TeBe Opublikowano 21 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Chyba niestety Chinol. Rozważę wymianę na porządne złocone. Stożkowe to drzewowkręty z nierdzewki 2,9mm. Dalem takie, żeby przy wypinaniu nie wyrwać. Nie będę zabezpieczał przed rozłączeniem, bo wchodzą bardzo ciasno. Oblachowanie na męskich zostawię, bo bym bez niego nie dał rady wypiąć. Te długie sruby na dole są z zestawu, oczywiście do obcięcia. Na wiązki zrobię jakieś elastyczne mocowanie. A z tyłu wygląda tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Mówisz, żeby latać w zimie jeśli nie ma śniegu? Jak tam w Radomiu pas wygląda? Mówisz, żeby podjechać i sprawdzić? Ja w grudniu 3 lata temu oblatywałem Corsaira. 4-5st. C było. Pas był o.k., potem lataliśmy w styczniu. Teraz też powinien być o.k., trawa raczej nie urosła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Mówisz, żeby podjechać i sprawdzić? Ja w grudniu 3 lata temu oblatywałem Corsaira. 4-5st. C było. Pas był o.k., potem lataliśmy w styczniu. Teraz też powinien być o.k., trawa raczej nie urosła Kolega Czarobest (http://pfmrc.eu/index.php?/topic/57962-toto-0-relacja-z-budowy/page-2) oblatywał To-To 0 przy -17*C i nie pękał, jeszcze się cieszył , że walkę z dość silnym wiatrem wygrywał . Ja to bym pewnie paluchem w drążek nie trafiał od dygotu . Przewody od str. lutowania są zabezpieczone IMO ok., nie trzeba już podpierać wiązki. Złącza D-sub sam stosuję chętnie, bo są bardzo dobre i godne zaufania, ale tylko te toczone z brązu lub mosiądzu i złocone 0,9 albo lepiej 1,3um. Najlepsze na świecie robiła ELTRA w Gniewie, jak złocone w poniedziałek, to i 3um złota bywało . Mam na magazynie takie i prawie równorzędne Amphenola, podeślę Ci (PW). Łba śruby normatywnej M2 nie przeciągniesz nijak przez otwór 3,1mm , bo ma 4,0 (min. 3,9). Stożkowy ładnie tam by się prezentował, bo prawie cały się chowa, a prędzej te blachy wywinąć lub zerwać śrubę idzie, niż to wyrwać. Jak potrzebujesz słupki do zabezpieczenia, to proszę bardzo (też gratis w imię idei ładnej roboty ). Aaa... bym zapomniał : jak lutujesz takie i podobne złącza, to zawsze w parze. Wetknięta druga część odprowadza ciepło i zabezpiecza przed deformacyjną zmianą położenia styku. Pewnie sam wiesz, ale to tak okazyjnie dla potomnych . Upierdliwy jestem, to mało powiedziane... Co to takiego na tym odsłoniętym pinie pośrodku 15-stki ? I ta czerwona koszulka tmk po lewej stronie... Topnik jakiś dobry też potrzebujesz ? Nie ma problemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Na pinie pośrodku 15-stki jest kawałek cyny pozostawiony intencjonalnie, w celu sprawdzenia czy się przyczepisz ;-) Radical RC zrobił podwozie chowane do mojej Cessny. Ładne, ale daruję sobie. 249USD z serwami to trochę za dużo na ten paździerz ;-) Zbieram kasę na następny projekt. https://youtu.be/yVHGTCKbSsU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Na pinie pośrodku 15-stki jest kawałek cyny pozostawiony intencjonalnie, w celu sprawdzenia czy się przyczepisz ;-) To miałeś wątpliwości ?! Nie czepiam się tylko wtedy, gdy nie widzę szans na coś naprawdę finalnie superowego, albo gdy się nie znam. Więc rzadko łapię okazję do czepiania się ... Niech będzie, że stawiam kawę . Nie korci Cię, żeby samemu to podwozie wystrugać ? Jak za Tow. Gierka - "Pomożemy !" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Walki z Chińczykiem ciąg dalszy. Po poczytaniu mądrzejszych zdecydowałem się na przedłużanie przewodów do silnika, a nie do baterii. W związku z tym regulator poleciał do środka kadłuba (poprzednio był na bocznej ścianie domku). Przewody od silnika podparłem, żeby zabezpieczyć przed ukruszeniem od wibracji. Tylny domek przedłużony, dalej będzie na słupkach, bo maska tylna się zwęża. No i zrobiłem sobie wygodne podejście do programowania stabilizatora. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 No i zrobiłem sobie wygodne podejście do programowania stabilizatora. Do oprawienia tego gniazda to żeś się Waść przyłożył ... Nie mam o co się przyczepić ... Szafki robiłeś pod kolor Cessny, czy na odwrót ? - To żeby nie było, że mi szydera minęła, chłe chłe chłe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Tylny silnik na słupkach ze względu na zwężającą się maskę: Po założeniu maski: Już widać finisz ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Tylny silnik na słupkach ze względu na zwężającą się maskę: Skłon tak jakby lekki widać (cała kaseta silnika z wręgą), albo mi się wydaje. A wykłon na potem, nie widać czy wcale niepotrzebny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Złudzenie optyczne. Silnik tylny jest bez skłonu i wykłonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Pierwsza przymiarka do lokalizacji pakietu, czyli sprawdzenie CG. Oczywiście Chińczyk nie podał położenia CG, policzę z tego: http://adamone.rchomepage.com/cg2_calc.htm Ile przyjąć Static Margin do oblotu? 10%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkos Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Moja troszkę mniejsza Cessna w instrukcji ma podane 80mm od krawędzi natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 220 cm rozpiętości i CG ok. 69 mm: http://www.lmkletnany.cz/users_data/files/planky/cessna-02-skymaster.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Dzięki za te plany, Jerzy. Co prawda to nie jest 69mm, tylko dużo więcej, ale już widzę gdzie mniej więcej powinien być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Co prawda to nie jest 69mm Ciężko nie przyznać racji "Zapomniałem", że ostatni arkusz jest w innej skali niż pozostałe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Testy środka ciężkości rozwiązały mój dylemat moralny - pakiet 3300 czy 8000? 8000 w samym dziobie i jest wyważony w punkt :-) Czyli będzie ciężkawy. A wieczorem naszedł mnie pomysł. 4h walki i udało się. Wywaliłem Androida, zainstalowałem Win10 i mam sterowanie stabilizatorem z tabletu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 czyli te gramy w ogonie zaczynaja sie na czyms odbijac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Będzie chwilowa przerwa w relacji, bo nabyłem wiertarko-frezarkę i tokarkę.Muszę przebudować warsztat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Pochwal się Tomek co za sprzęt trafiłeś, tokarka chodzi za mną już od pewnego czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Wiertarko frezarka -http://www.hafen.pl/produkty/wiertarko-frezarka-kf-,53,2,60 tokareczka malutka - http://www.hafen.pl/produkty/tokarka-hobby-,53,2,113 i rabacik z okazji końca roku :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi