Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Troszkę potoczyłem, pogwintowałem i pierwsze dwie półki na akumulatory są wstępnie na miejscu. Zrobiłem pod nie delikatne słupki z mosiądzu. Mogły by być z duralu ale akurat go nie mam. W mosiądzu są poza tym o niebo mocniejsze gwinty. Półki są na razie przyklejone na szybką żywicę a jak nazbiera się więcej to wszystko hurtem przylaminuję.

9d4b3ee4226d4689med.jpg

8aee556aad9f1c39med.jpg

768d2a4b4acdeae1med.jpg

0fbffa33570d8634med.jpg

Opublikowano

Dobry nie dobry gdzieś to trzeba zmieścić a nad wałem będzie jeszcze jedna półka.. Inaczej nie upcham. Słupki mają 10mm wysokości. Klejenie akumulatorów bezpośrednio do dna na rzepy odpada.

Opublikowano

Układ wyposażenia w modelu będzie mniej więcej taki

240a61b8c62d0400med.jpg

Półka z tyłu to pokład na radio, serwa, bec i małego lipola do zasilania. Jak widać za dużo miejsca  nie ma i jest ono wykorzystane. W burty za wiele prądu nie wsadzę  bo są niskie i mają rant, który mocno utrudnia dostęp do nich.  Ponieważ model jest zbliżony do poprzedniego a doświadczenia zebrane z pływania poprzednim pokazują że warto przesunąć ciężkie zasilanie do tyłu. W nowym modelu tak właśnie robię i od razu montuję półki bardziej z tyłu. Praktyka pokaże czy trafię czy trzeba będzie się ratować ołowiem. Mówię tu o wyważeniu podłużnym bo poprzeczne będzie pewnie kilka Dg ołowiu wymagało. W modelu Ofshore 45 z poprzedniej relacji musiałem wkleić na burtę  około 300g.

Opublikowano

Dziś poprzykręcałem ster i klapy, brakuje jeszcze turnfinów do których muszę pofrezować mocowania. W międzyczasie model dostał ładny polarowy pokrowiec zapinany na rzep. W pokrowcu są wszyte taśmy do noszenia co jest bardzo wygodne bo model lekki i poręczny nie jest. Model wraz ze sterem, ma 142 cm długości.  Mniej więcej się tak prezentuje wstępnie poskładany. Teraz muszę podorabiać masę dupereli, przelotek, przepustów itp.

ff12b102858059cfmed.jpg

cd3903c817a836eamed.jpg

17ed6bfbf95f5691med.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dorobiłem w modelu  2 zwory. Dla kolegów, którzy pierwszy raz widzą budowę takiego modelu wyjaśnię, że zwora to po prostu " wysoko prądowy włącznik" zamyka ona obwód na regulator obrotów . Zwora jest kluczowym  i wymaganym w  przepisach elementem bezpieczeństwa podczas zawodów. Dla załogi łodzi podejmującej model po biegu czy po awarii  zwora jest pierwszą rzeczą jaką przed podjęciem modelu z wody mają obowiązek rozłączyć. Metalowe śruby napędowe i nieprzewidywalność  elektroniki to bardzo niebezpieczne połączenie. W tej łódce są 2 zwory, jedna lekka na goldach 4mm do elektroniki, druga na dużych goldach 8mm i przewodach o przekroju 8mm/ kwadratowych . Ta druga zamyka obwód zasilania modelu.

53bb034de5eb1863med.jpg

1383ddfe4ab85dbbmed.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Troszkę do przodu, przepusty cięgna steru i cięgna mechanizmu trymowania wału. Wbrew pozorom to dość pracochłonne detale.

b95055c5e3bf2a59med.jpg

i w modelu

a6f66f0b7f9e9eb7med.jpg

Wszystkie te detale oczywiście montowane są na razie luzem, model składa się dopiero po malowaniu bo taka powinna być kolejność. Przed malowaniem jednak, wszystko musi pasować na Tip-Top

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobiłem zbiorniczek na olej do panewek wału. Zasilane muszą być z osobnego niż sam wał bo mam tak zrobiony wał, że olej który zabiera linka wału jest wywalany przed panewkami i do nich nie dociera. Rozwiązanie smarowania panewek doskonale sprawdziło się w poprzednim modelu. Tu zbiornik chowam w burcie modelu bo tak ładniej i prościej - odpadają mocowania. Zbiornik jest z dwóch części pasowanych do siebie na wcisk około 0,03mm. Zbiorniczek został złożony na prasie dodatkowo z użyciem kleju Loctite 638. Mieści 6 ml oleju. Zamykany jest śrubeczką M2 z łbem imbusowym.

fce967b1f8add193med.jpg

db5005ae30a3f7cbmed.jpg

7caec18e442d1a06med.jpg

ce756c218d933832med.jpg

fc17aacb6dd7b6cbmed.jpg

Opublikowano

Podziwiam nie tylko staranność wykonania modelu i jego detali ale również park maszynowy i jego sprawne wykorzystanie!

Tomek

Opublikowano

Dziś lenistwo piątkowe mnie dopadło i zrobiłem sobie tylko przygotówki pod dalsze prace. Z tych wałeczków będą frezowane jedne z ostatnich detali w tym modelu.

e668b5088fb4ee31med.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.