Krychol RC Opublikowano 8 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Niedawno zbudowałem taki model: Zdjęcie całego To musze jeszcze okleić bo musiałem coś zrobić przy serwach A moje wyposażenie to: -silnik Bm2408-21 -regulator JETI ECO 18 -pakiet DUALSKY 1320 (3s) 12C -2 mini serwa e-sky -odbiornik REX 4 plus Jak myślicie ten model bez skłonu też poleci ? Dane techniczne: Skrzydło: Cięciwa 179mm Rozpiętość 1160mm Powierzchnia 20,76dm2 Profil CLARK Y 12% Kąt nastawienia +2º Kadłub: Długość 777mm Cięciwa statecznika poziomego 100mm Powierzchnia statecznika poziomego 3,94dm2 Powierzchnia całkowita 23,63dm2 Rozpiętość statecznika poziomego 394mm Wagi nie znam ale przy ciągu silnika 600g to model wyrywa sie z rąk i chce lecieć pionowo do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Już okleiłem ten tył: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Całkiem ładny modelik! Robiłeś go z planów :?: Ta Aparatura Jamara to całkiem dobry sprzęcik miałem ją ale sprzedałem bo nie miała mixerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 8 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Czy to może z planów Cesna 180? Poza tym całkiem całkiem modelik . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Nie to nie z planów cesny 180 tylko z tych : http://allegro.pl/item155180571_p92_echo_plany_polmakiety.html Model robiony z planów od podstaw. To jest szkielet samolotu (jeszcze z 400 bo na taki napęd był planowany): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 8 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 ładnie wygląda oklejony taśmą czy folią ?? jak są zamocowane kółka na osi ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 Kółka widać na zdjęciu są zamontowane na podwoziu węglowym i kółka są przykręcone długimi śrubkami z nakrętką. Model jest oklejony folią solarfilmem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 8 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2007 mówisz o tylnich a przednie kółko ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 9 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Kółko jest przymocowane na grubym drucie. Zrobiłem podpurki skrzydła (nie wiem tak naprawde jak to sie nazywa więc prosze się nie śmiać): Na zdjęciach widać jakby te listewki były by pofałdowane ale to bina zbyd dużego oświetlenia i światło się odbiło o te listewki i wyszło takie coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 9 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Całkiem, całkiem... Który to modelik własnej "produkcji"? Te podpórki to fachowo zastrzały. Działaja w dwóch kierunkach głównie, tzn. góra - dół. A jak Ci się model już sam z ręki "na wolność" wyrywa, to ani chybi poleci... Jutro ma być nawet ok. 14 oC, więc czemu nie spróbować...? Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 9 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Też tak myśle o lataniu ale mam ładowarke SHARK 10 i zamuwiłem do niej zasilacz komputerowy i do dzisiaj nie przyszedł a pakiet ma napięcie ok 10,5V ale i tak i tak model wyrywa sie zręki i chce lecieć do góry pionowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 9 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Jeśli dobrze widzę to płat nie ma wzniosu ani lotek. Możesz mieć problemy ze statecznością poprzeczną i sterownością kierunkową. Co o tym sądzą inni koledzy? Sprecyzuj o jaki skłon Ci chodzi - silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 9 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Nie ma zadnych problemow z tym modelem. wznios jest minimalny. Naprawde extra model na poczatek sam lata. Polecam Moj jest tutaj : http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 9 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Mnie się też wydaje żemoże być niestateczny poprzecznie. Bez lotek i bez wzniosu może być kiepsko. Extream - Twój model ma o wiele większy wznios skrzydeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 9 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Hmmm rzeczywiscie - kolega chyba wogole nie ma wzniosu tak bylo w planach czy cos zmieniales ? Ja mam inna wersje planow . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 9 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Irku, u ciebie to ja widzę wznios płata, ale u kolegi KrycholaRC niekoniecznie. Najlepiej wie on sam- może nam wyjaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu Opublikowano 9 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Jestem tego samego zdania... Moze się okazać że model zupełnie nie będzie chciał skręcać... Nie podejrzewam zeby plany nie przewidziały wzniosu...no chyba ze miał miec lotki...Na tym etapie proponowałbym zdjąc kawałek folii przeciąć skrzydło na 2 połówki i zrobić wznios.Trochę pracy a napewno korzystnie wpłynie to na zachowanie się modelu...Ale to jest tylko moje skromne zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 9 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 Myśle że nawet bez wzniosu model będzie ładne latał. Zamiast dorabiać wzns dorobił bym lotki (na 1 serwie.) Dżo większa przyjemność latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 10 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2007 Po pierwsze co to jest wznios ? o ile sie nie myle to że skrzydło jest tak wygięte ? A jak dobrze mówie to jak to zrobić ? A tak wogłule to narazie nic nie bende dorabiał ,najpierw pójde i sprawdze jak lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 10 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2007 I to jest caly Krychol... Na kolejnym forum pytasz o to samo, dostajesz wyczerpujace odpowiedzi. Na koniec stwierdzasz, że nie zastosujesz ich bo wiesz lepiej. W takim razie jaki jest sens - z Twojej strony - co kolwiek tu publikować ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.