jethrotull Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Witam Koledzy Modelarze,marzy mi się zrobinie modelu tego pięknego samolotu.Założenia: konstrukcyjny model o rozpiętości ok 60cm.Problem: nie mam żadnego pomysłu gdzie umieścić baterię w taki sposób, aby była łatwo dostępna. Chętnie przyjmę wszelkie sugestie.https://www.google.pl/search?q=Boeing+XP+15&safe=off&biw=1600&bih=775&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiBkfbwxPzLAhVE3iwKHduWAZUQ_AUIBigB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Szkoda że taki "orzeszek" będzie ....łatwo z pakietem nie będzie. Może płaskie "cylindry" (przynajmniej kilka) i pakiet za nimi wkładany przez otwieraną połowę osłony silnika..... Jeśli tak nie wejdzie to sposób drugi; otwierana np połowa osłony razem z cylindrami i w razie potrzeby z kawałkiem "poszycia" przodu kadłuba dla uzyskania dostępu do wnętrza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Jakbyś robił z depronu to mógłbyś zdejmować cały silnik z wręgą, i wkładać pakiet i zatykać silnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) A jakby dać go na sztorc zaraz za wręgą silnikową? Nawet jeśli byś robił pierścień Townenda to tam będzie trochę miejsca na klapkę i manewrowanie pakietem przy jego wkładaniu/wyjmowaniu - z moich obliczeń jakieś 40x60 mm. EDIT Ops.. nie wiem czemu 60, przeczytałem jako 80 cm.... No wtedy miejsca jest trochę mniej, ale powinno wystarczyć. Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez poharatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Czemu nie zrobisz klasycznie? Czyli odkręcanej pokrywy kadłuba? Oczywiście w tym modelu od góry jest problem, a z boku - brzydko. Ale spód? Spód masz pusty i wolny. Klasyczna pokrywa, będąca częścią kadłuba, a pod nią (a raczej nad nią, pakiet od spodu. Np, przyklejony rzepem i dociskany pokrywą. Dwie śrubki na spodzie kadłuba jakoś się zamaskuje. Ostatecznie zatrzask i magnesy, ale jest ryzyko, że pakiet odpadnie i wypchnie pokrywę. Dodatkowo - samolot ma krótki dziób. Pakiet raczej będzie musiał być lekko cofnięty, lub blisko środka. Pasowało by pod kabiną. Ale to już po wyważeniu i ustaleniu SC. Może próbna makieta z pianki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Jakbyś robił z depronu to mógłbyś zdejmować cały silnik z wręgą, i wkładać pakiet i zatykać silnikiem.Masz jakis przykład tego rozwiązania? Jak z depronu można to pewnie i z drewna da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Coś ala moduł stosowany przez flite test. W tak małym modelu wystarczy pewnie zablokować małymi kołeczkami z zawleczkami albo coś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Na FliteTest używają "Power pod" czyli zespół napędowy wsuwany od przodu . Robert mnie wyprzedził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Tak, to chyba to. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi