Skocz do zawartości

ASG 32, GP 10, SparrowHawk R - całolaminatowy szybowiec - propozycje ....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Planuje uruchomić seryjną produkcję całolaminatowego szybowca ( półmakieta - makieta ).

Moje wstępne propozycje są następujące:

1. Aleksander Schleicher - model ASG 32 

http://www.alexander-schleicher.de/en/flugzeuge/asg-32-mi/

32-Mi-Luft-015.jpg

2. Peszke S.C. - model  GP10

http://www.peszke.com/gp-10-0

dsc_1862.jpg

3. SparrowHawk R

http://windward-performance.com/sparrowhawk-r/

P1070199-small.jpg

Jeżeli jest ot możliwe to proszę opinię na temat w/w propozycji.

Opublikowano

Generalnie bardzo mi się podoba większość szybowców ASH, ASW, ASG. ASW-28 i ASG-29 to jedne z najładniejszych dla mnie szybowców. Niestety ten ASG-32 mi się nie podoba. Jest to dwumiejscówka i ten skos skrzydeł do przodu wizualnie nie wygląda najlepiej. 

GP-10 zdecydowanie najładniejszy z tej trójki. Jedyny mankament wizualny to te kółka przy wingletach. Ogólnie jest dość podobny do Diany i osobiście bym jednak wybrał Dianę.

SparrowHawk ma ładne eliptyczne skrzydła. Niestety kadłub robi wrażenie zbyt masywnego i usterzenie również niezbyt zgrabne.

Podsumowując z tej trójki ja jestem za GP-10. 

Opublikowano

Na tą chwilę myślę o makietach modeli które jeszcze nie są produkowane w wersji RC :) stąd te w/w moje trzy propozycje.

Jeżeli chodzi o rozpiętość to w granicach 5 - 10m ( skala 1:2 - 1:3 )

Opublikowano

Poprosze GP 10 (bez kolek i winglet, chyba ze zalaczone obliczenia i wyniki testow potwierdza ich skutecznosc ;) ).

Edit:

5 m

Opublikowano

Rozumiem, że pytasz nas ale produkcja na rynek zagraniczny głównie- sądząc po skali.

Ja bym nie wybierał nic z listy a skupił się np. na Puchaczu lub Perkozie bo niemcy produkują nasze szybowce a u nas klapa...

Opublikowano

A ja jestem za Jantarem Standardem 3 bo jeszcze nie widziałem takiego modelu w żadnym w sklepie ani nawet zdjęcia w internecie. Czasami się zastanawiam czy brak tych konstrukcji nie jest spowodowany jej słabymi własnościami lotnymi jako modelu. Cały model to byłby zapewne poza moim zasięgiem ale na sam kadłub z kabinką to bym się z pewnością skusił... Swift też dobra propozycja. A z zaproponowanych przez Ciebie to GP-10..

Opublikowano

Jak dla mnie to ASG 32. W skali 1:3 to będzie miało koło 7m. Natomiast nie przewiduje raczej powodzenia biznesowego w Polsce takich konstrukcji. Znam sporo czeskich produkcji i producentów i wiem jakie to są ceny i gdzie najlepiej się to sprzedaje. Natomiast jak taki ASG będzie wykonany super to w europie i na świecie bez problemy sprzedaż.

Opublikowano

GP 10. Jeżeli serio podejdziesz do sprawy  to pan Peszke na pewno udostępni rysunki,przekroje itp. Peszke to rasowy (były) modelarz, który dla modeli szybowców RC zrobił bardzo wiele w Polsce.

Opublikowano

Podwód jest taki że konstruktor na tą chwilę nie udostępnia planów.

Szybowiec jest jeszcze w trakcie zastrzegania wzorów itp.

Reasumując trzeba czekać  :)

Opublikowano

Jasne. Jakbym się napalił ale tak konkretnie to z fotografii bez większych problemów i niewielkimi błędami narysowałbym taki model. Ale się nie napalam. Motywy autorów projektu zrozumiałe choć tak naprawdę rozkład profili (ciśnienia) skrzydła są elementem "wrażliwym" konstrukcji o czym wspominają konstruktorzy współczesnych szybowców. Trza czekać !

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Postanowiłem zamieścić kilka renderów naszego naczelnego projektanta który również ma na imię Krzysztof co by naświetlić nasze możliwości i poważne podejście do w/w tematu.

Ash_31_1_800.png

Ash_31_2_800.png

ASH_geo_ok_2_800.png

trzy rysunki wystarczą :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.