Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wilga za jakiś czas będzie miała skrzydła bo żeberka już są. Dodatkowo pokryłem część spodu i górę kadłuba.

post-2062-0-36566700-1466792043_thumb.jpg

post-2062-0-15371300-1466792136_thumb.jpg

post-2062-0-90647600-1466792192_thumb.jpg

post-2062-0-67609200-1466792249_thumb.jpg

post-2062-0-38009600-1466792509_thumb.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

I już wiem, że z wagą lekko nie będzie, zakładane 2,5-3 kg trzeba zamienić na więcej. Kadłub, nie gotowe jeszcze skrzydła i usterzenie ważą teraz równe 2kg. Jeszcze dojdzie wyposażenie, napęd, pokrycie lub malowanie. Nic to, budujemy dalej zobaczymy jak wyjdzie.

Opublikowano

Mam nadzieje, że nie wyjdzie z niej cegła. Sprawdziłem dziś mocowanie podwozia ruską wagą sprężynową, uciągnąłem prawie 8kg, dalej nie sprawdzałem bo musiałbym robić nowe :P

Opublikowano

Weź pod uwagę, że jak pacniesz taką Wilgą 4kg o pas z przeciążeniem 3-4g to te 8kg to będzie pikuś.

Poza tym to będzie udar, choć częściowo złagodzony przez trawę, ziemię i amortyzowane podwozie, to jednak nijak się ma do stopniowego naciągania wagi.

Ale to Ty jesteś konstruktor i Ty masz trzymać rękę na pulsie :). Ja tylko chciałem zwrócić uwagę na ten temat.

Kibicuję dalej.

Opublikowano

Tyle G nie zamierzam generować, mało prawdopodobne przy prędkości postępowej poziomej. Z resztą nie zaglebiam się przesadnie ani w fizykę lotu ani tworzenia pancernych wzmocnień. Ide do przodu i kolejne postępy obrazują fotki czyli płaty w całości pokryte i kolejna przymiarka.

post-2062-0-56501700-1467294872_thumb.jpg

post-2062-0-00143600-1467294916_thumb.jpg

post-2062-0-21981800-1467294936_thumb.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Lotki i klapy odcięte i usztywnione balsą 2 mm. Tak samo usztywnione zostały skrzydła. Zawiasy będą z taśmy samoprzylepnej.

post-2062-0-14909000-1467531862_thumb.jpg

post-2062-0-17283100-1467531888_thumb.jpg

Opublikowano

I już wiem, że z wagą lekko nie będzie, zakładane 2,5-3 kg trzeba zamienić na więcej. Kadłub, nie gotowe jeszcze skrzydła i usterzenie ważą teraz równe 2kg. Jeszcze dojdzie wyposażenie, napęd, pokrycie lub malowanie. Nic to, budujemy dalej zobaczymy jak wyjdzie.

Bartek słusznie prawi - mam właśnie do czynienia z podobnym, tylko mniejszym samolotem Wilga 2000 z REELY. Nie obawiaj się nawet 4,5 kg, na klapach lotnisko jest niepotrzebne, posadzić się da byle gdzie. Przy rozpiętości 1330mm przewidziana masa RTF 1,3 kg przekroczona o prawie 50% , czyli 2 kg zmienia jedynie kwalifikację z pół-szybowca na normalny samolot-trenerek. 

Jednak podwoziu nie jest to już tak prawie obojętne, więc lądowanie staranne jest wskazane. I tu bardzo pomagają te wahacze, podobnie jak przy starcie z kocich łbów. Dobierz dobrze twardość sprężyn - nie za miękkie, uderzenie po wyczerpaniu skoku wahacza to duże obciążenie dla goleni. Pewnie wiesz, że w oryginałach nierzadko coś tam się łamało :o ... 

A zawiasy to się godzi zrobić w tej maszynie z czegoś lepszego, niż Scotch. Zupełnie przyzwoite zawiasy-zawiasy kosztują grosze. Klapy to tak gdzieś 60...70* najmarniej, zawieszenie ich nie powinno wytwarzać zbytnich naprężeń / odkształceń przy takim wychyleniu. W W2000 były one widoczne przed zmiękczeniem zawieszenia powierzchni sterowych, które jest tam zrealizowane jako zaprasowanie liniowe EPO, jak zwykle w takich modelach.

Opublikowano

Wiec tak, jak dobrze się wczytasz powyżej to zrezygnowalem z wahaczy zamieniłem na drut do zamykania sloikow. Poszarpywalem goleniami podwozia we wszystkue strony i sa one bardzo mocne a te druty działają znakomicie. Nie zamierzam robić z mojej Wilgi super makiety gdzie nawet pod lupą będzie super wszystko wyglądało. Ważna dla mnie jest ogólna sylwetka i w miarę staranne wykonanie. Z tą wagą to wiadomo że nawet cegła poleci jak nada się jej odpowiednią prędkość. Mi chodzi aby lot wyglądał bardziej realnie a nie jak lot pocisku. Tego nie lubię właśnie w małych modelach mimo makietowego wyglądu latają nienaturalnie szybko.

Opublikowano

W tak ładnym modelu zrób zawiasy z butelki pet. Taśma tu nie pasuje. ;)

Jeśli już, to w tak ładnym modelu  powinien zrobić zawiasy z zawiasów, a nie z obrzynków butelki PET.:)

To mam mieć ciężar 3,5-4kg.

Opublikowano

W mojej Ekstrze 1,8m zawiasy na sterach wysokości są z jakiegoś plastiku bez zawiasów, ja często robię w takich małych modelach zawiasy ze starych dyskietek (z tych czarnych krążków w środku) są nie do urwania.

Opublikowano

A dajcie Koledze spróbować taśmę jak tak bardzo chce. Najwyżej czegoś nowego doświadczy i będzie wiedział na przyszłość jak się takie rozwiązanie sprawuje. Jak źle, to zmieni a doświadczenie pozostanie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.