GEX999 Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Witajcie! Czym rozcieńczyć UHU POR tak, aby nadal zachowywał swoje właściwości i nie wyżerał depronu? Proszę Was o szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Zwykły polimerowy klej do styropianu rozrzedzają koledzy denaturatem. Potem malują tym styropian, depron jako podkład pod taśmę pakową. Żeby lepiej się trzymała. Sądzę, że UHU POR tak samo się da rozrzedzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakiglawstogusiana Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Denaturat ma sporo syfow. Najgorsza jest jednak woda. Zawsze jest troche wody a dodatkowo podzas odparowywania chlonie jej jeszcze troche. Czas schniecia wydluza sie drastycznie. Trzeba uwazac ze styro. Rzadki klej wnika w pory duzymi ilosciami. Nie chce schnac. Jak nie wysuszysz pozadnie to przy prasowaniu tasma odejdzie jak mokry papier. Schnie dluzej. Ogolnie alkochole to najtansza i najprostsza opcja. Metanol, etanol, izopropanol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Witajcie! Czym rozcieńczyć UHU POR tak, aby nadal zachowywał swoje właściwości i nie wyżerał depronu? Proszę Was o szybką odpowiedź. Ok, a może zacznij od tego jaki masz problem z tym klejem, bo zgaduję, że potrzebujesz go do położenia na dużej powierzchni i cienko. To może użyj kleju w sprayu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Robercie dobrze zgadujesz. Nie używałem nigdy kleju w sprayu, ale z tego co wiem (może źle), to jest on słabszy niż UHU POR. Próbowałem denaturatem i nie da się, ale francuski pilot David Duval dał mi pewną wskazówkę, której niestety tutaj nie napiszę, bo nie wiem czy sobie tego życzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk900 Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 David Duval dał mi pewną wskazówkę, której niestety tutaj nie napiszę, bo nie wiem czy sobie tego życzy. To jakaś rodzinna receptura ? czy tajemnica lasu hehe ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 oparta o proces destylacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakiglawstogusiana Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Zartujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Działanie UHU POR polega właśnie na nadtapianiu klejonej pianki, więc jeśli nie chcesz, żeby to robił, to użyj innego kleju (np. CA z przyspieszaczem lub bezpiecznego dla pianki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Działanie UHU POR polega właśnie na nadtapianiu klejonej pianki, więc jeśli nie chcesz, żeby to robił, to użyj innego kleju (np. CA z przyspieszaczem lub bezpiecznego dla pianki). A to nowość,nie wiedziałem a kleje od lat.Proponuję użyć Ca z przyspieszaczem do np.depronu.Od razu kup sobie nowy model.Tomek bój się Boga jak nie masz kogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakiglawstogusiana Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 A nie ma czasem CA z przeznaczeniem właśnie do pianek? Ale z tym nadtapianiem to coś nie za bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1568062 CA nie jest lekiem na wszystkie zło Nie nadużywajcie go pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Jest pod warunkiem że nie użyjesz przyspieszacza lub w bardzo małej ilości.Sam klej nie jest agresywny ale użycie przyspieszacza powoduje reakcję egzotermiczną i wytapia piankę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 w pewnych zastosowaniach ma wadę - jest "mało" elastyczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Jest pod warunkiem że nie użyjesz przyspieszacza lub w bardzo małej ilości.Sam klej nie jest agresywny ale użycie przyspieszacza powoduje reakcję egzotermiczną i wytapia piankę Miałem CA do pianek. Opacznie użyłem bez próby i zaczęło wyżerać. Przyspieszacz zatrzymał spustoszenie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Tak jak pisze bart07. Wszystko jednak zależy od umiejętnego użycia. W dużej ilości przyspieszacz może potencjalnie zrobić większe szkody. A że UHU POR nadtapia piankę (szczególnie depron)- żadna nowość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakiglawstogusiana Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Tutaj jednak ca sie oczywiscie nie przyda. Koledzy wyzej maja racje. A to ze uhu nadtapia pianki to dla mnie nowosc. Polimerowy ich nie tyka chyba ze inni koledzy maja inne odczucia co do nadtapiania pianek przez uhu? ja tam juz wiem czym rozcienczyc uhu por. Wiem tez dlaczego ci nie wyszlo. Wiem tez jak zrobic to sprawnie, tanio i bez destylacji. Ale skoro robimy z tego "tajemnice lasu" to ok niech tak zostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 UHUPor faktycznie chyba leciutko roztapia piankę, dlatego pewnie jest taki silny. W normalnym użytkowaniu jest to niezauważalne. Jest to w końcu klej kontaktowy, który aplikujemy więcej niż cienką warstwą. W porównaniu do rozpuszczania CA - jak znika 1cm pianki wokół zaaplikowanego pola to naprawdę pomijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Zapewne chcesz go użyć do przyklejania folii z torebek lub mylaru do depronu. Stosowałem UHU Por do tego celu w konsystencji normalnej nakładając kroplę kleju na model, a potem kawałkiem depronu go rozsmarowywałem. Dawało to bardzo dobre rezultaty jeśli chodzi o klejenie, ale miało kilka wad. Było cieższe od kleju w sprayu, dużo dłużej się nakładało taki klej na model i trzeba było czasem to poprawiać. Ale wg mnie najgorsze było to w jaki sposób klej żółknął z czasem. Model wyglądał po kilku miesiącach dużo gorzej. Zainwestuj w klej w sprayu (ja kupiłem ze 2 lata temu okazyjnie dużą puszkę 3M77 za ok.30-35pln z przesyłką na allegro), a przestaniesz rozważać stosowanie innych rozwiązań. I przy okazji zaoszczędzisz sporo czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakiglawstogusiana Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 To ten klej w spayu "adhesive 77" polecany przez np. twurców zagiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi