mirolek Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Te małe dziurki do wentylacji pomogą "jak umarłemu kadzidło" będzie miał silniczek raczej ciepło. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanpasz Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Zatem zapasowym modelem jest druga Dr 1 W sumie sensowne Tylko że ta musi być czerwona bo jak patrzę jak nimi latasz to mistrzostwo , jak u Richthofena... Zastanawiam się jak to będzie wyglądało po pierwszej walce Trzymam kciuki za resztę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 O którym silniku piszesz, o atrapie czy o elektrycznym bo ten drugi zamontuję przed atrapą gwiazdowego silnika. Muszę tylko zrobić odpowiedni domek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 I trafiłeś Stefan w dziesiątkę: model to fokker dr1 w malowaniu czerwonego barona, będzie jeszcze kilka niespodzianek, ale wszystko w swoim czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Na pierwszej stronie już trafiłem Fajnie zmakietyzowany model się szykuje (sam go spróbowałem, ale gdzieś popełniłem błąd), aż szkoda będzie nim w ESA latać Powodzenia w budowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Wróciłem po urlopie i zabieram się za dalszą pracę przy modelu. Pierwszą rzeczą jaką jednak zrobię to uproszczę konstrukcję i wykonam nowy silnik. Postaram się aby nowy miał właściwą liczbę cylindrów i bardziej przypominał oryginał bo obecny motor jest podobny zupełnie do niczego. Mam dodatkowo pytanie do znawców tematu, a zwłaszcza tego samolotu: czy Manfred latał na samolocie pomalowanym całkowicie na czerwono, czy też jego dr 1 miał białą osłonę silnika i SK? Poniżej zamieszczam fotki silnika jaki zamierzam zrobić oraz wersję malowania samolotu, która mi się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Fokker 425/17 miał biały ster kierunku i prawdopodobnie czarną lub ciemnoszarą maskę silnika. Jest jeszcze kwestia krzyży: patee czy proste. Rozkaz zmieniający kształt krzyży z patee na proste wszedł bodajże parę miesięcy przed śmiercią Richthoffena. Pytanie którego Dr.1 Manfreda robisz? PS. tą repliką raczej się nie kieruj... PS. II 425/17 miał proste na 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 No to teraz mi klina zabiłeś, muszę chyba trochę po necie pobuszować :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanpasz Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Cześć, generalnie było kilka malowań. Trzy z różnych okresów zamieszczam poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 no właśnie chyba pomaluję model w barwy tego na samym dole, czyli cały na czerwono. Dzięki Stefan. Poza tym bardzo mi się te proste krzyże nie podobają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Korzystam z urlopu, jeszcze jutro mam wolne więc trochę pokleję. Dzisiaj złożyłem w końcu silnik, zajęło mi to jakieś 9 godzin i ponad 130 elementów ale się opłacało Na dzisiaj pracy przy modelu nie kończę, pomyślałem że w ramach przerwy wrzucę kilka fotek. Rozładowała mi się niestety lustrzanka więc pstrykałem zdjęcia palcofonem. Do budowy silnika poza EPP oraz sklejką użyłem spienionego PCV. Jest to bardzo przyjemny w obróbce materiał, daje się szlifować i kształtować czego przykładem są kolektory wydechowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Czary jakieś A żebrowanie cylindrów gdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 no bez jaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 będzie się grzał to czarne pod spodem to wręga silnika ? czy ona się mieści wewnątrz maski, bo niestety maska z epp musi mieć swoją grubość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Właśnie kleję i wygląda na to, że się mieści na styk, no i skończyłem dłubanie na dziś, osłona silnika gotowa. Potrzeba było trochę sklejki, ale się udało. Teraz mam połowę mieszkania do posprzątania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 s-cenka opada super! piekny model sie szykuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanpasz Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Przypominam o wzięciu leków o 17 Tak poważnie to SUPER ROBOTA Michał mam propozycję aby zmienić tytuł, bo może niewiele osób odnajdzie relację z tak wspaniale wyglądającego Fokkera Dr 1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 no bez przesady, na razie to tylko maczuga z epp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Może i maczuga ale już się nie mogę doczekać, żeby nią polatać Poza tym pewnie by było więcej modelu, ale paczka ze skrzydłami i sterami dopiero jedzie. A to z dzisiejszego dłubania: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot71 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Paczka ze skrzydłami już przyszła, trochę dzisiaj podłubałem przy modelu. Skrzydła i podwozie wkleję dopiero jutro, muszę jeszcze zaokrąglić końcówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi