Atomizer Opublikowano 9 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Planuję model wyposażyć w : 1. E-MAX SILNIK GT3520/05 2. DUALSKY REG.OBROTÓW 65A XC-65 LITE 3. ŚMIGŁO APC 13* 6.5 elektro 4. GENS ACE 11.1V/5000 MAH 50C / XT-90 BASHING Szacowana waga modelu około 2000g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 12 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2021 Pojawił się błąd na stronie z opisem silnika E-MAX SILNIK GT3520/05, i było podane napięcie zasilania: 3-5 cele LiPo (11,1V-18,5V). A w innym sklepie podane wartości to liczba ogniw zasilających [LiPo]: 4 - 5 Więc wcześniejsze zestawienie jest nieprawidłowe! Dlatego teraz mam dylemat z wyborem pomiędzy : 1. E-MAX SILNIK GT3520/05 2. DUALSKY REG.OBROTÓW 65A XC-65 LITE 3. ŚMIGŁO APC 12* 6 elektro 4. Gens Ace TATTU: 5000mAh 14.8V 50C "BASHING" Gens Ace - EC5 a 1. E-MAX SILNIK GT2826/05 , taki już mam więc idzie do spitfire 2. DUALSKY REG.OBROTÓW 65A XC-65 LITE 3. ŚMIGŁO APC 14* 7 elektro 4. GENS ACE 11.1V/5000 MAH 50C / XT-90 BASHING Wychodzi również różnica w cenie i wadze. Który zestaw lepiej będzie pasować do mojej nowej maszynki...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 8 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Z silnikiem to jest problem ? Jaki dopasować do modelu... przynajmniej dla mnie ? Nowy sprzęt ! Jak myślicie ? Da radę ? Wygląda konkretnie ! Pod śmigło 14x7 Ma więcej KV niż ten z mojego nowego spitfire 2021. I tak miałem robić podwozie do modelu a ostatecznie zastosuję sprawdzony sposób na moim Messerschmitt i dziś na spitfire z płozami ślizgowymi. Zamówiłem pręty stalowe, jak przyjadą to do roboty. Chociaż tak się zastanawiam ? jak podwozie miało by dobre amortyzowane i dość duże koła to może i bym mógł lądować...ale dobra ?jedna bryła ziemi z gliny i koła z tyłu. Na zdjęciu można porównać wielkość z silnikiem do modelu o wasze 760g. Emax XA2212/1400KV Kurczę ? co on tu robi w ogóle... I wklejam fotę w porównaniu z silnikiem Dualsky od FPV 01 którego już nie ma. Ale fajne te zabawki ??? Bierzemy się za A6M ZERO ! Albo będzie latał albo nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 10 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2021 Podczas kontynuacji budowy Zero wystąpił niespodziewany problem ! Waga elektroniczna Łucznik przestała ważyć !!! Jakaś masakra z elektroniką XXI wieku !!! Kiedyś jak człowiek kupił wagę w sklepie to ważył nią 50 lat ! A teraz jestem w kropce bo nie mogę sprawdzić ile ważą podzespoły !!! Mimo wszystko silnik już zamontowany, śmigło 12x6 dojechało bardzo szybko! Czekam na pakiet 4s 5000nAh. Dziś zrobiłem główna płozę z drutu stalowego 5mm. Jutro odpalę maszynę i sprawdzę czy wszystko działa jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 14 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 Witam ! Powoli do przodu... montuje zabezpieczenia do lądowania w trudnych warunkach! Dojechał pakiecik ? Ale ma nowe konektory z którymi wcześniej nie miałem styczności czy do czynienia ! To XT90 ! Więc muszę porobić przejściówki aby wszystko pospinać... Słabo to idzie, ciężko dostać piastę śmigła na wał 6mm ! Dodatkowo śmigło trzeba rozwiercać, i podczas rozwiercania otworu na 9mm zrobiło się to krzywo i nie w osi !!! Dlatego zrobiłem poprawkę na 10mm i teraz jest problem bo piasta ma wał 9mm a śmigło otwór 10mm. Zleciłem dobremu znajomemu wykonanie tulei dystansowej z aluminium. Ogólnie to zakupiłbym normalną piastę śmigła na wał 6mm i kołpak do A6m zero na rozmiar modelu 1,6m. Ale gdzie takie cuda dostać !? Czy samemu robić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Tuleja ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 Witam po przewie ! Szukam CG , SC w moim modelu ... wychodzi mi około 100mm od krawędzi natarcia ! Tak mniej więcej 94-99mm. Sam nie wiem do końca, aby nie rozwalić modelu przy pierwszej próbie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 2 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2021 Rzuć go z tym SC na lekko (bez wyposażenia) w jakieś zboże, coby mu miętko było i zobaczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 2 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2021 27 minut temu, Bartek Piękoś napisał: Rzuć go z tym SC na lekko (bez wyposażenia) w jakieś zboże, coby mu miętko było i zobaczysz. Zboża już dawno skoszone... a niewielki błąd można wytrymować w locie ! O ile będzie to niewielki błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Zastanawiam się jaki kupić regulator 80A ? W Spitfire mam Redox 80A , ale przekładanie nie wchodzi w grę z modelu do modelu. Redox to jeden z tańszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Co sądzicie o tym esc 80A ? Bedzie ok do DUALSKY SILNIK 3520C V2 - 1020kv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Kiedyś używałem, HK BlueSeries, teraz używam ZTW Beatles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 22 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Witam Tak jak na zdjęciu powyżej kupiłem regulator i zamontowałem do modelu. Wcześniej musiałem zamienić konektory , ponieważ nie pasowały do silnika ani do pakietu. Silnik zacnie się kręci ? Ale... mam mały problem z wyważeniem modelu i wygląda na to , że będę musiał dołożyć około 50g na dziobie. Nie wiem jak tu i co uszczuplić aby temu zapobiec ? Żebym to ja wiedział na samym początku to zrobił bym 2cm dłuższy dziób i 1cm krótszy tył i może by się wyrównało, a nawet nikt by nie widział zmiany proporcji ? 5g na ogonie to działa jak dźwignia i trzeba dużo dołożyć na przód aby to wyrównać, a model swoje już wazy jak biorę do ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 7 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 Próbuję wykonać kołpak ! Czy to się sprawdzi ? Dziś rano przykleiłem, a za kilka dni można będzie powoli oszlifować na wolnych obrotach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 13 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 Oszlifowany, teraz tylko pomalować. Dalsze prace na tą chwilę wstrzymanie bo zimno na strychu ? Model za duży żeby go tak co chwila przenosić do mieszkania. Mógłbym go zanieść do foljaka tam to dopiero klimat w południe 28°C przy słonecznej pogodzie ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2022 W gotowości ! Ptaszki czekają na rozkaz ! Czy dziś uda się lot A6M ZERO ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Wszystkie ptaszki wróciły całe do gniazda ? z czego jestem bardzo zadowolony, a najbardziej to chyba jestem zadowolony z A6M ZERO bo to był jego pierwszy lot ! Film nagrałem telefonem i raczej słaba jakość ale wodzowie byli zadowoleni ? było słychać u sąsiadów... W pierwszej chwili nie szło modelem latać bo za bardzo zadzierał do góry, przez co znalazł się dość wysoko i mogłem odsapnąć chwilę i pomyśleć co tu zrobić ? Wytrymowałem ster wysokości dając maksymalnie do dołu trymerem przy drążku i model zaczął równo latać ! Były pętle ! Co na pakiecie 4s wychodzi dość wielka, beczki i kilka niskich przelotów, bo w pozostałej części nagrania jak przeglądałem film to nie wiele widać jak model jest daleko. Co do lądowania to ZERO najlepiej, równo bez niespodzianek bo Spitfire i Messerschmitt lekko dziobem w ziemię tak jak kura co ziarno posypać ? i dlatego trafiają na warsztat, będą wymieniane płozy ślizgowe ! ZERO ma płozę z drutu 6mm i spokojnie wytrzymuje wagę ponad 2kg, ale w Spitfire mam z 5mm i potrafi się wyginać przez co często albo wywrotka na plecy albo dziobem w ziemię! A znowu Messerschmitt przejmie po Spitfire płozę. W Spitfire trzeba wymienić jeszcze łożyska w silniku ? Zrobiłem sobie specjalny przyrząd ! Dzięki któremu mogę sam wyrzucić model dość duży i nieporęczny, gdzie normalnie trzeba dwoma rękami. W lewej ręce trzymam radio a w prawej model i siup do góry ! Może przyrząd jest dość prymitywny ale spełnił swoją funkcję ! Inaczej dziś by nie odbył się lot ! Jedną ręką nie ma jak go chwycić aby rzucić ! Spitfire ma wąski kadłub przy ogonie więc tam mogę złapać i wyrzucić. W planach była budowa jakiejś tam katapulty ? ale to nie takie proste. Więcej po świętach ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 A6M ZERO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Wczoraj fajnie się latało A6M ZERO , ale nie obyło się bez malutkich problemów i lądowania awaryjnego zaraz po starcie i usunięciu usterki po czym z powrotem w przestworza ! Powodem awaryjnego lądowania było odczepienie się maski silnika, wkręt którym była dokręcona poluzował się i musiałem wymienić na grubszy gwint, który mocniej trzyma. Jak ogarnę film to dodam na YouTube. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 4 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Film z YouTube 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi