BRoman Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 W jaki sposób zostały skompensowane naprężenia ramy po pracach spawalniczych ? Frezowane ?? Gdzie można kupić taką szeroką i prostą deskę (sosna, świerk ) ? Kolor ładny choć nie istotny. Mocno mnie temat prostego stołu intryguje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 6 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 i po szpachli;-) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 żeberka i kanapka ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 cd skrzydła i pierwsza przymiarka do negatywu owiewki.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 cd.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Jak na pierwszy raz pracy z żelkotem f200 to jestem max zadowolony :-). Niedoróbki są, ale to forma roboczo-próbna :-) więc jest OK. Mam jedno pytanie. Przy uzupełnianiu szpar pomiędzy pozytywem a podstawą wykorzystałem plastelinę techniczną potocznie zwaną kitem. Czy ktoś z Was nie zna czegoś lepszego? Bo z obecnego wynalazku nie jestem zadowolony. Składa się ona z za dużych ziaren i ciężko ją rozprowadzić "stycznie" do powierzchni. Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Dudzik Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Witam ja do tego stosuję szpachle samochodową poliestrowa i dodatkowo uszczelniam gęstym PVA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Darek szpachla 2 skł. odpada - twarda trudno usuwalna. Chodzi o coś co piknie się wyrówna i łatwo się usunie. Myślę przyszłościowo. Zrobiłem kadłub z dwóch symetrycznych połówek i chwała mi za to. Ten system jest bardzo wygodny co do obróbki szlifowania itp itd. Ale docelowo widzę, że po zakończeniu prac trzeba będzie kadłub skleić wyrównać i zrobić formę zatapiając połówkę w desce. Gdzieś widziałem specjalny kit woskowy ale nie mogę tego odszukać w necie. Pozdrawiam No i zaczynamy walkę z ramką do szyby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Dudzik Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Witam spróbuj a przekonasz się ze nie masz racji. Ja w ten sposób zrobiłem formy na cały samolot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Trochę poczytałem o pva, daj jakiś link gdzie można kupić gęste pva. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Gratulacje Rafał fajnnie Ci forma wyszła , za radą Ryśka skorzystaj ze zwykłej plasteliny podobno najlepsza . Wszystkie sprawy formami do laminatów konsultuj z Ryśkiem , Pawłem i ROmanem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Oczywiście że plastelina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Dudzik Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Witam gęste PVA kupisz w Havlu.Oglądni fotki jak robili niemcy Highlandera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Proponuje posłuchać Darka. Swego czasu Darek rownież sie konsultował. I to nie z byle kim a teraz doświadczenie praktyczne ma całkiem spore. I doskonale efekty w wykonywaniu laminatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Dudzik Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Witam dzięki Jurek za uznanie.W sumie po to to forum jest żeby się wymieniać doświadczeniami praktycznymi do których dochodzi się ciężką pracą a nie tylko czystą wiedzą teoretyczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Darek a masz jakieś zdjęcia swoich robótek z formami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Niestety pierwsza owiewka z formy nie wyszła z przyczyn o de mnie zależnych. Po prostu użyłem wałka po rozcieńczalniku epoksy (uprzednio go nie wycierając dokładnie) i żywica nie związała do końca. Poza tym był problem z odformowaniem bo prawdopodobnie rozpuszczalnik uszkodził pastowanie. Ale druga wyszła rewelacyjnie - jeszcze wygrzana przez 24h jest jak stal :-), Taka tarcza z gwiezdnych wojen lub lampion na ścianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Dudzik Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Witam fotki podeślę.Wychodzi ci super.Małymi błędami się nie przejmuj bo nie popełnia ten co nic nie robi ,siedzi przed komputerem i hejtuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Podstawa pod konstrukcje skrzydła. Zbrojona płaskownikami aluminiowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 22 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Rys. skrzydła prawie skończony. Konstruktywna krytyka mile widziana;-). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi