Kamillo008 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Witam, ostatnio miałem krakse moim pelikanem i musiałem wymieniać cały kadłub, niestety też porozpinałem kabelki od serw dochodzące do odbiornika. I moje pytanie: Jeśli patrzę na samolot od "tyłu" i drążkiem na aparaturze odpowiedzialnym za sterowanie lotkami skręcam w lewo, to lotka w lewym skrzydle ma się unieść do góry czy na dół ?? Bo mi unosi się na dół a w prawym do góry... Wydaje mi się, że jest to złe ustawienie ? Jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie. Wolę zapytać przed lotem, by nie mieć kolejnej kraksy przez pomyłkę w ustawieniu. Dzieki. PS. Jeśli jednak mam rację to jak zmienić ustawienie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Drąg w lewo - lewa lotka w górę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Włącz rewers na lotkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamillo008 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 rewers na lotkach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Nie wiem jakie masz radio, ale musisz zmienić kierunek działania lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamillo008 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Radio mam zwykłe dostarczone z zestawem... Niestety nie znam się aż tak na tym by to zmienić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotpoint Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Pewnia ma jakiś przełącznik z napisem Aileron lub jego skrótem. Musisz zmienić jego połeżenie i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Jeśli patrzę na samolot od "tyłu" i drążkiem na aparaturze odpowiedzialnym za sterowanie lotkami skręcam w lewo, to lotka w lewym skrzydle ma się unieść do góry czy na dół ?? ... Lotka opadająca - podnosi skrzydło, lotka unosząca się - opuszcza skrzydło. Nie ucz się na pamięć - przeanalizuj i zrozum!! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamillo008 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Ok, zmienione Dzięki za podpowiedź. Właśnie to mnie myliło, ponieważ ster wysokości działa na odwrót i tym się sugerowałem. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Ręce czasem opadają..... 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Nie ręce opadają tylko kiedyś były modelarnie praktycznie przy każdej spółdzielni mieszkaniowej i można było się zapisać i wszystkiego dowiedzieć , albo książki się czytało , jak się bylo mądrym inaczej ( sam wiem njlepiej ) . szukało się informacji samemu a teraz to lepiej ( wygodniej) wpisać " pomocy , pomocy " na forum zamiast przejrzeć forum i wyszukać informacje . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Właśnie to mnie myliło, ponieważ ster wysokości działa na odwrót i tym się sugerowałem.Jak na odwrót, dokładnie tak samo. Prawa fizyki obowiązują zarówno lotki jak i stery. Jak podnosisz ster, ogon się opuszcza. Jak obniżasz ster, ogon się podnosi. Jak podnosisz lotkę, skrzydło się opuszcza. Jak opuszczasz lotkę, skrzydło się unosi. Akcja i reakcja. Przecież powietrze "nie wie" czy płaszczyzna którą opływa to ster czy lotka, po prostu zachowuje się zawsze tak samo - zgodnie z prawami fizyki. kiedyś były modelarnie praktycznie przy każdej spółdzielni mieszkaniowej i można było się zapisać i wszystkiego dowiedzieć , albo książki się czytało , jak się bylo mądrym inaczejU mnie w mieście nadal jest modelarnia na każdym osiedlu, a i książek jeszcze nam nie zabronili czytać. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Tak obrazowo . 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi