arthurpl Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Witam, Naszła mnie taka myśl - mam ulubioną wkrętarkę akumulatorową 12V, w której pada aku. Wymyśliłem, że włożę tam 2x1500mAh 3S połączone równolegle (żeby było 3000mAh). Gabarytowo zmieszczą się idealnie, tylko jakie C? Na mój chłopski rozum im więcej tym lepiej - może min. 40C? Ktoś ćwiczył już taki lub podobny pomysł?
Bodzioch Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 witam. Nie wiem jakiej mocy masz silnik w tej wkrętarce ale 10C to 30A a wątkie żeby ten silnik pobierał więcej niż 10A a byłoby to 120W. Podepnij pod aku i amperomierz wszystko pokarze.
AMC Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Witam, Naszła mnie taka myśl - mam ulubioną wkrętarkę akumulatorową 12V, w której pada aku. Wymyśliłem, że włożę tam 2x1500mAh 3S połączone równolegle (żeby było 3000mAh). Gabarytowo zmieszczą się idealnie, tylko jakie C? Na mój chłopski rozum im więcej tym lepiej - może min. 40C? Ktoś ćwiczył już taki lub podobny pomysł? Bardziej patrz na rzeczywistą jakość, niż na C na etykietce. Mogę zasugerować Ci SLS XTRON, najsłabsze będą i tak za mocne. 20C z 3000 mAh to 60A, przy takim prądzie silnik w tej wkrętarce zaświeci ostatnim błyskiem. Więc możesz zmienić śmiało te zdechlaki (pewnie NiCd jeszcze) na taki profi zasobnik, ale wtedy traktuj maszynę łagodnie i ostrożnie, bo wiadoma ograniczona wydajność tych oryginalnych stanowiła jednocześnie zabezpieczenie przed szybkim sfajczeniem silnika i regulatora obrotów. Lepsze regulatory mają ogranicznik prądu, ale nie wiem, jaki Ty masz, bo nie podałeś jaka to maszyna.
arthurpl Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Dzięki za tak szybki odzew. Sprzęt to Black&Decker prawie już pełnoletni z serii ProHome (tabliczka znamionowa już się zatarła, więc nie podam konkretnego modelu). Oryginalne aku są nie do dostania, zresztą właśnie NiCd (choć działały te paręnaście lat...). Akurat myślałem o SLS-ie ale XCUBE - znalazłem takie w ładnej cenie (okazało się, że to 1000 a nie 1500mAh - ale to szczegół). Tyle, że właśnie 40C. Najwyżej będę musiał uważać na paluszek na spuście . Pozdrawiam Artur
Shock Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Ja od dawna upalam taki zestaw .Lekko zużyty lipol 4 s 2650 mAh ,wizualnie tak to sobie wygląda ale pracuje nieprzerwanie do 2 lat . I wcale nie oszczędzam wkrętarki zakładając od max. wierteł po tarcze do szlifowania,otwornice itp.
robertus Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Używacie jakiś pikaczy do monitorowania niskiego napięcia?
Shock Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Szczerze to ja nie zwracam uwagi na napięcie,jak wkrętarka wyraźnie słabnie to pakiet w ładowarkę .
arthurpl Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2016 O, o, o, moja jest prawie identyczna, tyle że czarna i ma poziomicę na LEDach (wtedy to był kosmos). W większości przypadków nie musiałem używać wiertarki, no oczywiście poza betonem. I mówisz, że 4s do silnika 12V... Oj, nie prowokuj
Shock Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 No u mnie działa bezproblemowo ,a fakt ,power jest zdecydowanie większy niż na fabrycznych ,marnych pakiecikach 12 V które padły po półtora roku. Oczywiście mam regulację obrotów w załączającym przycisku więc nie cisnę na maxa tylko odpowiednio do potrzeb.
KRUUP Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Tez mi chodzi od dluzszego czasu przerobienie mojej wkretarko wiertarki na lipo. Bo nicd to padaka straszna dzis laduje jutro sa puste same z siebie tylko wlasnie zastanawialem sie jak rozwiazac problem za duzego rozladowania, czy silnik i regulator wytrzymaja?
arthurpl Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2016 No to ja chyba miałem jakiś "cudowny" oryginalny akumulator, który nie dość, że wytrzymał 16 lat umiarkowanego używania, to na dodatek jakieś 2 lata temu na 2 ładowaniach wytrzymał przykręcenie drewnianych sztachet w 10-metrowym płocie. Ale zawsze starałem się pilnować procedury obsługi NiCd... Aaa, jeszcze jedno - no i chyba prawie wcale nie używałem oryginalnej ładowarki - na początku to była ładowarka modelarska made by kolega z pl.rec.modelarstwo (sorry ale zapomniałem imienia) a potem już komercyjne ładowarki modelarskie. Aż mi się wstyd zrobiło, że zapomniałem, że autor wspomnianej przez mnie ładowarki to jeden z pionierów obecnej elektroniki modelarskiej - Andrzej Grodecki... Ale przy okazji, w ramach chwili uśmiechu, znalazłem to http://komarkus0.prv.pl/news.htm I, nie chwaląc się, niejaki Artur od słówka FZHUT to ja (he he, akurat mało merytoryczne)... Ech, piękne czasy Usenetu.... Zainteresowanym polecam archeologię grupy pl.rec.modelarstwo i lekturę postów niejakiego Wiliego (kolega od redukcyjnych) - jego tekst "nie jesteś anonimowy w necie - namierzymy cię z dokładnością do dwóch biurek" powtarzam w pracy do dzisiaj.
Masło Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Ja w takiego małego Bosha na 4,8V wsadziłem dwa ogniwa Li-ion równolegle. Napięcie co prawda trochę za małe, ale szeregowo byłoby już zabójcze - może dorobię kiedyś regulator, wtedy dorzucę jeszcze dwa ogniwa, żeby miały lżejsze życie i oczywiście dłuższy czas pracy. Póki co spisuje się jako podręczna wkrętareczka.
Shock Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Proszę tu kontynuować http://pfmrc.eu/index.php?/topic/60769-przegl%C4%85darka-problempomoc-wydzielone-z-tematu/
AMC Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Miruuu , Bartek , Rafał - wielkie dzięki. Ekspertyza Miruuu jest chyba właściwa, wszystko na to wskazuje. Czuję się doszkolony z zakresu informatyki stosowanej (na co dzień). ENTER Enter Bubu, Tobie też dzięki za ujawnienie nieznanego problemu. Masz u mnie koszyk piknikowy z miodem i pierniczkami. Pozdrawiam z Yellowstone - YOGI
Rekomendowane odpowiedzi