Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A coś więcej Rafał ?

Sam nie raz zastanawiam się, gdy brat ciągnie mnie w góry czy nie zabrać modelu na plecy i polatać na szczytach ,zboczach  :)  .

Wiem też że np .wokoło Babiej Góry jest strefa, gdzie nie wolno wlatywać samolotem (prawdziwym) bo jest strefa parku.

Czyżby modeli to też dotyczyło ?

Opublikowano

Tatrzański Park Narodowy

post-14588-0-96084600-1451212328_thumb.png

Strefa R "przestrzeń powietrzna o określonych wymiarach nad obszarami lądowymi, wodami wewnętrznymi i wodami terytorialnymi Polski, w której loty statków powietrznych są ograniczone pewnymi określonymi warunkami, ustanowione są one w celu ochrony ludzi i środowiska naturalnego na ziemi przed działaniem lotnictwa, występują nad miejscowościami sanatoryjno-wypoczynkowymi lub parkami narodowymi."

Ciężko będzie uzyskać pozwolenie na lot;) W każdej chwili może nas zaskoczyć śmigłowiec TOPR-u.

Opublikowano

Nie wiem jak jest na pewno, ale myślę, że taki model latający nad terenem ścisłego parku mógłby się źle kojarzyć np świstakom (a czym to dla nich  mogło by skutkować, to można się domyślać..) :huh:

• Lubię to 1
Opublikowano

Sam się kiedyś nad tym zastanawiałem i miałem plan polatać tam szybowcem i dalej mnie kusi. Co do strefy zakazu lotu nie będę się kłócił, a czy faktycznie zakaz jest, nie wiem chociaż  to w końcu  Park Narodowy. Latać na takim zboczu Babiej to musi być przyjemność. Chłopaki latają tam na paralotniach i problemów nigdy nie mieli, szybowca spotkać to też nie rzadkość ;)

post-15562-0-40020300-1451234661_thumb.jpgpost-15562-0-08638700-1451234666_thumb.jpg

Opublikowano

...art. 124 ust. 1 ustawy o Prawie lotniczym mówi, że zakaz lotów nad parkami narodowymi i rezerwatami przyrody dotyczy tylko statków powietrznych z napędem...

Opublikowano

...art. 124 ust. 1 ustawy o Prawie lotniczym mówi, że zakaz lotów nad parkami narodowymi i rezerwatami przyrody dotyczy tylko statków powietrznych z napędem...

I to jest sensowny przepis. Na elektryka oczywiście przymykam oko. Ale komu tam potrzebny napęd?  :) 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.