Mister5Master Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Witam! Ostatnio na osiedlu zauważyłem kilka samochodów z Ukraińskimi rejestracjami, Rosyjskie też często można gdzieś spotkać. Jako człowiek co najmniej dziwny przyglądałem się im trochę i nasunęło mi się pytanie czy te litery na tablicach są cyrylicą czy alfabetem łacińskim? Bo nie widziałem znaków charakterystycznych typu np. Й, Я, Ы, Ф, П, Л, Д itp. Czy to jest może tak specjalnie, żeby obcokrajowcy myśleli, że to alfabet łaciński, a nie cyrylica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Witam! Ostatnio na osiedlu zauważyłem kilka samochodów z Ukraińskimi rejestracjami, Rosyjskie też często można gdzieś spotkać. Jako człowiek co najmniej dziwny przyglądałem się im trochę i nasunęło mi się pytanie czy te litery na tablicach są cyrylicą czy alfabetem łacińskim? Bo nie widziałem znaków charakterystycznych typu np. Й, Я, Ы, Ф, П, Л, Д itp. Czy to jest może tak specjalnie, żeby obcokrajowcy myśleli, że to alfabet łaciński, a nie cyrylica? Młody jesteś to i mało widziałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Znalazłem w necie :-)) Nie wiem jak wyglądają najnowsze Rosyjskie tablice, ale tak czy inaczej wydawać by się mogło prosta literka "c" na takiej tablicy to "s" w wymowie...kto zna cyrylicę ten wie o co chodzi :-)) Ja nawet kiedyś maturę z Rosyjskiego zdawałem i to z pozytywnym skutkiem :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Może litery ostatnie to L i G Czort i ch znajet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 A nie raczej Ł i G? Przy czym pierwsza to W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Witam! Ostatnio na osiedlu zauważyłem kilka samochodów z Ukraińskimi rejestracjami, Rosyjskie też często można gdzieś spotkać. Jako człowiek co najmniej dziwny przyglądałem się im trochę i nasunęło mi się pytanie czy te litery na tablicach są cyrylicą czy alfabetem łacińskim? Bo nie widziałem znaków charakterystycznych typu np. Й, Я, Ы, Ф, П, Л, Д itp. Czy to jest może tak specjalnie, żeby obcokrajowcy myśleli, że to alfabet łaciński, a nie cyrylica? Pomijając Twoje zdziwienie, że może być inny alfabet niż łaciński to poważnie myślisz, że Rosjanie specjalnie charakteryzują swoje litery na tablicach rejestracyjnych aby zmylić zachód? Bo tak zrozumiałem. Z pamięci: Й = J, Я = ja, Ы = y , Ф = F, П = P, Л = Ł, Д =D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 ... myślisz, że Rosjanie specjalnie charakteryzują swoje litery na tablicach rejestracyjnych aby zmylić zachód? Bo tak zrozumiałem. Jeśli się wysyła ciężarówki na Krym to nie może być wiadomo jakie znaki wojskowe na nich zamalowano i z jakiego kraju to wojsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 No jak to nie wiadomo, zielone ludziki są z Marsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi