Christopher Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Witam Planuje uruchomić seryjną produkcję całolaminatowego szybowca ( półmakieta - makieta ). Moje wstępne propozycje są następujące: 1. Aleksander Schleicher - model ASG 32 http://www.alexander-schleicher.de/en/flugzeuge/asg-32-mi/ 2. Peszke S.C. - model GP10 http://www.peszke.com/gp-10-0 3. SparrowHawk R http://windward-performance.com/sparrowhawk-r/ Jeżeli jest ot możliwe to proszę opinię na temat w/w propozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Generalnie bardzo mi się podoba większość szybowców ASH, ASW, ASG. ASW-28 i ASG-29 to jedne z najładniejszych dla mnie szybowców. Niestety ten ASG-32 mi się nie podoba. Jest to dwumiejscówka i ten skos skrzydeł do przodu wizualnie nie wygląda najlepiej. GP-10 zdecydowanie najładniejszy z tej trójki. Jedyny mankament wizualny to te kółka przy wingletach. Ogólnie jest dość podobny do Diany i osobiście bym jednak wybrał Dianę. SparrowHawk ma ładne eliptyczne skrzydła. Niestety kadłub robi wrażenie zbyt masywnego i usterzenie również niezbyt zgrabne. Podsumowując z tej trójki ja jestem za GP-10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavericknt Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 A może coś z SZD 48 Jantar Std 3 myslę że wielu pilotów z PL i nie tylko by go zakupiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 A może S-1 Swift? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christopher Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Na tą chwilę myślę o makietach modeli które jeszcze nie są produkowane w wersji RC stąd te w/w moje trzy propozycje. Jeżeli chodzi o rozpiętość to w granicach 5 - 10m ( skala 1:2 - 1:3 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Poprosze GP 10 (bez kolek i winglet, chyba ze zalaczone obliczenia i wyniki testow potwierdza ich skutecznosc ). Edit: 5 m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Rozumiem, że pytasz nas ale produkcja na rynek zagraniczny głównie- sądząc po skali. Ja bym nie wybierał nic z listy a skupił się np. na Puchaczu lub Perkozie bo niemcy produkują nasze szybowce a u nas klapa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christopher Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Puchacz i Perkoz jest już produkowany więc nie chciałbym robić konkurencji Perkoz jest nawet z napędem elektrycznym w wersji takiej :https://plus.google.com/109110926979323165896/posts/Z7APawUkJdG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Osobiście proponowałbym SZD 52-2 Krokusa, JS1 albo niemieckiego Cirrusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek C Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 GP-10 bo nasz Polski i dostępność planów łatwiejsza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozzo Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 A ja jestem za Jantarem Standardem 3 bo jeszcze nie widziałem takiego modelu w żadnym w sklepie ani nawet zdjęcia w internecie. Czasami się zastanawiam czy brak tych konstrukcji nie jest spowodowany jej słabymi własnościami lotnymi jako modelu. Cały model to byłby zapewne poza moim zasięgiem ale na sam kadłub z kabinką to bym się z pewnością skusił... Swift też dobra propozycja. A z zaproponowanych przez Ciebie to GP-10.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjTommi Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Jak dla mnie to ASG 32. W skali 1:3 to będzie miało koło 7m. Natomiast nie przewiduje raczej powodzenia biznesowego w Polsce takich konstrukcji. Znam sporo czeskich produkcji i producentów i wiem jakie to są ceny i gdzie najlepiej się to sprzedaje. Natomiast jak taki ASG będzie wykonany super to w europie i na świecie bez problemy sprzedaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 GP 10. Jeżeli serio podejdziesz do sprawy to pan Peszke na pewno udostępni rysunki,przekroje itp. Peszke to rasowy (były) modelarz, który dla modeli szybowców RC zrobił bardzo wiele w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christopher Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Na tą chwilę GP 10 odpada, plany najszybciej dostępne za 6 miesięcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Można poznać powód ? Tajne /poufne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christopher Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Podwód jest taki że konstruktor na tą chwilę nie udostępnia planów. Szybowiec jest jeszcze w trakcie zastrzegania wzorów itp. Reasumując trzeba czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Jasne. Jakbym się napalił ale tak konkretnie to z fotografii bez większych problemów i niewielkimi błędami narysowałbym taki model. Ale się nie napalam. Motywy autorów projektu zrozumiałe choć tak naprawdę rozkład profili (ciśnienia) skrzydła są elementem "wrażliwym" konstrukcji o czym wspominają konstruktorzy współczesnych szybowców. Trza czekać ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drops1 Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Witam serdecznie Podziwiam takich ludzi oj podziwiam ehhh następny..................... . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christopher Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Postanowiłem zamieścić kilka renderów naszego naczelnego projektanta który również ma na imię Krzysztof co by naświetlić nasze możliwości i poważne podejście do w/w tematu. trzy rysunki wystarczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Stingray jest jego dziełem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi