakoś odwzoruję na nim obecny stan. Potem włożę SSD na stałe zamiast obecnego dysku. Spodziewam się jednak, że to może być nieco bardziej skomplikowane. Proszę speców o pomoc i podpowiedzi Dziękuję i pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Tak się tego nie robi - czasami producenci dysków dołączają narzędzie do klonowania dysku. Jeśli nie było w komplecie to polecam Acronis True Image. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dziękuję ! Nie wiem właśnie jak znaleźć punkt zaczepienia ... Czy droga jaką trzeba iść i opisałem jest logiczna - dysk ssd przez mostek na usb i jakimś programem dalej działam ? Potem przekładam ssd na miejsce obecnego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dziękuję ! Nie wiem właśnie jak znaleźć punkt zaczepienia ... Czy droga jaką trzeba iść i opisałem jest logiczna - dysk ssd przez mostek na usb i jakimś programem dalej działam ? Potem przekładam ssd na miejsce obecnego ? W ten sposób nie skopiujesz MBR-a, itd. Taki dysk nie będzie bootowalny. Musisz jakimś programem zrobić binarną kopię. Ja kiedyś używałem Clonezilla-y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 no tak ... rozumiem, ale złącze na dysk mam w laptopie tylko jedno. Więc jak to skonfigurować sprzętowo, by z nowego dysku zrobić dysk docelowy i systemowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 no tak ... rozumiem, ale złącze na dysk mam w laptopie tylko jedno. Więc jak to skonfigurować sprzętowo, by z nowego dysku zrobić dysk docelowy i systemowy ? Generalnie programy klonujące działają w nieco inny sposób.Montujesz nowy dysk, instalujesz program uruchamiasz go wskazujesz dysk źródłowy i docelowy, po chwili nastąpi restart i dłuższa chwila klonowania dysku, a następnie powinien komp wystartować już z nowego nośnika. Aczkolwiek można to robić i na"piechotę". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 pffff ... no dobra kolejno : Montuję nowy dysk. Instaluję program. (Jak, jak na nowym dysku nie mam systemu a stary musiałem wyjąć by w jego miejsce podłączyć SSD?) Uruchamiasz go (jw) Wskazujesz dysk źródłowy (Stary wyciągnięty leży na biurku i czeka na swoją kolejkę) ... restart i dłuższa chwila klonowania dysku Czyli dalej nie wiem jak się z tym uporać sprzętowo Nie mam opcji podłączenia drugiego dysku inaczej niż przez USB bo to laptop i złącze mam tylko jedno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dzięki ! Właśnie o to mi chodziło Widzę, że załapałeś w czym problem. Kupię dysk po weekendzie i się zacznę bawić. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 mam USB 3.0, nie martwię się zbytnio o dane bo ich jeszcze nie ma, laptop ledwo kupiony. Chodzi mi wyłącznie o odwzorownie systemu i ukrytej partycji systemowej by w razie czego od nowa postawić system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Może to Ci pomoże: http://www.pcformat.pl/Latwa-przeprowadzka,a,2047 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dzięki !! O to mi chodziło, ale .... główne ograniczenie - dysk docelowy musi być przynajmniej o tej samej pojemności co obecny. 1TB SSD raczej mnie zniszczy finansowo a planowałem włożyć około 120GB bo nawet 70% tego nigdy nie użyję. Poczytam, może coś zdziałam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 To sklonuj tylko partycje systemową , będziesz miał system na ssd , reszta zostanie na starym dysku. Jeszcze jeden sposób http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Przeniesienie.systemu.z.HDD.na.SSD.czyli.jak.to.zrobic.sprawnie.i.bezpiecznie,226 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zawsze jakieś rozwiązanie. W razie poważnych problemów włożę stary dysk, odtworzę system z partycji recovery i sklonuję od nowa na nowy dysk. Dzięki za sugestię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Acronisem możesz też odtworzyć obraz poprzez połączenie sieciowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Kieszeń na dysk w miejsce DVD jak przez USB się nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dzięki gdzie się ten obraz powinien znajdować, gdzieś w chmurze ? Kieszeń na dysk w miejsce DVD jak przez USB się nie da. Dzięki, da się przez USB, ale dalej nie wiem jak to zrobić W poniedziałek będę miał dysk i łatwiej będzie mi coś stwierdzić po kilku próbach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 a tak BTW to dysk SSD jako dysk systemowy to strzał w 10 jedne z lepiej wydanych pieniędzy na komputer w moim życiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 A czemu nie zainstalować na tym SSD systemu OD NOWA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 a skąd mam go wziąć jak jest zapisany na partycji recovery na starym dysku ? :) kupić nowy system do nowego laptopa, który był z W8.1 ? a tak BTW to dysk SSD jako dysk systemowy to strzał w 10 jedne z lepiej wydanych pieniędzy na komputer w moim życiu 0.5 GB/s odczyt / zapis .. bez zastanowienia podjąłem tą decyzję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Nie wiem, na ile to legalne. Sciagnac pirata Win 8.1, przy instalacji podac nr seryjny Twojego Win (pewnie masz naklejke na obudowie). Tak tylko mysle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi