Skocz do zawartości

Esa I.A.R 80 budujemy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Maca111 chodziło przecież o ,,śrubunki'' a nie o śrubki ;) Ale to nie ważne. Faktycznie na Zetkach było by lżej i bezpieczniej, ale za dużo to on nie przytyje, dużej krzywdy nie zrobi jeśli odpuszcza zawody :)

Opublikowano

Na zawody narazie nie mam zamiaru iść, po utracie modelu nie pozwolił bym sobie na kolejny wydatek 100zł na model. Te śrubki mam przyklejone na CA i w toto-1 spełniły zadanie znakomicie.

Opublikowano

A mnie patent się podoba :)

Tani i skuteczny. Łatwość naprawy jest zaletą na polu walki. Masa nie przesadzajmy, moja oś w podwoziu WWI waży więcej niż te wszystkie mocowanka ;)

Jeśli chodzi o zawody, to jeszcze nie miałem takich by wystartować pierwszy raz modelem i po nich mieć tylko złom nie do naprawy ;) 

JEST RYZYKO JEST ZABAWA ;) pomyśl nad zawodami...

Opublikowano

Model poleciał dzisiaj w swój lot icon_e_smile.gif bardzo ładnie lata, jest szybki i zarazem bardzo czuły na najmniejszy ruch drążkiem, ale pare lotów i będzie się latało już dobrze. Film nagram jak będe miał osobę która zechce pokamerować.

Opublikowano

Jeśli twój nadajnik to ten z podpisu:

dualrate zostaw na 100% ale na lotkach ustaw expo na próbę na 35-40%, a na sterze wysokości z 45-50% max. Kierunek właściwie nie wymaga.

Chodzi o to że wtedy wychylenia sterów względem drążka są nie liniowe a wykładnicze ( ekspotencjalne) a po ludzku jest mniej czuło w okolicy zera a coraz bardziej im dalej od punktu zero w stronę maksymalnych wychyleń. A model będzie równie zwrotny a mniej nerwowy.

Poczytaj trochę o tym, dużo zmienia w lataniu modelami - zwłaszcza tym szybkimi.

Opublikowano

Oki dziekuje bardzo, zrobie ten podział blach mniejwięcej tak jak na orginale. 

Edit. Dodałem na oba płaty takie cuś co nada bardzo fajnego wyglądu myśliwskiego \

11043182_675113169261086_283266850391434

Opublikowano

Jeszcze jedna sprawa rzuciła mi się w oczy. Wydaje mi się że masz bardzo długą oś silnika, nie da się jej jakoś skrócić?

W razie twardego przyziemienia łatwo może się zgiąć...

Opublikowano

Jeszcze jedna sprawa rzuciła mi się w oczy. Wydaje mi się że masz bardzo długą oś silnika, nie da się jej jakoś skrócić?

W razie twardego przyziemienia łatwo może się zgiąć...

Mam dwie zapasowe ośki, w wolnym czasie przybliże piaste do silnika i troszke skróce tą obudowę silnika

Opublikowano

Modelik ładny i mam nadzieję, że jednak mimo obaw zdecydujesz się odwiedzić któreś z zawodów (jako zawodnik, a przynajmniej jako kibic).

Dodałem na oba płaty takie cuś co nada bardzo fajnego wyglądu myśliwskiego

Ale miej świadomość, że takie "cuś" przed krawędzią natarcia nie jest zgodne z regulaminem ESA

Opublikowano

Oki dziekuje bardzo, zrobie ten podział blach mniejwięcej tak jak na orginale. 

Edit. Dodałem na oba płaty takie cuś co nada bardzo fajnego wyglądu myśliwskiego \

11043182_675113169261086_283266850391434

Z powodu regulaminu ESA i dla wlasnego bezpieczenstwa radze Ci to zdjac. Taki ostry szpikulec zgodnie z prawami Murphego az prosi sie zeby gdzies sie wbic.

Model z tym akcentem nie jest ESA i jezeli nie chcesz przeniesienia opisu modelu do innego dzialu to proponuje umiescic finalna fotke bez tego wynalazku.

EDIT:

Karabiny dla bezpieczenstwa mozesz sobie zrobic np z cienkiej - 2-3 mm rurki termokurczliwej - bedzie miekka i wiotka, ale nie powinna poddawac sie naporowi powietrza. Nie zmieni to jednak faktu ze z takim akcentem to nie bedzie ESA.

Opublikowano

Dziekuję za wszystkie informację, szpikulec został zdjęty i nic nie będę tam wsadzał. Modelik mi się bardzo podoba.

A finalną fotkę już dałem, ale dodam jeszcze raz dla jasności

11009995_675099639262439_639286106482380

Mała wypowiedź z budowy:  Był to mój pierwszy model esa jak i budowa czegoś latającego z epp. Wyszło mi to pod względem konstruckyjnym nie za ładnie ale poprawię się w kolejnym modelu ESA który zbuduję na pewno 2 płatowiec. Roboty troszke było najwięcej czasu zajęło mi malowanie, ale efekt końcowy jest zadawalający bynajmniej dla mnie. Dziekuje wszystkim którzy obserwowali relację od pierwszego postu do tego końcowego, ale jak że i tym którze włączyli się do relacji na samym końcu. Filmik z lotu, fotki i inne wiadomości oczywiście dodam. Pozdrawiam bardzo serdecznie pilot.gif

Edit... dodałem wyglądu jeszcze lepszego :)  karabinki zrobiłem z rurek termokurczliwych nie sa ostre nic nikomu nie zrobią.

1618438_675424425896627_3062224327605803

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

khmmm ... to teraz kartka papieru, opracowanie programu i wykonywanie figur zgodnie z założeniem programu, bo póki co widzę ... chaos !! ;) ale domyślam się, że frajda z latania i tak na maksa i ten przyjemny stres :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.