modelarz115 Opublikowano 12 Marca 2015 Opublikowano 12 Marca 2015 "Wicherkomania" - tutaj chwalimy się swoimi Wicherkami we wszelakiej wersji Poczynając od szkaradztw z depronu przez wersje rozwojowe aż do przepięknych old-timerów Jak widzimy Wicherek to temat rzeka a ''Wicherkomania'' niechaj się rozprzestrzenia w każdej możliwej formie i w każdą stronę. Autor zachęcał przecież do modyfikacji, tego pięknego w swojej prostocie modelu a jakże też można było go skomplikować. Witam wszystkich! Przeglądając forum zauważyłem, że Wicherków przybywa ale jakoś giną w gąszczu innych tematów Po konsultacji z moderatorem, uzyskałem pozwolenie na założenie tematu w którym będziemy chwalić się swoimi wicherkami we wszelkiej wersji. Tak więc powstał ten temat o przepięknej konstrukcji pana Wiesława Schiera Zacznę od mojego pierwszego zbudowanego samodzielnie modelu. Jest to Wicherek 10 z.....depronu niestety jak to pierwszy model skończył swój żywot... Relacja http://pfmrc.eu/index.php?/topic/45383-wicherek-10d-relacja-z-budowy/ zdjęie Filmik z lotów niebawem powinien zawitać też nowy wicherek tym razem spalinowy - na dowód fotka drewna Wicherek 15 relacja http://pfmrc.eu/index.php?/topic/49624-wicherek-15-by%C5%82-plan-teraz-budowa-i-oblot-temat-edytowany/ Proszę zamieszczajcie zdjęcia swoich Wicherków - zobaczmy ile ich jest Jeżeli macie jakieś propozycje jak lepiej sformułować pierwszy post proszę pisać na PW - zależy mi na pierwszym wrażeniu a może dało by się temat podpiąć? 3
Marcin K. Opublikowano 12 Marca 2015 Opublikowano 12 Marca 2015 Przedstawiam mojego Wicherka 25. Na pokładzie ASP .25 5x TP SG5010 I trochę taśm ledowych:) 3
andrzej_t Opublikowano 13 Marca 2015 Opublikowano 13 Marca 2015 Jacek - wszystko fajnie tylko gdybyś mógł edytować nazwisko konstruktora błędnie napisane w pierwszym poście. Pisze się Schier a nie Shier
modelarz115 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Opublikowano 13 Marca 2015 Już poprawione wytłumacenie: nowa klawiatura sylkonowa nie zawsze łapie znaki, napisane tego tekstu to była katorga + małe niedopatrzenie
TeBe Opublikowano 13 Marca 2015 Opublikowano 13 Marca 2015 Proszę bardzo, oto mój Wicherek, jeszcze nie oblatany: DSCN8676 by TeBeWAW, on Flickr DSCN8678 by TeBeWAW, on Flickr Komplet zdjęć z budowy jest tu: https://www.flickr.com/photos/mcguru/sets/72157640427455156/ a wątek o budowie jest tu: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/43119-wicherek-25-robi%C4%99-i-ja/ 3
piotrekrc Opublikowano 13 Marca 2015 Opublikowano 13 Marca 2015 Oooo Tomek ale super pomysłowa wersja,powiedziałbym zaje....y :)wykonanie też śliczne taki Wicherek XXI wiek
TeBe Opublikowano 13 Marca 2015 Opublikowano 13 Marca 2015 Dziękuję, ale prawda wyjdzie podczas oblotu :-)
rajaner Opublikowano 17 Marca 2015 Opublikowano 17 Marca 2015 Wicherkomania fajny pomysł,to i ja dorzucę swojego. Być morze w niedługim czasie będą tu zdjęcia wszystkich zbudowanych modeli tego samolotu. Rozpiętość - 1950 mm Długość - 1200 mm 3
hubert_tata Opublikowano 17 Marca 2015 Opublikowano 17 Marca 2015 A to moja 10-tka podczas i po kolejnej kraksie - najciekawsze jest, że gdy trafiłem centralnie w linię wysokiego napięcia, to kadłub wyglądał tragicznie (jak nos Kojota z kreskówki Struś pędziwiatr). A niedługo potem ten sam model znowu latał 2
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paweln7 Opublikowano 17 Marca 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 17 Marca 2015 witam widzę że ni tylko ja trafiam w linię wysokiego napięcia ( nie wicherek a TRENER firmy MODELA) a moja 15 wygląda tak a napędzana 5
piotrekrc Opublikowano 17 Marca 2015 Opublikowano 17 Marca 2015 Darek w jakim miejscu masz ten pakiet 2200 mA?jak to wyszło z wyważeniem sc?latałes juz swoim Wicherkiem?mój bedzie wtych samych kolorach
polpakpol Opublikowano 17 Marca 2015 Opublikowano 17 Marca 2015 Jedyne zdjęcie jakie mi pozostało po wicherku, zrobione tuż przed tragicznym lotem Jestem ciekaw czy nowy właściciel już go odbudował 2
olo Opublikowano 18 Marca 2015 Opublikowano 18 Marca 2015 Patryk jaki to rozmiar Wicherka,jaki silnik. Skrzydła były na bagnecie? Zastrzałów nie widzę,silnik pracuje zapomniałeś ich założyć?
polpakpol Opublikowano 18 Marca 2015 Opublikowano 18 Marca 2015 Wicherek 25 z lekko wydłużonym dziobem w celu lepszego wyważenia. Tak, skrzydła były na bagnecie, rurka fi 8mm szklano-poliestrowa chyba. Model bez zastrzałów, nie było konieczne, bagnet był wystarczający Silnik KYOSHO coś blisko 6ccm nie pamiętam dokładnie
piotrekrc Opublikowano 28 Marca 2015 Opublikowano 28 Marca 2015 Darek dzięki i przepraszam za gapiostwo bo nieobejrzałem zdjęć,pomysł z umiejscowieniem serw na górze modelu super niepomyślałem. ja mam właśnie na odwrót tam gdzie ty masz pakiet ja mam serwa i dlatego zmieścił mi sie tylko 1300mA.na pakiecie 2200 to możesz chyba latać i latać.ładna ta 10
Shock Opublikowano 28 Marca 2015 Opublikowano 28 Marca 2015 Też się pochwalę kawałkiem historii ,co prawda tylko jedną skromną fotką ale jednak Zdjęcie ma około 23 lata... ,wtedy zrobiłem Wicherka w wersji motoszybowcowej.O ile pamięć mnie nie myli miał rozpiętość 170 cm,na wieżyczce chiński silnik 2,5 cm ze składnicy harcerskiej ,taki z złotą głowicą.Pokryty papierem ,malowany nitrocelonem. Cóż to było za przeżycie jak latał,nawet miałem ciekawą przygodę .Cały przejęty wyrzuciłem model i mimo radosnej reakcji gawiedzi że leci mi nie było do śmiechu czy zachwytu-model nie miał włączonego odbiornika..Patrzyłem tylko jak odlatuje i robi ogromny krąg nad centrum mojej mieścinki .Zrobił łagodny zawrót ,pod wpływem wiatru i siadł na pobliskiej górze ok.1,5 km od nas. Oczywiście znalazłem go po odgłosie pracującego silnika ,siadł pięknie na zboczu góry,między drzewami . Potem wisiał,niszczał długie lata w piwnicy (robiłem inne modele) a ojciec zakończył jego żywot w piecu... 1
Francka Opublikowano 28 Marca 2015 Opublikowano 28 Marca 2015 To wygląda na W-25 miałem takiego z a młodych lat . Mój zakończył żywot po wykonaniu pętli ,wbił się do ziemi aż po 1 wręgę , silnik bez regulacji obrotów samozapłon , aparatura "Pilot" no proportional . Fajne czasy były. Aby pasowało do tematu tu jest mój nowy " Wicherek" http://pfmrc.eu/index.php?/topic/49280-m%C3%B3j-powr%C3%B3t-do-przesz%C5%82osci/ Dokleję jeszcze linki "Wicherków" kolegów z modelarni jako że nie każdy ma konto na forum 2
Rekomendowane odpowiedzi