Wojtan Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Ważne że ogonowe działa Małych kroczków ciąg dalszy: Stery kierunku: Regle na miejscach i ogólnie całe okablowanie jest gotowe, mogę zakrywać resztę kadłuba: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 No dobra, wszyscy milczą, ja zapytam - jak dociąć i umocować te cholerne osłony ? Zastanawiam się, czy ich nie wystrugać w styrodurze - nie byłoby problemu z przyklejeniem do skrzydła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Możesz wykorzystać te osłony jako formę do laminatu. Przykleisz bez problemu na żywicę i łatwiej będzie wtedy w niej wyciąć i zamocować ruchome klapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Ja przyklejałem to cjakiem. A żeby ładnie pasowało, to z papieru robiłem szablon potem z grubsza docinka w/g szablonu z zapasem ok 5mm a potem już docinanie na wymiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotomichal Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Witajcie, Poniżej kilka zdjęć przedstawiających aktualny stan prac nad osłonami górnej części modelu... Nie wyszło idealnie ale też jakoś tragicznie chyba nie jest Jeżeli o mnie chodzi to te wszystkie osłony montuje na malutkie wkręty. Pozostało dociąć i zamontować dolne osłony z ruchomymi klapkami - nie mam pojęcia jak się do tego zabrać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Świetnie to wygląda! Dolną gondolę montujesz tak jak górną , ale zanim to zrobisz przyklej ją taśmą do dolnej części płata . Flamastrem zaznacz gdzie masz kółko/kółka. Potem wycinasz dziurę symetrycznie na wielkość koła powiększone o jakiś luz. Potem jeszcze wycięcie klapki pod otwierającą się goleń. Same klapki możesz zamontować na zawiasach plastikowych zwykłych lub takie od klap. Przednia klapka , podpinasz pod goleń cieniutkim drucikiem, kwestia dobrania miejsca przymocowania drucika do gondoli, żeby się otwierało i zamykało. Boczne klapki od kół możesz napędzić albo 2,5 g serwem (jednym na gondole . Albo też mechanizm sprężynowy opierający się o ruch goleni. Ale goleń musi mieć dość mocny mechanizm ,aby nie zablokowała go siła potrzebna do zamknięcia klapek i napięcia sprężynki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotomichal Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Tomku, dzięki za dosyć szczegółową podpowiedź co do wykonania tego mechanizmu otwierania klapek. Mam dwa pytania: 1. Czy posiadasz jakieś zdjęcia z podobnym mechanizmem, który opisałeś? 2. Jak już to skłaniałbym się do tego mechanizmu sprężynowego. Jakiego rodzaju, wielkości sprężynki zastosować? Przychodzą mi jedynie do głowy to małe sprężynki znajdujące się w długopisach... Czy o takie właśnie Ci chodziło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Takie rozwiązanie jest na przykład w modelu Me-110 firmy Dynam. Wyguglasz nie tylko zdjęcia ale i filmy. Tylko tu mam uwagę. Jeśli masd podwójne koła to otwór musi być większy niż w Messerschmicie. To i prowadnice dla tych szyn na pokrywach chyba powinny być szersze. A to już może trochę słabo wyglądać... Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Znalazłem makietowe śmigła do Łosia - wg mnie idealne: 9x7x3 I pracuję nad kołpakiem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotomichal Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Wojtek podasz link do tych śmigieł ? I jeszcze zapytam z czego i w jaki sposób zamierzasz wykonać kołpaki? I koniecznie pokaż zdjęcia osłon górnych i dolnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Kołpaki pewnie drukowane 3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Tak, kołpaki będą drukowane, a śmigła te: https://hobbyking.com/en_us/prop-set-for-b-17-memphis-belle-1875mm.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Zarąbiste te śmigła . Przeglądając HK to widzę , że są też w innych rozmiarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 I od razu przeciwbieżne i - odpukać - zapasowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czyzyk Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Wojtek mierzyłeś może ciąg i prąd na tych śmigłach? Sam powoli zabieram się za kompletowanie wyposażenia i wyniki takich pomiarów byłyby dość pomocne. Napisz proszę jeszcze jakie masz tam motorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Silniki to Turnigy D3542 1000kV, ( https://hobbyking.com/en_us/turnigy-d3542-6-1000kv-brushless-outrunner-motor.html ). Nie robiłem jeszcze pomiarów wagowo - prądowych, w sobotę najprędzej. Zrobię pomiary na 3S i na 4S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 http://www.repozytorium.fn.org.pl/?q=pl/node/7967 ciekawostka bo Wam kibicuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 31 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Wcale nie taki nowy ten Bombowiec i ten RWD 10 obok niego pięknie pięknie miód na moje oczy i uszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zmieniłem trochę kształt kołpaka - wydał mi się zbyt szpiczasty, prototyp wyszedł tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibnexus Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Sprawdzałeś wyważenie tych śmigieł? Potrzebuję 3-łopatowych. Używam GWS-ów, ale trzeba je siekierą ciosać, żeby dały się wyważyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi