MASK Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Łooo, ale śliczny motor! Te klapki na gaźniku, to standardowe wyposażenie nie tylko w Enyach. Podobne miały OSy i Saito. Stały się zbędne kiedy pojawiły się tłumiki z króćcem do zbiornika. Tomek, w starszych Enyach tłumik (bez króćca) był tylko opcją, mocowany był do standardowego kolektora wydechowego. Dokładnie to widać na zdjęciach Jarka. Zresztą ten kolektor (i tłumik) był identyczny dla silników 4t: 40, 46, 53, 60 i 80. Ciekawy system wstępnego zasysania paliwa (zamiast klapki) miały 46-4C i 53-4C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Łooo, ale śliczny motor! Te klapki na gaźniku, to standardowe wyposażenie nie tylko w Enyach. Podobne miały OSy i Saito. Stały się zbędne kiedy pojawiły się tłumiki z króćcem do zbiornika. Tomek, w starszych Enyach tłumik (bez króćca) był tylko opcją, mocowany był do standardowego kolektora wydechowego. Dokładnie to widać na zdjęciach Jarka. Zresztą ten kolektor (i tłumik) był identyczny dla silników 4t: 40, 46, 53, 60 i 80. Ciekawy system wstępnego zasysania paliwa (zamiast klapki) miały 46-4C i 53-4C. Szczerze mowiac nigdy i nigdzie tego nie widzialem , ale tez jakos sie specjalnie silnikami nie interesowalem.... Przejrzalem teraz Tomka fotki i faktycznie na jego 120 to tez jest. Przeoczylem wczesniej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 To ja też sie pochwale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Dołączę. Enya 40-4c cały czas w eksploatacji. Ostatnio wymieniałem rozrząd kupiony bezpośrednio u producenta. Polecam bardziej niż eBay. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Witam ! Dzisiaj w koncu rozdziewiczylem moj nowy nabytek ENYA-80-4C . Mialem to zrobic juz wczoraj , ale podczas "uzbrajania" silnika na hamowni stwierdzilem , ze os silnika ma dosyc niestandardowe 7 mm srednicy. Poniewaz smiglo ktore planowalem zalozyc ( GRAUPNER 13x6 ) ma "wiercenie" 8 mm wiec musialem sie poddac . Kolega SKUTER podsunal mi genialny w swojej prostocie sposob na takie problemy , a mianowicie owiniecie osi tasma izolacyjna na tyle , aby smiglo dosyc ciasno "naszlo" na os nie zrywajac tasmy ( fotka ) . SKUTER pisze , ze patent wyprobowany i nigdy nie mial problemow z "biciem" smigla . Poniewaz musialem popracowac dzisiaj kilka godzin , gotowy z silnikiem bylem ok. 14.00 . Nawinalem tasme , zalozylem kolpak , smiglo i do boju ! Po zalaniu zbiornika , odkrecilem igle na 5,5 obrotu , napelnilem gaznik i po kilku ( nie kilkunastu !!! ) obrotach silnik zaskoczyl . Poniewaz latam na MECCAMO do czterosuwow ( 15% ) , wiec i tym razem nalalem tego paliwa. Nie wiem czy Francuzi zmienili olej , czy ktos narzygal podczas mieszania paliwa , ale spaliny byly tak smierdzace , ze az przez chwile bylo to podejrzane ( pozniej sie przyzwyczailem , bo czlowiek do wszystkiego moze sie przyzwyczaic ) . Silnik jednak chodzil bardzo ladnie , mieszanke dostawal BARDZO bogata i "komin" dymil jak trzeba plujac z rury olejem.... Na poczatek poszla sesja 6 minut ( z minuta podzielona na 2 x po 30 sek. na max. obrotach ) Oczywiscie ze wzgledu na bogata mieszanke silnik wchodzil na max. 8800 i zaczynal czkac z nadmiaru paliwa. Razem pokrecilem ok. 25 min i jutro planuje zakonczyc wstepne docieranie. Dolaczam kilka fotek i filmilk ( niestety sredniej jakosci ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaquadnik Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 I moje maleństwo, Enya 09-IV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Nie wiem jak to się mogło stać, ale zupełnie ten temat przeoczyłem... Dorzucę i swoje trzy grosze :-)) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Porównanie Enya SS15 i OS 15FP: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Witam po zimowej przerwie. Wczoraj bylem w mojej modelarni poogladac "dobytek" i czas chyba powoli sezon zaczynac. W tym roku tak pozno , bo znow na powaznie zaczalem uprawiac kolarstwo , a to niestety sport czasochlonny . 4-5 treningow w tygodniu ( od 2,5 do 5 godzin na raz ! ) , a jeszcze praca , rodzina no i piwko czasem trzeba z kolegami wypic. Ostatnio mam przekladance ; rok modele , rok rower :-) W tym roku na razie rower wygrywa i chyba tak zostanie . Obiecuje jednak cos tam odpalic i troche polatac , wiec sie niedlugo ponownie uslyszymy. W przyszlym tygodniu chce dotrzec do konca moja .80 i cos do niej zamowic ( czaje sie na to : http://www.jouets-modelisme.fr/avions-thermiques-arf/1640-phantom-62-70-gp-sqs-fibre.html ) bo dosyc maly i bez problemu moge go stale moim ESPACE wozic. Zamowie chyba w tym tygodniu , jak dojdzie to sie pochwale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 ENYA VT 240 do wciagniecia ........ https://www.leboncoin.fr/sports_hobbies/1175605790.htm?ca=12_s Cena niestety 850 EUR :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 Dzisiaj dotarl do mnie spozniony Mikolaj Doszly modele , ale najwazniejsza paczka to ENYA 36 4C AL CHROME TN Oto kilka fotek . Porownalem ( widac na zdjeciach ) z moja 53 i nie jest to ten sam silnik ( choc wymiarowo bardzo zblizony ) . Ma nizszy cylinder o jedno "zeberko" ( czyli "lany" z innej formy ) , "odkaszlnik ma z przodu ( 53 ma z tylu ) + kilka innych drobiazgow. Czekam jeszcze na 41 ktora juz do mnie "idzie" , no a kolega Marcin zgarnal mi 60 sprzed nosa . Pewnie sie nia za chwile pochwali . Te 240 V mozna miec juz za "jedyne" 775 EUR . Sprobuje rzucic 650 EUR , zobaczymy , czy pani ktora ja oglasza da sie "sprowokowac" .... Na "ibaju" leza takie za ponad 1100 EUR. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Dzisiaj sie u mnie "zaENYilo" ! Doszly w koncu do mnie 2szt 53-4C ( jedna normalna , druga "zrewersowana" do dwusilnikowca z ktorym zaczalem walczyc ) no i doszla rowniez 1.20 ( ale nie R ) ktora wygralem na jakims szwajcarskim odpowiedniku "ibaja". Nowa w kartonie , dobrze zaklejona smarem i z totalnie rozklekotanymi zaworami . Zawory ustawilem , ale bedzie porzadne "mycie" silnika , bo troszke sie klei ..... Bedzie mi ta 1.20 sluzyla jako 90 ( bo to jest w rzeczywistosci rozwiercona 90 ) i z tego wzgledu zakup prawdziwej 90 sobie odpuszcze. Na fotkach jak widac , Pan Dunczyk od ktorego kupilem dwie 53 ladnie zaznaczyl ktora jest ktora ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Zawitala do mnie dzisiaj Enya 41-4C . Silnik jest nowy w pudelku z kluczami i wszelkimi instrukcjami . Kolekcja mi sie powieksza . Patrzac od dolu ( pojemnosciowo ) mam juz 36-4C , 53 - 4C , 80 - 4C , 120 4-C i 120R - 4C . 46 - 4C , ( nowy wygrany na aukcji w Szwecji ) powinien dotrzec do mnie jutro , a o rowniez nowy 60 - 4C ( zreszta od tego samego sprzedawcy ) walcze do soboty. Pozostanie 90 - 4C ( jest ich duzo , nalezy tylko tanio znalezc ... ) ,155 -4C i VT 240 . Co dziwne , 155 jest rzadsza od VT 240 ! Mam na oku kilka 240 , ale 155 to na aukcji nie widzialem od ponad roku ! Smieszne jest to , ze szukam jej od dawna , a NOWA lezala ponad rok w sklepie modelarskim ( komis ) 15 km od Malmö i sprzedana zostala w grudniu 2017 Na 100% pojawi sie niebawem na jakiejs aukcji , potrzeba tylko troche cierpliwosci. Wszystkie nowe silniki ( wymienione wyzej ) pozostana w domu jako KOLEKCJA , a reszta bedzie latala . Postaram sie porobic zdjecia "reszty" pomontowanej w modelach , bo takie "suche" zdjecia uzywek nie oddadza ich piekna . Za moment dojda do mnie prawdziwe perly , ale o nich w osobnym watku , aby "ENYOWEGO" nam tutaj nie zasmiecac ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 Pięknie, bardzo pięknie U mnie parkują obie Enye z otwartą klawiaturą: 35-4C i 40-4C. Poza tym 41-4C samozapłon, kilka 46-4C, kilka 53-4C wersje TV i TN, dwie 60-4C, 80-4C i 120-4C. Poza tym całe wiadro dwusuwów Enya Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 Wlasnie : zapomnialem o tych pierwszych z otwarta ! One tez kiedys "wleca" .... Uzywana 53 gaznikiem TV idzie do mnie z Niemiec ( tanio kupiona uzywka na jakims forum modelarskim ) , a TNki mam 3 ( jedna nowa na polke i te dwie do BRZYDALA ). No i u kolegi w Berlinie lezy nowa 80 ktora idzie na polke , a moja ktora juz dotarlem do KYOSHOwskiego PHANTOMA 70 ( tez czeka w Berlinie ) Marcin ; poniewaz masz wiekszy staz , to Ci ja odpuszczam : https://www.ebay.ca/itm/USED-VINTAGE-ENYA-35-4C-OPEN-ROCKER-DIESEL-4-STROKE-MODEL-ENGINE/112862035257?hash=item1a4719fd39:g:nx0AAOSwH1VapYFq Weszla tez na "ibaj" nowa 46 : https://www.ebay.com/itm/Enya-46-4C-II-Four-Stroke-R-C-model-airplane-engine-new-in-box/123023423226?hash=item1ca4c476fa:g:LbkAAOSwHG9aqxK4 Ostro wystartowal z cena ! Duzo taniej moja w Szwecji tydzien temu kupilem ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 W piatek doszla do mnie uzywana ENYA 53-4C ze starym gaznikiem i NIE czarna pokrywa zaworow. Silnik jest w BDB stanie ( zdjecia ) , piekna kompresja , czysty bez zadnych niespodzienek . Jedyne co jest lekko uszkodzone ( ale to widzialem na zdjeciu jak kupowalem ) to rurka wydechu , ktora Pan Kudelka ( tak nazywa sie byly wlasciciel ) wyginal chyba kombinerkami ( aby pewnie wpasowac sie z nia pod obudowe silnika ) . Poniewaz mam raczej szczescie w zyciu , zajrzalem wiec na strone ENYA ( w Japonii ) i mieli akurat komplety wydechow do tego silnika ! Nie bedzie to juz rurka , ale pelny tlumik z polaczeniem do glowicy . Wzialem tez srube do osi smigla ( nie bylo , a to tez Japonce mieli ) no i tlumik do mojej 120R ( ale ten przedluzany na rurze flex ) . Zalaczam fotki 53 starego modelu przy nowym ( widac wyraznie rozne gazniki ) . W tej chwili ( doslownie ) koresponduje z Panem Manfredem z Austrii , ktory ma prawie nowe ENYA 35 i 40 OPEN ROCER !!! Czekam na maila , bo wlasnie zastanawia sie ILE za nie chce . Kolekcja bylaby prawie DOPELNIONA ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Bo pod latarnią najciemniej.Ja też szukałem części do Yamady 90 Ac po całym świcie,a okazało się że najtaniej razem z wysyłką i bez problemu dostałem w Japonii u producenta.Napisałem w niedzielę wieczorem a w poniedziałek rano już była faktura proforma na Paupalu,Zapłaciłem i po siedmiu dniach cieszyłem się nowymi konikami.Przesyłka z Japonii kosztowała 21 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Od ENYA przesylka tez jakies smieszna pieniadze...... Czasem z Danii do Szwecji wiecej placilem Niesamowite jest to , ze mieli akurat to co potrzebowalem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Wczoraj dotarla do mnie ENYA 46-4C . Nowa , z kompletem dodatkow i narzedzi. Rowniez wczoraj wygralem aukcje na nowa 60-4C ( od tego samego pana zreszta ) . Ma jeszcze nowa VT240 , ale cos pisal , ze chce ja na EBAY w USA wrzucic. Musze z nim POWAZNIE o cenie podyskutowac , moze zostanie w Szwecji :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Żeby nie było, że się tu tylko chwalimy, to wrzucam link do instrukcji jak poskładać czterosuwowe Enye tak aby pracowały w drugą stronę: LINK Można i z dwusuwem, tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi