fotomichal Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Wojtku w razie coś można się zgłaszać do Ciebie z prośbą o wydrukowanie i wysłanie kołpaków na zamówienie oraz za opłatą? Pytam ponieważ mam prawie identyczne silniki jak Twoje... także wszystko by idealnie pasowało kwestia tylko wydrukowania i Panowie prośba o opinię czy bardzo słabo będzie to wyglądało? wersja/pomysł nr 1: wersja/pomysł nr 2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Michał. Może zamiast ordynarnych sprężynek na zewnątrz to po prostu drucik? O ile masz mocny mechanizm to spokojnie da sobie rade. Tu masz rysunek zasady działania "drucika" patrząc prosto od strony silników . Jasnozielone koło to przekrój goleni (kół nie rysowałem). niebieski to ścianki boczne Czerwony, otwarte klapki, czarne- zamknięte. Długość drucika w tym rysunku dla zamkniętych i otwartych klapek jest identyczna, jedynie przez ugięcie drutu spowodowane ruchem goleni ,klapka się zamyka. Jak byś mi narysował, nawet na tym rysunku, wszystkie wymiary z Twojego Łosia oraz jak szeroko mają się otwierać klapki, to narysował bym Ci gdzie i jakiej długości drut i orczyki zrobić, żeby zamykały się idealni i idealnie otwierały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Michał - nie ma problemu, o ile masz ośki M6 z otworem M3 z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Michał. Może zamiast ordynarnych sprężynek na zewnątrz to po prostu drucik? Lub cieniutka linka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Musi być drut, bo musi otworzyć golenie , a nitka może być tylko muszą jeszcze być sprężyny otwierające klapki a tu już zaczyna się kombinowanie jak je ukryć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Musi być drut, bo musi otworzyć golenie , a nitka może być tylko muszą jeszcze być sprężyny otwierające klapki a tu już zaczyna się kombinowanie jak je ukryć. No tak, czyli drut sprężysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Trzeba z drutu 0.8 zrobić płaską sprężynę. sprezyna.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotomichal Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Dzięki wielkie za rysunek i podpowiedzi W teorii wszystko wydaje się być proste. U mnie musiałbym porobić przy tym rozwiązaniu jeszcze jakieś blokady bo klapki otwierają się szerzej niż potrzeba. No i podstawowe pytanie gdzie i jaki drut kupić nadający się do tego rozwiązania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Blokada to nitka nylonowa wklejona do klapki i gdzieś od wewnątrz . Jak wkleisz z obu stron to klapki się otworzą tylko na tyle ile napnie się nitka. Drut kupuje w modelemax , kiedyś cały worek z różnymi średnicami. Z nitka zamiast drutu możesz sobie sprawdzić czy u ciebie będzie działać (zamykać się klapki). Łatwo to potem usunąć, jak już dobierzesz odpowiednią długość i punkt mocowania. W moich klapkach wkleiłem rancik , a dokładniej nie na klapkach tylko na bocznych ściankach gondoli. Klapki jak się zamykały to opierały się idealnie do gondoli i nie musiałem idealnie tego ustawiać. nitki żółtopomarańczowy kolor na rysunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 W teorii wszystko wydaje się być proste. U mnie musiałbym porobić przy tym rozwiązaniu jeszcze jakieś blokady bo klapki otwierają się szerzej niż potrzeba. Przecież długość drutu ustala rozwarcie klap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgadza się Stefan , ale 1 nitka musi być lub inny ogranicznik, bo inaczej może się jedna klapka otworzyć o 170stopni, a druga 10 zamiast obie po 90 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotomichal Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dokładnie tak jak Tomek pisze. Wczoraj robiłem próby z różnymi drucikami znalezionymi w piwnicy... niestety bez większych sukcesów. Nie mam odpowiedniego drutu i coraz bardziej skłaniam się do pomysłu, żeby dać sobie spokój z tymi klapkami i zostawić otwory... tylko czy podczas lotu te otwory niezakryte klapkami będą miały negatywny wpływ na lot modelu? Chyba, że ktoś z kolegów podjął by się zadania wykonania tego mechanizmu na zlecenie i za opłatą? Tomek może Ty? do Puław mam nie daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Przywoź, zrobię Ci to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotomichal Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 super odezwę się na PW po świętach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 W międzyczasie oczekiwania na przesyłkę z nowymi goleniami, położyłem trochę folii: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Ochrzciłem go na chwilę Silver Shadow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 No, zostało tylko dopieścić oszklenie i można oblatywać 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Fajny - ale wyszedł strasznie "sterylny" Planowane są jakieś linie podziałowe - nawet zwykłym pisakiem do CD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Jest to jakiś pomysł, jak będę siedział nad szkieletem kabiny to przemyślę. Faktycznie jest taki..... czysty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi