TeBe Opublikowano 8 Lutego 2015 Opublikowano 8 Lutego 2015 Pomalowałem model. - Model został pomalowany. Obszedłem jezioro. - Jezioro zostało o.... ?
Masło Opublikowano 8 Lutego 2015 Opublikowano 8 Lutego 2015 Jezioro zostało okrążone. Niepokojące jest to, jak dużo osób nie wie jak dokończyć to zdanie.
idfx Opublikowano 8 Lutego 2015 Opublikowano 8 Lutego 2015 Jezioro zostało okrążone. Niepokojące jest to, jak dużo osób nie wie jak dokończyć to zdanie. Obszednięte nieuku !!
Marcin K. Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 A jezioro zostało, przecież nikt go nie zabrał?
e-mir Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 Z kąd (ewentualnie: z kond, z kont, skont, z kąt) bierzecie takie pomysły? Bo moje przykłady są w większości z tego forum
bart07 Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 Mały drobiazg. W polskim alfabecie nie ma takiego "z"
idfx Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 Ostatnio pojawiła sie nowa moda na pisanie imion / nazwisk i nazw własnych z małej litery ... Rzuca się w oczy w czołówkach programów TV. Co o tym myślicie ?
bart07 Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 Mnie trafia jak widzę [Nazwisko Imię]. Po polsku jest [imię Nazwisko].
idfx Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 Bardziej mi chodzi o np. : Występują .. agnieszka nowak jan kowalski
bart07 Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 To jest kwestia "grafiki". Można to oczywiście rozwiązać w każdy inny sposób. Natomiast Nowak Agnieszka, czy Kowalski Jan - to mnie trafia.
idfx Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 Jak nauczyciel sprawdza listę to przecież po nazwiskach jedzie od góry do dołu a potem dodaje imię Wydaje mi się, ze w urzędach i placówkach medycznych też się przyjmuje Kowalski Jan a nie odwrotnie, ale mogę się mylić.
bart07 Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 Wiesz, ja jestem z czasów, gdy miesiąc w dacie pisało się rzymskimi. Wówczas nauczyciele potrafili wypełnić prawidłowo dziennik sortując wg nazwiska. Zresztą jak to brzmi: - Sobieski Trzeci Jan - Z Bogdańca Zbyszko A urzędnik najchętniej zapytał by się tylko o pesel. Mógłby się posługiwać 17 klawiszową klawiaturą zamiast 101.
Masło Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 Skąd biorą? Tego jest pełno w internetach.
jpd Opublikowano 10 Lutego 2015 Opublikowano 10 Lutego 2015 Panowie ... trochę przyganiał kocioł garnkowi ... Proponuję przejrzeć (nie "przeglądnąć" - obrzydlistwo ) forum i poszukać w ilu postach jednostki nie są odmieniane przez liczby. A przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie powiem : "mam pięć rower" natomiast wiele osób, których o brak klepek nie posądzam, potrafi napisać "10 amper", albo inne curiosum : "20 Watt" ! - nie dość, że nie po polsku to jeszcze z błędem.
Rekomendowane odpowiedzi