Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tym temacie chciałem się zapytać jaki silnik spalinowy wybrać na początek. Myślę nad jego kupnem ale jestem zielony w silnikach spalinowych i nie wiem jak się je podłącza do samolotu, proszę o podpowieć.

Opublikowano

Silnik montujesz w łożu,podłączasz zbiornik paliwa i serwo które steruje przepustnicą. Jaki silnik na poczatek to nie wiem bo sam dopiero zaczynam przygodę za spalinówkami.

Opublikowano

U nas w branży łódkowej to od razu wszyscy chcą np taki silniczek. :)Albo ten drugi. I nie ważne, ze drogi, że za mocny... taki ma być! I już

A.C.

post-197-0-50807200-1450036638_thumb.jpg

post-197-0-09105500-1450036951.jpg

Opublikowano

Hehe ,dobra rozmowa :D.

Adam zanim określisz jaki silnik potrzebujesz to musisz wiedzieć do czego go masz zamiar założyć.

Silników jest wiele rodzai, na różne paliwa,o różnej konstrukcji ,mocy,wadze,osiągach no i cenie.

Podłączenie,umiejętność prawidłowej regulacji i eksploatacja to następna bajka :) .

Andrzej, on zapytał o silnik do samolotu...

Opublikowano

Oj tam... jak chcesz to podobne do samolotu też znajdę. A silniki podłącza się wszędzie tak samo :) Kolega pytający ma, jak można zauważyć 11 lat. Kiedyś dla takich zapaleńców było miejsce w modelarni , gdzie mogli nauczyć się modelarstwa. Teraz z tym jest trudniej.

Adam tak w sumie to silniki spalinowe to jest dość skomplikowany problem, jak na początek. Moja rada dla młodego adepta: Zacznij od czegoś prostszego. Od zestawu szybowca do samodzielnego montażu albo jakiejś gumówki. Na silniki spalinowe masz jeszcze czas.

A.C.

Opublikowano

Moja rada dla młodego adepta: Zacznij od czegoś prostszego. Od zestawu szybowca do samodzielnego montażu albo jakiejś gumówki. Na silniki spalinowe masz jeszcze czas.

A.C.

I tego się Adam trzymaj co napisał Andrzej  i słuchaj dobrych rad :) .

Opublikowano

Tośta chłopakowi doradzili. :P

W ciemno proponować najpierw żłobek, potem przedszkole itd. jak może uczeń jest zdolny i miałby jakieś wsparcie jest bezsensu.

Niby napisał, że jest zielony, ale...

... może on ma kogoś na miejscu, kto mu pomoże? Może tata, dziadek, wujek, kolega? Warto zapytać.

A może jest wyjątkowo kumaty i sam w mig ogarnie temat?

Adam, masz kogoś, kto mógłby Ci pomóc? :)

Masz smykałkę? Szybko się uczysz? Lubisz zagadnienia techniczne?

Czy jesteś nowy w hobby? Czy masz już doświadczenie w lataniu/budowaniu?

Skąd zainteresowanie rc lotniczym? I czy jesteś zdeterminowany, że ma być spalinówka?

Czy wiesz czego szukasz w tym hobby (co Cię kręci)?

Masz nawyk samodzielnego zdobywania/poszerzania wiedzy? Jeśli nie, to szybko sobie taki nawyk wyrób, bo inaczej będziesz miał ciężko.

Jeśli jeszcze nie znasz, to koniecznie nawiąż kontakt/zapoznaj się z jakimś modelarzem z Twojej okolicy (może całą grupką, która gdzieś tam koło Ciebie lata lub ma modelarnię). Zapytaj tu na forum.

Taka osoba/grupa to niewyczerpane źródło wiedzy i potencjalna ogromna pomoc.

Adam im więcej dasz od siebie (chęci, inicjatywy, wysiłku, tym szybciej sam znajdziesz informacje i tym chętniej ludzie będą dzielić się z Tobą swoją wiedzą). Na "napalonych leniuszków" sporo Kolegów ma już tutaj uczulenie ;) .

Od odpowiedzi na te pytania uzależniałbym wybór albo już zaproponowanego kierunku (jakiś prosty półgotowiec, najlepiej elektryk) albo podpowiedź, co spalinowego kupić na początek.

.

Opublikowano

Tośta chłopakowi doradzili. :P

(jakiś prosty półgotowiec, najlepiej elektryk)

Tak, alektryk !

Za czasów kiedy ja zaczynałem to nie było elektryków. W wieku 12 lat już "śmigałem" na spalinowych samozapłonach.

Silnik spalinowy jak i elektryczny dobiera się do modelu i tu zastanów się najpierw co chcesz zbudować/kupić, a potem pytaj o silnik.

Obecnie benzynowe są najbardziej oszczędne do zwykłego latania.

Tu jeden z moich, benzynowy Saito 30 ccm:

post-8532-0-36326300-1450104395_thumb.jpg

Tu stare zdjęcie [wczesne lata 60-te] z moją siostrą:

post-8532-0-67540500-1450106838_thumb.jpg

Modelik to RWD 6 napędzany samozapłonowym Jena 2 ccm.

post-8532-0-67886800-1450106923_thumb.jpg

Opublikowano

Tośta chłopakowi doradzili.  :P

W ciemno proponować najpierw żłobek, potem przedszkole itd. jak może uczeń zdolny i miałby jakieś wsparcie jest bezsensu.

Niby napisał, że jest zielony, ale...

... może on ma kogoś na miejscu, kto mu pomoże? Może tata, dziadek, wujek, kolega? Warto zapytać.

A może jest wyjątkowo kumaty i sam w mig ogarnie temat?

Adam, masz kogoś, kto mógłby Ci pomóc?  :)

Masz smykałkę? Szybko się uczysz? Lubisz zagadnienia techniczne?

Czy jesteś nowy w hobby? Czy masz już doświadczenie w lataniu/budowaniu?

Skąd zainteresowanie rc lotniczym? I czy jesteś zdeterminowany, że ma być spalinówka?

Czy wiesz czego szukasz w tym hobby (co Cię kręci)?

Masz nawyk samodzielnego zdobywania/poszerzania wiedzy? Jeśli nie, to szybko sobie taki nawyk wyrób, bo inaczej będziesz miał ciężko.

Jeśli jeszcze nie znasz, to koniecznie nawiąż kontakt/zapoznaj się z jakimś modelarzem z Twojej okolicy (może całą grupką, która gdzieś tam koło Ciebie lata lub ma modelarnię). Zapytaj tu na forum.

Taka osoba/grupa to niewyczerpane źródło wiedzy i potencjalna ogromna pomoc.

Adam im więcej dasz od siebie (chęci, inicjatywy, wysiłku, tym szybciej sam znajdziesz informacje i tym chętniej ludzie będą dzielić się z Tobą swoją wiedzą). Na "napalonych leniuszków" sporo Kolegów ma już tutaj uczulenie  ;) .

Od odpowiedzi na te pytania uzależniałbym wybór albo już zaproponowanego kierunku (jakiś prosty półgotowiec, najlepiej elektryk) albo podpowiedź co spalinowego kupić na początek.

.

Nie mam nikogo bliskiego co by się zajmował zdalnym sterowaniem ale mam wujka modelarza plastikowego i tatę znającego się na elektronice. A modelarstwem i samolotami interesuje się od 4 lat. Więc sporo już o tym czytałem.

Opublikowano

Nawiąż przez jakieś forum kontakt z lokalnymi modelarzami, umów się na spotkanko (tata lub wujo pewnie Cie zawiozą), zapytaj o możliwość polatania w systemie trener-uczeń i dalej już pójdzie.:) Na pewno skorzystasz.

Opublikowano

A jeśli chodzi o model samolotu do którego ma być ten silnik to planuję zrobić citabrię do 1m. 

Małymi modelami trudniej się lata.

Proponuję 1,2 - 1,4 m.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.