modelarz115 Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Po uszkodzeniu Wicherka kupiłem sobie coś na pocieszenie na czas naprawy. Tym czymś jest Bellanca Decathlon 1,6m od Mateusza (PysiuJP). Model jest po przejściach na razie zrobię tak aby latał a później może tak aby był piękny Należało by model ponownie okleić i wykonać parę zabiegów kosmetycznych, ale na razie dam sobie spokój. Do lotu trzeba tylko wsadzić silnik i serwa, a że silnik już wsadziłem to zostało bardzo mało :-) Samolot napędzać będzie O.S. Max S30 5ccm - może być trochę za słaby ale powinien pociągnąć Decathlona A wygląda tak 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafitxt Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 A to moja Bellanca, właśnie ją kończę. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Jacku ile waży Twoja bellanca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamus Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Czesc,Mirek ile ma rozpiętości,bowiem to fajny holownik moze być:)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Na chwilę obecną waży 2,85kg a dojdzie jeszcze trochę wyposażenia, pakiet, paliwo... myślę że zmieści się w 3,1kg i ani grama więcej Mirek, prosimy o więcej zdjęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Yyyy i chcesz to ulotnić na 30-tce? Ostatnio przerabialem temat mojego trenerka wazacego 2600g z silnikiem os max 40. Miałem baaardzo duże problemy aby samolot nabral predkość i oderwał się od ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 W weekend postawię go na pasie i wszystko się okaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skuter Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Kolega miał ten model. Próbował go ulotnić na MVVSie 4,6. Model poległ. Ja bym proponował 10 cc lub mocne 8,5. Model jest ciężki i ma duży opór czołowy, potrzebuje mocnego silnika i dużego śmigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witekC Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Jacku, przesyłam Ci zdjęcia z ostatnich lotów tego modelu. Mateusz latał na Os Maxsie 10 ccm. Witek. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Witek, dzięki za zdjęcia Mateusz twierdzi, że latał też na 6,5 i dobrze szła Mój wcześniejszy trenerek o masie 2,6kg którym odbyłem chyba trzy czy cztery loty latał na zużytym Kysho 6,5ccm ze znikomą kompresją i śmigłem 13x4. Przy tej konfiguracji latał na minimalnym gazie i problemem było lądowanie. Jestem optymistycznie nastawiony do tego OS'a, założę do niego śmigło 11x5 jak nie pójdzie ewentualnie spróbuję jeszcze 12 cali. Mogę jeszcze zaprogramować klapolotki ustawione na potencjometrze. Dołożę wszelkich starań aby poleciał a jak nie to będzie szukać nowego właściciela Edytowane 8 Marca 2016 przez modelarz115 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Ja tam się wiele nie znam ale czy przypadkiem ten silniczek nie pracuje na śmigle 10" max? 12 go chyba zajedziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Po pięciu czy sześciu próbach udało mi się wystartować na śmigle 11x5 (myślę że nie jest to przesada bo do OS'a 25la śmigło max to 10x5) Problem leżał bardziej po stronie podłoża niż silnika. Model podskakiwał i skręcał, a gdy udało mi się już utrzymać prostoliniowy kierunek to po dłuuugim rozbiegu wystartował W powietrzu silnik jest w sam raz tak 50/60% wychylenia drążka gazu wystarcza do utrzymania prostoliniowego toru lotu. Świetnie sprawdzają się klapolotki, szczególnie do lądowania choć do startu też, da się lądować naprawdę powoli Zdjęcie po lotach, musiałem kończyć bo się ciemno robiło.... Następnym razem będzie filmik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Było latanie i będzie filmik 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Lądowisko masz podobne do mojego, nieżle sobie radzisz . Ciekawe, czy Twin Starem na czymś takim też mi się tak ładnie uda. Prędkość podejścia pewnie będzie miał podobną albo nawet gorzej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 22 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Teraz to lądowisko niestety jest porośnięte wysoką trawą Mogę chyba tylko czekać do następnej wiosny aby nim sobie polatać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Trawę można kosić i latać cały rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 22 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Jak ma się czym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Jak ma się czym http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=SIERP+SIERPY+KOSA+KOSY+R%C4%98CZNY+G%C5%81ADKI&bmatch=base-relevance-uni-1-1-0613 specjalnie drogi nie jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 22 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Jak ma się czym Kosić czy latać ? Jeszcze taniej i prościej będzie wypożyczyć głodną owcę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi