Borys666 Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Cześć, małymi kroczkami zmierzam ku odpaleniu Blixera. Siłą rzeczy nasuwa się kilka pytań na które samodzielnie nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. Stąd prośba o pomoc. Instrukcja sugeruje aby ogon przykleić do kadłuba(statecznik pionowy i poziomy). Zastanawiam się czy jest jakaś alternatywa? Przyklejeni znacznie utrudni transport modelu oraz zwiększy ryzyko uszkodzenia. Czy jest jakiś patent na montaż stateczników w sposób składany(jakieś gumki, zipy itp)? A może z jakichś względów lepiej dać sobie spokój, nie kombinować i skleić? Druga sprawa - czy w blixerze powinienem różnicować wychylenia lotek? Z góry dziękuję za pomoc. Borys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Kolego - ogon modelu to nie stateczniki tylko właśnie kadłub na całej długości. Jak ty chcesz do kadłuba przykleić ogon - miałeś kraksę i naprawiasz? To stateczniki mocujesz( kleisz, przykrecasz i co tam jeszcze) do kadłuba czyli ogona. Model jest na tyle mały, a stateczniki jeszcze mniejsze, że najzwyczajniej w świecie wklejasz je do kadłuba. Żadnych gumek ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Ja na początku zrobiłem demontowalne stateczniki. Miałem te same obawy co Ty. Na dzień dzisiejszy mam wklejone na stałe i jak się okazało nie ma żadnego problemu w transporcie, tak więc wklejaj uważając na kąty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 26 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Hej. Miałem kilka modeli tego typu. We wszystkich wklejałem w statecznik pionowy dwie plastikowe rurki gwintowane od wewnątrz na m3. Dwie nylonowe śruby m3 o długości 40-50mm przechodziły przez otwory w kadłubie, stateczniku poziomym i wkręcane były we wspomniane tulejki w stateczniku pionowym. Na spód kadłuba warto dać pasek sklejki 1mm aby łby srub nie wchodziły w piankę. Tak latał nawet model z 400W napędem i nie było problemów. Czy do transportu, czy do wysyłki rozkłada się toto w 5 minut. To rozwiązanie jest oczywiście bardziej pracochłonne niż zwyczajne wklejenie wszystkiego ale jest bardzo eleganckie i ułatwia życie także przy ewentualnych naprawach. Co do różnicowości - oczywiście można. Ale w tym modelu, tym bardziej jeśli to pierwszy model, nie odczujesz negatywnego wpływu braku różnicowych wychyleń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys666 Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Dziękuję za cenne uwagi. Rozjaśniliście mi sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 ... Druga sprawa - czy w blixerze powinienem różnicować wychylenia lotek? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys666 Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Konradzie, czy możesz zasugerować jakieś słuszne proprcje tego dyferencjału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Różnicowość lotek nie wynika z typu szybowca ale z aerodynamiki . Wielokrotnie była dyskusja o tym na forum. Dyferencjał to raczej kojarzymy z motoryzacją -taka nazwa mechanizmu różnicowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Na początek 100/50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys666 Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrwww Opublikowano 7 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 PK999 Napisano 26 luty 2016 - 19:42 Hej. Miałem kilka modeli tego typu. We wszystkich wklejałem w statecznik pionowy dwie plastikowe rurki gwintowane od wewnątrz na m3. Dwie nylonowe śruby m3 o długości 40-50mm przechodziły przez otwory w kadłubie, stateczniku poziomym i wkręcane były we wspomniane tulejki w stateczniku pionowym. Na spód kadłuba warto dać pasek sklejki 1mm aby łby srub nie wchodziły w piankę. Prośba do kolegi PK999 (Przemka z Lublina) lub do innych osób mających to rozwiązanie: Czy można wstawić fotki powyższego rozwiązania? Moja prośba wynika z tego, że chcę przechowywać te piankoloty (w moim przypadku Pioneer 2) w oryginalnym kartonie. Wklejone na stałe stateczniki nie pozwalają na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 7 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Prośba do kolegi PK999 (Przemka z Lublina) lub do innych osób mających to rozwiązanie: Czy można wstawić fotki powyższego rozwiązania? Moja prośba wynika z tego, że chcę przechowywać te piankoloty (w moim przypadku Pioneer 2) w oryginalnym kartonie. Wklejone na stałe stateczniki nie pozwalają na to. Wywołałeś, to jestem. Zdjęcie jest niemożliwe, bo model lata (mam nadzieję) u kogoś innego, gdzieś w kraju. Nie ma też szczególnie czego fotografować. Należy wyprodukować dwa otwory przelotowe przez ogon oraz statecznik poziomy. Najlepiej jakimś prostym drutem 3mm. Do tego należy przedłużyć te otwory na jakieś 2cm w statecznik pionowy. W otwory statecznika pionowego należy wkleić nagwintowane wkładki. U mnie były wykonane ze sztywnych koszulek termokurczliwych. Wtedy śruby pójdą od spodu, przez kadłub i statecznik poziomy i ścisną w całość usterzenie wkręcając się w statecznik pionowy. Polecam kolejność: najpierw w poziomym, przyłożyć pionowy i przenieść otwory, na koniec przyłożyć poziomy to kadłuba i także przedłużyć otwory przez ogon. Mam akurat takie usterzenie. Otwory u mnie były jakoś tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrwww Opublikowano 7 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Dzięki Ci wielkie Przemku. Rozumiem teraz Twoją ideę tego ciekawego pomysłu ze sztywnymi rurkami termokurczliwymi. W/g niego tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Może być też plastikowa rurka. Byleby z czegoś co da się przykleić do pianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi