Kropka Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Jako że nie zauważylam żadnego działu, do którego pasowałoby to nad czym spędzam wolny czas -- grafika 3D -- umieszczam post w dziale RÓŻNE. Jako ciekawostkę. https://skfb.ly/EAyP (wersja full 3D, do „zabawy” myszką, proponuję to robić w trybie fullscreen) 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Szacunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 niezle niezle, popracowal bym na weatheringiem, samoloty w tych czasach z roznych miejsc ciekly, wokol broni powinny pojawic sie osmalenia a miejsc narazone na eksploatacyjny kontakt wytarte (braki farby po sciezce pilotac wchodzacego do kabiny itp). A pilot by sie w latajacych obrazkach przydal Masz jakis inne swoje prace? Osoba z twoimi zdolnosciami przydala by sie do projektow z nadrukami na depronie. Popatrz na samoloty Marka Rogowskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Bardzo staranna praca. Podoba mi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kropka Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Dziekuje za uwagi. popracowal bym na weatheringiem Znaczy się, wpływ środowiska -- choć różnie jest z tym na wirtualnych modelach, to należy równać w górę (czyli do tych staranniejszych/pogłębionych prac z uwidocznionym wpływem środowiska) i niewątpliwie zamierzam w tym temacie popracować. Co do innych modeli to są, choć to właściwie początki prac modelarskich -- większość samolotów jest od niedawna na Facebuku (https://www.facebook.com/profile.php?id=100009510882453). Co do samolotów Marka Rogowskiego, nie udało mi się odnaleźć, ponowię próbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek67 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Witam. Chodzi zapewne o Marka Rokowskiego, a Jego modele można znaleźć tutaj http://napolskimniebie.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Marek Rokowski a nie Rogowski A dwa przykłady druku na piankach o czym pisał Piotr : http://pfmrc.eu/index.php?/topic/53324-fokker-d-vii-ernsta-udeta-by-napolskimniebiepl/ http://pfmrc.eu/index.php?/topic/50480-mig-29-model-drukowany-na-depronie/ Czy u źródła: http://napolskimniebie.pl/ Przyłącze się do innych gratulacji -szacun !! A przy okazji może lista programów ? Bo Sketchup to to nie jest (chyba że z dużymi wtyczkami...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Oczywiscie Rokowski - sorry Marku Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kropka Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Interesująca koncepcja z tym malowaniem sprzedawanym w postaci gotowych plansz. Nie spotkałam się z czymś takim, no ale miałam -- póki co -- bardzo niewiele wspólnego z modelarstwem, co mam nadzieję nadrobić Do nauki, upodobałam sobie modele PWS, Hawker jest namłodszym produktem wykonanym głównie dlatego, że nieco znużyły mnie monotonne malowania polskiego międzywojnia. Padło pytanie o program -- w moim przypadku, macierzystym programem 3D używanym przeze mnie, jest Blender z silnikiem renderującym Cycles. Może byłoby celowe, aby na forum pfmrc.eu, został utworzony zakątek do takiego modelarstwa wirtualnego… No ale to pytanie do adminów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Nie do końca są to plansze, choć fakt są płaskie, to raczej wycinanki w stylu kartonowego "Małego modelarza", z którego można zbudowac model. Nadruk juz jest więc odpada późniejsze malowanie farbami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Jeśli wolno mi zauważyć, że dolne znaki rozpoznawcze chyba powinny być trójkolorowe, z białym pierścieniem między czerwonym kołem a niebieską wstęgą. Ale tak ogólnie - śliczny Jeszcze tylko jakieś zegary w kokpicie by się przydały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Trochę inne litery, trochę inne umieszczenie. Ale mi najbardziej się rzucają w oczy kokardy typowe dla górnych powierzchni namalowane od spodu skrzydła. O ile zdarzały się trójkolorowe od góry, to nie spotkałem się wcześniej z dwukolorowymi od spodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 chcialas to masz, tak jak ci tutaj skomentuja to nigdzie indziej pokaz cos z tego miedzywojnia, tak sie sklada ze wiekszosc uwielbia tutaj ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Jest PWS, tylko jeszcze nie pomalowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Wydaje mi się, że malowanie ogólnie nie pasuje. Kroplowa kabina sugeruje późniejsze wersje po poprawkach, Numer kodowy TP-R wcześniejszą, a pasy inwazyjne późniejszą. Nie znalazłem takiego malowania w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kropka Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Jeśli wolno mi zauważyć, że dolne znaki rozpoznawcze chyba powinny być trójkolorowe, z białym pierścieniem między czerwonym kołem a niebieską wstęgą. Wydaje mi się, że malowanie ogólnie nie pasuje. Kroplowa kabina sugeruje późniejsze wersje po poprawkach, Numer kodowy TP-R wcześniejszą, a pasy inwazyjne późniejszą. Nie znalazłem takiego malowania w sieci. Faktycznie, u dołu powinny być trójkolorowe, dzięki -- umknęło mi. Na wczesnym etapie malowania, gdy można je łatwo poprawić, wrzuciłam model na Facebukową grupę „HAWKER TYPHOON MK.IB BUILDS", gdzie nie było uwag. Cieszy mnie, że tutaj bardziej wnikliwie i krytycznie podchodzi się do prezentowanych obrazków. Zaproponuję na tym forum, dołożenie nowego działu dla modeli 3D, myślę, że mogłoby to przynieść obopólną korzyść. Co do międzywojnia, mam pięć modeli, no ale są to modele, na których się uczyłam (nauka wciąż trwa i trzy nadają się do powtórnego malowania, a dwa do wymodelowania od nowa i malowania. Są na wzmiankowanym już Facebooku -- nie planuję umieszczać więcej modeli 3D w dziale RÓŻNE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Mam nadzieje ze następny model to będzie Jastrząb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kropka Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Tak wygląda "garaż", w którym pracuję nad swoimi samolotami. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi