mike217 Opublikowano 9 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Nocny wyrób laminatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 I płytki gotowe, będą z nich wycinane półki pod akumulatory, serwa i parę rzeczy do mojego hexacoptera przy okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Zmusiłem się do rysowania i frezarki a muszę dodać , że nienawidzę frezowania laminatów Półki na serwa i akumulatory gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Ja dawalem woda wycinac, prawie zawsze dobry efekt Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 23 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Z frezarki jest zawsze dobry efekt no i nie jestem od nikogo zalezny. Najwazniejsze przy frezowaniu wegla to nie oszczedzac na frezach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Troszkę potoczyłem, pogwintowałem i pierwsze dwie półki na akumulatory są wstępnie na miejscu. Zrobiłem pod nie delikatne słupki z mosiądzu. Mogły by być z duralu ale akurat go nie mam. W mosiądzu są poza tym o niebo mocniejsze gwinty. Półki są na razie przyklejone na szybką żywicę a jak nazbiera się więcej to wszystko hurtem przylaminuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Takim zamocowaniem akumulatorów sporo podniesiesz środek ciężkości modelu. Czy to dobry pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Dobry nie dobry gdzieś to trzeba zmieścić a nad wałem będzie jeszcze jedna półka.. Inaczej nie upcham. Słupki mają 10mm wysokości. Klejenie akumulatorów bezpośrednio do dna na rzepy odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Układ wyposażenia w modelu będzie mniej więcej taki Półka z tyłu to pokład na radio, serwa, bec i małego lipola do zasilania. Jak widać za dużo miejsca nie ma i jest ono wykorzystane. W burty za wiele prądu nie wsadzę bo są niskie i mają rant, który mocno utrudnia dostęp do nich. Ponieważ model jest zbliżony do poprzedniego a doświadczenia zebrane z pływania poprzednim pokazują że warto przesunąć ciężkie zasilanie do tyłu. W nowym modelu tak właśnie robię i od razu montuję półki bardziej z tyłu. Praktyka pokaże czy trafię czy trzeba będzie się ratować ołowiem. Mówię tu o wyważeniu podłużnym bo poprzeczne będzie pewnie kilka Dg ołowiu wymagało. W modelu Ofshore 45 z poprzedniej relacji musiałem wkleić na burtę około 300g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Trzecia półka akumulatora na swoim miejscu. Siedzi na duralowych słupkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Przymiarki jak wysoko muszą wypaść serwomechanizmy żeby wstrzelić się bez ceregieli w orczyki steru i mechanizmu wału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Dziś poprzykręcałem ster i klapy, brakuje jeszcze turnfinów do których muszę pofrezować mocowania. W międzyczasie model dostał ładny polarowy pokrowiec zapinany na rzep. W pokrowcu są wszyte taśmy do noszenia co jest bardzo wygodne bo model lekki i poręczny nie jest. Model wraz ze sterem, ma 142 cm długości. Mniej więcej się tak prezentuje wstępnie poskładany. Teraz muszę podorabiać masę dupereli, przelotek, przepustów itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Dorobiłem w modelu 2 zwory. Dla kolegów, którzy pierwszy raz widzą budowę takiego modelu wyjaśnię, że zwora to po prostu " wysoko prądowy włącznik" zamyka ona obwód na regulator obrotów . Zwora jest kluczowym i wymaganym w przepisach elementem bezpieczeństwa podczas zawodów. Dla załogi łodzi podejmującej model po biegu czy po awarii zwora jest pierwszą rzeczą jaką przed podjęciem modelu z wody mają obowiązek rozłączyć. Metalowe śruby napędowe i nieprzewidywalność elektroniki to bardzo niebezpieczne połączenie. W tej łódce są 2 zwory, jedna lekka na goldach 4mm do elektroniki, druga na dużych goldach 8mm i przewodach o przekroju 8mm/ kwadratowych . Ta druga zamyka obwód zasilania modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Dziś tylko drobna galanteria - przepusty do wody i odpowietrznika olejarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Troszkę do przodu, przepusty cięgna steru i cięgna mechanizmu trymowania wału. Wbrew pozorom to dość pracochłonne detale. i w modelu Wszystkie te detale oczywiście montowane są na razie luzem, model składa się dopiero po malowaniu bo taka powinna być kolejność. Przed malowaniem jednak, wszystko musi pasować na Tip-Top Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Chwilka przy tokarce i kolejne elementy układanki są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Zrobiłem zbiorniczek na olej do panewek wału. Zasilane muszą być z osobnego niż sam wał bo mam tak zrobiony wał, że olej który zabiera linka wału jest wywalany przed panewkami i do nich nie dociera. Rozwiązanie smarowania panewek doskonale sprawdziło się w poprzednim modelu. Tu zbiornik chowam w burcie modelu bo tak ładniej i prościej - odpadają mocowania. Zbiornik jest z dwóch części pasowanych do siebie na wcisk około 0,03mm. Zbiorniczek został złożony na prasie dodatkowo z użyciem kleju Loctite 638. Mieści 6 ml oleju. Zamykany jest śrubeczką M2 z łbem imbusowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrzus Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Podziwiam nie tylko staranność wykonania modelu i jego detali ale również park maszynowy i jego sprawne wykorzystanie! Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Dzieki ???? to tak już jest, że najlepszym nauczycielem jest praktyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Dziś lenistwo piątkowe mnie dopadło i zrobiłem sobie tylko przygotówki pod dalsze prace. Z tych wałeczków będą frezowane jedne z ostatnich detali w tym modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi