adamsamolot Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Witam, w tym temacie chciałem się zapytać jaki silnik spalinowy wybrać na początek. Myślę nad jego kupnem ale jestem zielony w silnikach spalinowych i nie wiem jak się je podłącza do samolotu, proszę o podpowieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przema436 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Silnik montujesz w łożu,podłączasz zbiornik paliwa i serwo które steruje przepustnicą. Jaki silnik na poczatek to nie wiem bo sam dopiero zaczynam przygodę za spalinówkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 U nas w branży łódkowej to od razu wszyscy chcą np taki silniczek. :)Albo ten drugi. I nie ważne, ze drogi, że za mocny... taki ma być! I już A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Hehe ,dobra rozmowa . Adam zanim określisz jaki silnik potrzebujesz to musisz wiedzieć do czego go masz zamiar założyć. Silników jest wiele rodzai, na różne paliwa,o różnej konstrukcji ,mocy,wadze,osiągach no i cenie. Podłączenie,umiejętność prawidłowej regulacji i eksploatacja to następna bajka . Andrzej, on zapytał o silnik do samolotu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 EEE tam Andrzej do silnika (samolotowego) to nie podobne, no bo jak tu śmigło przykręcić? Ja to bym wolał taki: http://www.ebay.com/itm/401038081326?_trksid=p2055119.m1438.l2648&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT alibo taki: http://www.ebay.com/itm/Atwood-Silver-Crown-ULTRA-RARE-Antique-Vintage-Model-Airplane-Engine-Tether-/252186649721?hash=item3ab77ee479:g:Gn0AAOSw5VFWIAQS no chyba, że od biedy taki... http://www.ebay.com/itm/201480228047?_trksid=p2055119.m1438.l2648&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Oj tam... jak chcesz to podobne do samolotu też znajdę. A silniki podłącza się wszędzie tak samo Kolega pytający ma, jak można zauważyć 11 lat. Kiedyś dla takich zapaleńców było miejsce w modelarni , gdzie mogli nauczyć się modelarstwa. Teraz z tym jest trudniej. Adam tak w sumie to silniki spalinowe to jest dość skomplikowany problem, jak na początek. Moja rada dla młodego adepta: Zacznij od czegoś prostszego. Od zestawu szybowca do samodzielnego montażu albo jakiejś gumówki. Na silniki spalinowe masz jeszcze czas. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Moja rada dla młodego adepta: Zacznij od czegoś prostszego. Od zestawu szybowca do samodzielnego montażu albo jakiejś gumówki. Na silniki spalinowe masz jeszcze czas. A.C. I tego się Adam trzymaj co napisał Andrzej i słuchaj dobrych rad . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Tośta chłopakowi doradzili. W ciemno proponować najpierw żłobek, potem przedszkole itd. jak może uczeń jest zdolny i miałby jakieś wsparcie jest bezsensu. Niby napisał, że jest zielony, ale... ... może on ma kogoś na miejscu, kto mu pomoże? Może tata, dziadek, wujek, kolega? Warto zapytać. A może jest wyjątkowo kumaty i sam w mig ogarnie temat? Adam, masz kogoś, kto mógłby Ci pomóc? Masz smykałkę? Szybko się uczysz? Lubisz zagadnienia techniczne? Czy jesteś nowy w hobby? Czy masz już doświadczenie w lataniu/budowaniu? Skąd zainteresowanie rc lotniczym? I czy jesteś zdeterminowany, że ma być spalinówka? Czy wiesz czego szukasz w tym hobby (co Cię kręci)? Masz nawyk samodzielnego zdobywania/poszerzania wiedzy? Jeśli nie, to szybko sobie taki nawyk wyrób, bo inaczej będziesz miał ciężko. Jeśli jeszcze nie znasz, to koniecznie nawiąż kontakt/zapoznaj się z jakimś modelarzem z Twojej okolicy (może całą grupką, która gdzieś tam koło Ciebie lata lub ma modelarnię). Zapytaj tu na forum. Taka osoba/grupa to niewyczerpane źródło wiedzy i potencjalna ogromna pomoc. Adam im więcej dasz od siebie (chęci, inicjatywy, wysiłku, tym szybciej sam znajdziesz informacje i tym chętniej ludzie będą dzielić się z Tobą swoją wiedzą). Na "napalonych leniuszków" sporo Kolegów ma już tutaj uczulenie . Od odpowiedzi na te pytania uzależniałbym wybór albo już zaproponowanego kierunku (jakiś prosty półgotowiec, najlepiej elektryk) albo podpowiedź, co spalinowego kupić na początek. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Tośta chłopakowi doradzili. (jakiś prosty półgotowiec, najlepiej elektryk) Tak, alektryk ! Za czasów kiedy ja zaczynałem to nie było elektryków. W wieku 12 lat już "śmigałem" na spalinowych samozapłonach. Silnik spalinowy jak i elektryczny dobiera się do modelu i tu zastanów się najpierw co chcesz zbudować/kupić, a potem pytaj o silnik. Obecnie benzynowe są najbardziej oszczędne do zwykłego latania. Tu jeden z moich, benzynowy Saito 30 ccm: Tu stare zdjęcie [wczesne lata 60-te] z moją siostrą: Modelik to RWD 6 napędzany samozapłonowym Jena 2 ccm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 no zobacz pan taki stary a młody a wracając do pytania młodego adepta ,zapytam a ile masz pieniędzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsamolot Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Tośta chłopakowi doradzili. W ciemno proponować najpierw żłobek, potem przedszkole itd. jak może uczeń zdolny i miałby jakieś wsparcie jest bezsensu. Niby napisał, że jest zielony, ale... ... może on ma kogoś na miejscu, kto mu pomoże? Może tata, dziadek, wujek, kolega? Warto zapytać. A może jest wyjątkowo kumaty i sam w mig ogarnie temat? Adam, masz kogoś, kto mógłby Ci pomóc? Masz smykałkę? Szybko się uczysz? Lubisz zagadnienia techniczne? Czy jesteś nowy w hobby? Czy masz już doświadczenie w lataniu/budowaniu? Skąd zainteresowanie rc lotniczym? I czy jesteś zdeterminowany, że ma być spalinówka? Czy wiesz czego szukasz w tym hobby (co Cię kręci)? Masz nawyk samodzielnego zdobywania/poszerzania wiedzy? Jeśli nie, to szybko sobie taki nawyk wyrób, bo inaczej będziesz miał ciężko. Jeśli jeszcze nie znasz, to koniecznie nawiąż kontakt/zapoznaj się z jakimś modelarzem z Twojej okolicy (może całą grupką, która gdzieś tam koło Ciebie lata lub ma modelarnię). Zapytaj tu na forum. Taka osoba/grupa to niewyczerpane źródło wiedzy i potencjalna ogromna pomoc. Adam im więcej dasz od siebie (chęci, inicjatywy, wysiłku, tym szybciej sam znajdziesz informacje i tym chętniej ludzie będą dzielić się z Tobą swoją wiedzą). Na "napalonych leniuszków" sporo Kolegów ma już tutaj uczulenie . Od odpowiedzi na te pytania uzależniałbym wybór albo już zaproponowanego kierunku (jakiś prosty półgotowiec, najlepiej elektryk) albo podpowiedź co spalinowego kupić na początek. . Nie mam nikogo bliskiego co by się zajmował zdalnym sterowaniem ale mam wujka modelarza plastikowego i tatę znającego się na elektronice. A modelarstwem i samolotami interesuje się od 4 lat. Więc sporo już o tym czytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Nawiąż przez jakieś forum kontakt z lokalnymi modelarzami, umów się na spotkanko (tata lub wujo pewnie Cie zawiozą), zapytaj o możliwość polatania w systemie trener-uczeń i dalej już pójdzie. Na pewno skorzystasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsamolot Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Tyle że ja już umiem latać, radze sobie nawet na akrobacie. To znaczy aż się nie popsuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Rozumiem. To dobrze. Będzie Ci łatwiej ogarnąć nowy napęd, jak resztę masz opanowaną. Do do konkretnego silnika - nic nie doradzę, bo dopiero wchodzę w spalinówki, ale zaraz pewnie ktoś coś podpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsamolot Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 A jeśli chodzi o model samolotu do którego ma być ten silnik to planuję zrobić citabrię do 1m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 A jeśli chodzi o model samolotu do którego ma być ten silnik to planuję zrobić citabrię do 1m. Małymi modelami trudniej się lata. Proponuję 1,2 - 1,4 m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsamolot Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 To jaki silnik polecasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Proponuję Wicherka 10/15 i silnik OS MAX 10la (lub starszy) Gwarantuję, że nie będziesz miał problemów zarówno z modelem jak i silnikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi