songo78 Posted October 8, 2015 Author Posted October 8, 2015 Mirek, fajnie że budujesz Z belką masz rację ale obawiałem się wagi - wyszło w miarę lekko (model waży 145g) ale jednak się wygina. Spróbuję podkleić od dołu płaskownik węglowy żeby zlikwidować wyginanie na boki. Krążek od kołka jest przyklejony do konstrukcji - folia pod nim jest wycięta. Wydaje mi się, że przy rzucie DLG nie wytrzymało u mnie mocowanie belki do kadłuba - ta ostatnia przelotka była z miękkiej balsy. W drugim kadłubie, który już zacząłem budować będzie to poprawione. I chyba cały okleję lekką tkaniną. Nie wiem jak to wpłynie na wagę ale nie poddaję się Pozdrawiam, Krzysiek
songo78 Posted May 2, 2016 Author Posted May 2, 2016 Już dawno po konkursie, a ja nadal walczę z Mimi i powoli zaczynam być z Niej zadowolony Odbudowałem kadłub i wzmocniłem tym co miałem pod ręką czyli taśmą modelarską szklaną posmarowaną dodatkowo CA: Belki ogonowej nie zmianiałem, wzmocniłem tylko mocowanie w kadłubie. Doważyłem też przód kilkoma nakrętkami, bo z lekkim pakietem 2S nie było prawidłowo. I najważniejsze - bez lotek wychylenia steru kierunku na 125%. Wcześniej jak po wyrzucie wszedł w skręt to miałem za małe wychylenia żeby go wyprostować. Dziś po pracy trochę porzucałem "dyskiem". Przy wadze 160g i lekkim wietrze nawet fajnie szybuje Jak będę miał kamerzystę to wstawię filmik. Pozdrawiam, Krzysiek
songo78 Posted May 3, 2016 Author Posted May 3, 2016 Robię MiMi kurację dochudzającą - zmieniam druty na linki i sprężynki Z wagą 160g jestem w stanie utrzymać się w powietrzu jedynie około 10s. Może w kolejnej edycji konkursu pokuszę się o laminatowy kadłub Pozdrawiam, Krzysiek
songo78 Posted May 13, 2016 Author Posted May 13, 2016 Nagrałem krótki filmik telefonem: Muszę nauczyć się wyżej rzucać... Dziś zastąpiłem popychacze z drutu linkami z dratwy i zrobiłem "sprężynki" z drutu z popychaczy. Pozwoliło mi to wyjąć 1 nakrętkę dociążającą przód ale zyskałem tylko niecałe 10g : Kolejne próby przy sprzyjającej pogodzie. Pozdrawiam, Krzysiek
JacekK Posted May 14, 2016 Posted May 14, 2016 te 10g to i tak sporo Rzucasz bez obrotu, wkładasz w to niewiele siły. Nawet jak dla takiego amatora jak ja to jest nisko Moja Mimi pomimo małej masy - jakieś 40g mniej, latała wyżej. Poza tym za późno oddajesz wysokość, ten "wskok na półkę" powinien odbywać się w takim momencie, żebyś nie musiał potem spadać w dół dla odzyskania prędkości. Nie czekaj w szczycie aż model zwolni do zera, to powoduje że tracisz skuteczność wysokości oraz siłę nośną - tak to przynajmniej wygląda na filmiku ( choć szczyt rzutu jest poza kadrem).
songo78 Posted May 15, 2016 Author Posted May 15, 2016 Dzięki, spróbuję w końcowej fazie wcześniej oddawać wysokość i wyrzucać mocniej. Moja aktualna waga to 152g. Mogę jeszcze skrócić przewody serw i wyjąć odbiornik z obudowy ale niestety już nie mam z czego zejść na ogonie. Pozdrawiam, Krzysiek
Recommended Posts