pelapi Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Witam serdecznie Zaczne od szybkiego przedstawienia sie ma na imie Michal.K 28 lat W drodze do pracy mijam male lotnisko dla samolocikow i tu zaczyna sie poczatek mojej zajawki na modelarstwo. Zaczałem przeszukiwac fora internetowe czytac na temat modelarstwa i w mojej glowie zrodzil sie pomysl czemu nie kupic sobie takiego cuda ;] Jednak niestety nie naleze do osob ktore lubia isc do sklepu i poprostu sobie kupic zabawke i postanowilem ze znajde plany jakiegos prostego modelu i sam go zbuduje. Kilka dni szperania po internecie no i udalo mi sie wybrac moj upragniony samolocik i padlo tu na Wicherka 25 - Plany wydrukowane - Materialy zakupione - Budowa rozpoczeta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabcio Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Witam. Wybrałeś dobry model na początek. Duży plus dla Ciebie za to, że budujesz model od zera, a nie kupujesz gotowca. Na forum znajdziesz sporo informacji o Wicherku i zapewne Koledzy, którzy budowali ten model, chętnie Ci pomogą. Niestety relację założyłeś trochę w niewłaściwym dziale. Wicherek to prosty trenerek do nauki latania i o pełnej akrobacji klasycznej, a tym bardziej 3D możesz zapomnieć. Poproś któregoś z moderatorów o przeniesienie wątku do stosownego działu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelapi Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Bardzo przepraszam za umieszczenie postu w zlym dziale i prosba do moderatorow o przeniesienie mojej relacji do odpowiedniego dzialu . Prosze o wyrozumialosc dla nowego uzytkownika forum Pozdrawiam Michal. K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Planujesz napęd elektryczny czy spalinowy? Przy elektrycznym sugerowałbym wydłużenie części dziobowej. Ja w 15 miałem problemy z wyważeniem i musiałem dokładać ołów zaraz za silnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 No to kibicuję w budowie :-) Ostatnio wykonałem spalinową 15'stkę http://pfmrc.eu/index.php?/topic/49624-wicherek-15-by%C5%82-plan-teraz-budowa-i-oblot-temat-edytowany/ również odradzam elektryki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Łatwo wywarzyc to nie problem. Ale kąty.... Miałem w swoim W25 asp .25, silnik z 10' w dół, statecznik poziomy ok 5'w górę. Przy oryginalnych kątach ciągnął w górę nawet na pół gwizdka. Aż nie do opanowania. Dopiero po zaostrzeniu kątów dał się prowadzić i wtedy dopiero dawał przyjemność z latania:) jak się zdecydujesz na napęd spalinowy to polecam silnik asp .25 A II Jak byś chciał to mam skrzydełka do tego wichra. Reszta poległa, skrzydła bez szfanku.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelapi Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Dzikuje bardzo ze wszelkie sugestie . Co do napedu zostanie zamontowany naped elektryczny (nie wiem jeszcze jaki zobaczymy jaka wyjdzie waga koncowa modelu) Prosba do bardziej doswiadczonych kolegow z forum czy posiadaja moze koledzy plany statecznika poz. z lotkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Polecam książkę ''ABC miniaturowego lotnictwa'' autorstwa Wiesława Schiera poświęconą właśnie Wicherkowi. Opisane w niej są wszystkie wersje i są ważne wskazówki odnośnie modyfikacji. Jeśli chodzi o lotki, stery czy inne klapy, to w większości należy je samemu rozrysować, według zamieszczonych w książce informacji :-) Statecznik poziomy ze sterem (chyba o to chodzi z tymi lotkami) został przedstawiony tylko w planach Wicherka 25U (wersja na uwięzi), ale jest to zwykła nieprofilowana płyta.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelapi Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Tak dokladnie o taki profil mi chodzilo : Zwykla nieprofilowana plyta Co do ksiazki ''ABC miniaturowego lotnictwa'' to z checia bym ja nabyl najchetniej w postaci elektronicznej jesli ktos posiada taka wersje bede bardzo wdzieczny Pozdrawiam Michal.K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 a ja mam elektryki i popieram je , ja tez popieram wydluzanie przodu jesli chodzi o elektryki , poniewaz lepiej sie wywazaja nie wymagaja zadnuch ciezarkow , spaliny z uwagi na ciezar silnikow pewnie takiego wydluzana nie potrzebuja , niewiem , niemam spaliny jeszcze , pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Tak jak mówisz, przy napędzie spalinowym nie potrzeba przedłużać przodu. Ale trzeba rozmyslnie ustawić wyposażenie. Serwa pod skrzydlo itp. Ja wychodzę z założenia ze napęd elektryczny tylko do 3s. Jeżeli model wymaga większego pakietu to już pakuje w to spaline. Jakoś mi tak wygodniej zarka prykac:) Co do steru wysokości w stateczniku poziomym. W moim też miałem płaską płytkę. Konstrukcja z 5mm listew balsiwych. Polecam skrócić ogon o 2cm, tak żeby przez cały statecznik poziomy można zrobić ster wysokości. Wtedy nie ma kombinacji z łączeniem połówek steru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 U mnie końcówka kadłuba wygląda tak Ster to po prostu 20% odcięte z oryginalnej długości statecznika, nie ma co komplikować sprawy z łączeniem połówek steru, zwłaszcza jak zamierzasz zrobić statecznik płytowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skuter Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Zwróćcie uwagę że wersja na uwięzi (ta z planu powyżej) ma inny kąt zaklinowania statecznika poziomego i skłon silnika niż wersja RC. Jest to bardzo ważne żeby tego pilnować. Uwięź ma silnik o rozmiar większy niż RC i stąd te zmiany. To tylko taka moja sugestia co by nie popełnić błędu. Statecznik bez profilu można jak najbardziej zastosować w modelu RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelapi Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Witam wszystkich dziś dalsza cześć budowy . Wreszcie udało się znaleźć trochę więcej czasu no i powstał statecznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Sklejasz na planach nic nie podkładasz pod klejone listewki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelapi Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Sklejasz na planach nic nie podkładasz pod klejone listewki? Jak widzisz na zdjęciu z boku jest kawałek foli podkładam ja ale do zdjęcia została zdjęta. Plany jeszcze kiedyś mogą się przydać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelapi Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Witam Dawno nie było żadnego odzewu z mojej strony(brak czasu i lenistwo chyba bardziej to 2 ) jednak wczoraj i dziś udało się znaleźć trochę chęci i powstało kilka nowych elementów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Pięknie! Chyba do mojego wrócę... Zostały mi skrzydła po nim.... Z czego zrobiłeś boki u wregi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelapi Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Pięknie! Chyba do mojego wrócę... Zostały mi skrzydła po nim.... Z czego zrobiłeś boki u wregi? wręgi jak i boki kadłuba są wycięte ze sklejki 4 mm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi