madrian Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Dlaczego po prostu nie dorobisz płozy ślizgowej pod kadłubem, i nie będziesz lądował normalnie? Do tego zmieniłbym miejsce lądowania, z tego ścierniska po kukurydzy czy innym rdeście, na jakąś normalną łąkę z trawą, albo nawet drogę gruntową. Swoją drogą, wypadałoby też poćwiczyć lądowanie do ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 18 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Nie mam łąki z trawą, tu założenie jest takie aby lądować w każdych warunkach, no oprócz zalesionych terenów i porośniętych drzewami, bo może być mały problem ? To o czym piszesz stosuje w innym modelu, wiec zapraszam do tematu FPV - z lotu ptaka , FPV - pierwszy zestaw. A teraz coś do śniadania ? krótki filmik S1 test spadochron.wmv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 1 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 Wczoraj przeprowadziłem dwie próby ze spadochronem ! Udało mi się wygospodarować miejsce i zamontować spadochron w przedniej dolnej części modelu przed skrzydłem. Zasada działania jest bardzo prosta, gorzej z samym wykonaniem ? Klapka od spadochronu nie jest związana na stałe z modelem, jest tylko zablokowana na dwóch blokadach , tak aby po zwolnieniu jednej z tych blokad (przedniej blokady) odczepiła się od modelu i odpadła, a samo przyspieszenie w odpadaniu ma zapewnić tu gumka recepturka, która powoduje, że klapka wyskakuje jak z katapulty i wypada spadochron z komory ! Jednak dwie próby , które przeprowadziłem były nieudane... W pierwszej spadochron wyskoczył z komory, ale zaplątał się sam w sobie ! Awaryjnie udało się wylądować. Było to twarde lądowanie i nie obyło się bez urazów ! Po szybkim serwisie i ładowaniu pakietu druga próba , no i niestety ! Tym razem jedna z linek zahaczyła o tylną blokadę klapki w kadłubie, którą muszę przerobić tak aby nic nie wystawało. Spadochron co prawda wydostał się z komory ale nie rozłożył się całkowicie bo jedna z linek, która zaczepiła się i blokowała całkowite rozłożenie. Model wylądował w miarę bezpiecznie, ale to nie jest to co chcę osiągnąć i trzeba jeszcze dopracować zasadę działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi