poharatek Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Do tej pory, gdy chciałem unieruchomić kadłub modelu w czasie budowy stosowałem stojaki zrobione ad hoc z kilku kawałków styropianu. Niedługo na warsztat trafi mi nieco większy model i trzeba było wykombinować do niego jakiś stojak. W oko wpadło mi takie cuś: Wyglądał mi on na całkiem solidny, funkcjonalny (no i prosty w budowie ). Obejrzałem więc wszystkie dostępne w sieci zdjęcia, wybrałem się do sklepu modelarskiego, żeby pomacać i przyjrzeć mu się na żywo. Po czym wróciłem do domu siadłem do programu graficznego i dokonując aktu piractwa intelektualnego wykreśliłem własną wersją tego stojaka. Budowa zajęła mi 2 - 3 godzinki i po tym czasie otrzymałem coś takiego: A po złożeniu prezentuje się tak: Do budowy użyłem przeciętej na pół płyty styroduru o grubości 5cm, rur pcv o średnicy 32 mm, kilku kawałków depronu 6mm, gąbki i gumy. Wygląda na to, że zmajstrowałem coś w miarę funkcjonalnego. Daje stabilne oparcie dla modeli pełnokadłubowych "krzyżaków" a nawet "płaszczaków" Ale zasadniczo jest przeznaczony do mocowania kadłuba modelu w trakcie budowy. (Wiem wstyd, że ta P-47 tak odłogiem leży... Wkrótce ją skończę.) Gdyby ktoś chciał sobie zmajstrować podobny stojak, na spinaczu zamieszczam pliki pdf z rysunkami części. STOJAK1.pdf STOJAK2.pdf STOJAK3.pdf 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Bardzo fajna robota Mam oryginał i bardzo dobrze spełnia swoją rolę. Kopia wygląda wcale nie gorzej, gratuluję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Dzięki za dobre słowo, miło, że się podoba Ja natomiast nie jestem w 100% zadowolony Gdy będę robił następny stojak (a pewnie stanie się to prędzej niż później), wytnę go drutem oporowym z 5 cm styroduru. Teraz wycinałem elementy piłką włosową, ciąłem z lekkim naddatkiem, a potem w ruch poszedł papier ścierny - wyszło ok, ale d...y nie urywa.... Natomiast w międzyczasie zrobiłem mu mały "apgrejd". Nie byłem zadowolony z tych gąbek (zbyt miękkie, zbyt grube, no i wkurzało mnie, że nie udało mi się ich równo wyciąć). Znalazłem w chałupie starą podkładkę pod mysz. Guma, z której jest zrobiona, najbardziej przypomina to z czego Robart zrobił okładziny w "oryginalnym stojaku". Teraz stojak wygląda tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Z jakiego materialu wycinales te cienkie biale elementy? To jakis poliamid? Plastik? Bo chyba nie depron.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Jak najbardziej depron (6mm). Ale można tam cokolwiek użyć - balsa, styrodur. Jeślibyś wycinał z 5cm styroduru - można sobie darować te sześciokątne wzmocnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Ja ze styroduru zrobiłem sobie takie 2 sztuki. Do tego izolacja piankowa do CO przecięta na pół. DSCN6561 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Stojak zrobiony na podstawie zdjęcia z Hobby Kinga -materiał stara sklejka z półki i rurki z leżaka -można regulować rozstaw. Pozdrawiam Adam. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi