Skocz do zawartości

Pierwszy spaliniak - ASP 12A

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale kolega uparty, już w poście #19 pisałem, że silnik jest zalany i inni koledzy wielokrotnie to potwierdzają, a on uparł się na 2,5 obrotu iglicy.

Opublikowano

Nie jestem uparty, bo bardzo chętnie korzystam z porad bardziej doświadczonych tym bardziej, że jest to mój pierwszy spalniak. Ustawiłem tak jak podano: wone na 1 i 3/4, a wysonie na 2. Silnik od czasu do czasu popiardywał. raz pochodził może ze 4 sekundy i na tym koniec. Zmieniałem co kilka prób odpalenia ustawienia śrubki wolnych i 1/10 obrotu raz w lewo... gdy było już sporo za dużo to później od ustawień wyjściowych w prawo. Na poppiardywaniu się skończyło - silnik ma chęć odpalić ale coś nie jest tak.

Obawiam się, że bez rozrusznika go nie odpalę. Może kiedy będzie dotarty i ustawiony, to będzie odpalał bez problemu z palca. teraz chyba się to nie uda...

Opublikowano

Trzeba było kręcić tylko igłą wysokich a wolnych na razie nie dotykać. 

Sprawdziłeś szczelność zbiornika i układu ?

W którą stronę regulujesz wysokie ? Powinieneś wkręcić na maksa i wykręcić o te powiedzmy 1.5 obrotu czy ile potrzeba.

Kiedyś nie było rozruszników ..

Opublikowano

No tak ale przecież jeżeli silnik nie chce zapalić i jeżeli ma zapalić na powiedzmy 1/4 gazu, to wtedy chyba winna jest iglica wolnych obrotów? Ja tylką z nią kombinowałem - wysokich obrotów nie ruszałem. Instalacja jest szczelna i reguluje tak jak piszesz. Wkręcam do końca i wykręcam o daną wartość.

Opublikowano

Tu wyszedł główny błąd. Wolnych nie powinieneś dotykać. Początkowa regulacja wyłącznie iglicą od wysokich a teraz kompletnie nie wiesz w którym "miejscu" jesteś. Wolna w zasadzie ma większy wpływ na gwałtowne przejście z niskich na wysokie obroty i nie decyduje w takim stopniu o pracy na powiedzmy 1/4 gazu tak jak próbowałeś się męczyć. Widzę, że czeka Cię teraz sporo pracy albo zakup rozrusznika bo silnik "zbłądził".

Opublikowano

Przecież wystarczy od nowa przywrócić "fabryczne" ustawienia obu iglic i zacząć próby uruchamiania od nowa tym razem regulując tylko tę od wysokich. Czy się mylę?

Opublikowano

Się mylisz ... czasem w wielu silnikach na tej od wolnych przestawienie o 1/8 obrotu zrobi diametralną różnicę więc wróć teraz do "fabryki". Rozregulowałeś to z każdej w każdą i według mnie będzie ciężko tak trafić by z palca odpalić bez problemów, ale moje doświadczenie też nie jest duże a opieram się wyłącznie na obecnym.

Opublikowano

Zamiast od razu kupować rozrusznik zobacz, czy nie masz czegoś by taki łatwo wykonać... ;) ja swojego ASP rozruszałem wiertarką z dotoczoną odpowiednią głowicą pasującą do piasty (silnik większy lesz ten sam problem), teraz używam rozrusznika od skutera na 12v i się sprawdza, a do tak małego silniczka pewnie wystarczy coś mniejszego... Tylko trzeba uważać bo podobno łatwo jest urwać korbowód jak się silniczek zaleje.

Opublikowano

Jutro ustawię fabrykę tj. 1 i 3/4 wolne oraz 2 wysokie i będę kombinował dalej tylko z iglicą wysokich :) Jak nie ruszy pomyślę nad rozrusznikiem :)

Opublikowano

Za pół ceny mogę Ci wysłać w pełni sprawny rozrusznik do max. 15 ccm. Musiałem zakupić mocniejszy z racji przejścia na benzynę i ten leży i się kurzy. To tylko propozycja wynikająca z tematu a nie próba wciskania. 

http://www.modelemax.pl/product_info.php?products_id=10659&language=pl

Jakby nie było zrealizować mogę dopiero pod koniec września jak będe w PL.

Opublikowano

Silniczek już odpala "z palca" :-) Ustawienie iglicy wysokich umożliwiające zapłon, to 15 ząbków, a i tak strasznie dymi, więc po końcowych ustawieniach na pewno będzie jeszcze mniej - czyli potrzeba było nie 2 jak podaje instrukcja, a pół obrotu...

Opublikowano

"czyli potrzeba było nie 2 jak podaje instrukcja, a pół obrotu..."

W #53-cim poście kolega uzmysłowił sobie to co mu napisałem w #19-tym.

Opublikowano

Powiedzcie mi jeszcze proszę jak odpowiednio sprecyzować temperaturę silnika, aby go nie przegrzać. Jak na razie palę go na wolnych obrotach czasami robiąc tylko "przegazówkę" :-) Silnik na bogatej mieszance na wolnych obrotach jest lekko ciepły. Kiedy zubożę mieszankę robi się gorący - po przegazówce wręcz parzy w palce. Czy wtedy już powinienem go zgasić i wystudzić czy jest to normalna temperatura pracy?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.