BART Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Własnie montuje w mojej extrze 2 serwomechanizmy na wysokosc(2 połówki niezalezne) Zrobiłem tak: Zamontowalem kabel y ,serwa maja odwrotnie zamontowane dzwignie,czyli pracują w tym samym kierunku. Problem: nie moge idealnie ustawić wychylenia symetrycznie(roznica pracy serw?,czy kwestia napiecia?) Sa to jedyne serwa ,ktore "mrucza" cały czas,dlatego zastanawiam sie nad napieciem. W jaki sposób ustawiac(miksowac) kanaly,aby pracowaly 2 serwa niezalenie przy aparaturze,np"mx 12? Bart
Marcin K. Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Masz mx12 hott czy ta starsza wersję? Mam mx16 nie hott u tam wskakujesz w Base sett- tail type i tam wybierasz 2elev sv. Jeżeli tego nie masz to pozostaje ci rozegranie serwa i przekladanie przewodów na potencjometrze i kabel Y
Shock Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Ja bym sobie dał spokój z rozbieraniem serw i lutowaniem kabli. Wystarczy zakup takiej pierdoły jeśli nie da się z poziomu aparatury http://abc-rc.pl/rc-signal-reverser-rewers-serw-turnigy
PK999 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Bartkowiak chodzi o niezależne sterowanie a nie prosty rewers. Przecie napisał, że pracują w tym samym kierunku. Nierówna praca na polowkach to zwykle skutek niedokladnosci w wykonaniu i zamocowania dźwigni oraz zawiasowania powierzchni. Jeśli nie masz osobnych kanałów na których będziesz mógł ustawiać krzywe to będzie ciężko. Przydałaby się dokladna informacja o nadajniku. Nie miałem serw poza najniższa klasa 9g które pracowały by-każde sobie-choć raz tak miałem z parą malych serw corona. Wtedy właśnie osobne kanały, różne endpointy i krzywa ustawiona na jednym z kanałów pomogła. Dlaczego myślisz o zasilaniu? To powinien być pewny element.
kogutos Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Ja miałem jedno z serw na wysokości przelutowane i działało bez zarzutu. Teraz korzystam z tego rewersera,który pokazał Shock i też działa bez zarzutu.Niestety samo ustawienie połówek to już kwestia mechaniczna.
Marcin K. Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Kolega w SU27 ma podobnie, dwa serwa na wysokości i jedno trzepocze oraz nierówno sie wychyla. Są wpiete na Ykablu.
Bodzioch Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Jeżeli serwa pracują równo i mają takie same orczyki (odl. otworów od osi obrotu) to wystarczy mała niedokładność zamocowania dźwigni sterowych na sterach aby stery nierówno pracowały. Chodzi mi o odległość od osi obrotu steru do otworu na dźwigni do którego jest wpięty łącznik między serwem a dźwignią. Brak symetryczności spowoduje nierówna pracę obu połówek sterów
BART Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Chyba wypowiedz: Jeżeli serwa pracują równo i mają takie same orczyki (odl. otworów od osi obrotu) to wystarczy mała niedokładność zamocowania dźwigni sterowych na sterach aby stery nierówno pracowały. Chodzi mi o odległość od osi obrotu steru do otworu na dźwigni do którego jest wpięty łącznik między serwem a dźwignią. Brak symetryczności spowoduje nierówna pracę obu połówek sterów Jest najblizsza prawdy,zmierzyłem mocowanie dzwigni sterowych na sterach i jeden jest 3 mm bardziej na bok. Ramiona orczykow sa rowne,serwa identyczne,dzwignie na podobn wysokości,jedynie popychacze sa roznej dlugosci ,poniewaz serwa sa na roznej wysokosci(dlugosci) kadłuba. Serwa są analogowe- wszystkie podlaczone są ciche ,tylko te od wysokosci mruczą i 1 lekko drży . Chcialbym mimo wszystko sprobowac podpiąc je pod oosbne kanały .Moja aparatura to mx 12 6 kanalaowa stara przerobiona na 2,4 ,odbiorniki mam 8kanalowe,wiec mogę mixować . Obecnie mam zajeta kanaly: 1-przepustnica,2 lotka,3 wysokosc,4 kierunek,5 wolny,6 lotka,7 wolny,8 zasilanie Tak wiec moge zmixowac 5 lub 7 kanał z wysokoscia Tutaj prosiłbym o podpowiedz.
BART Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Juz wiem co jest przyczyna...płaty nie sa równe,jeden jest płaski a drugi nieco wypaczony niestety stad ta róznica. Mocowanie sterów niewiele zmieni jesli przesune te 2-3 mm na bok,sprawdzalem . Pozostaje wyprostowac płat a potem zając sie osobnymi kanalami
kogutos Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 To,że masz wolne kanały w odbiorniku to nie znaczy,że masz funkcję obsługi dwóch oddzielnych serw na wysokości w radiu. Ja też mam radio 6-cio kanałowe przerobione na 2,4 i 8-mio kanałowy odbiornik i nie mam takiej funkcji. Dlatego używam rewersera a dwie połówki mam ustawione na równo mechanicznie,reszta zależy od precyzji samych serw. Jeśli nie znajdziesz tej funkcji w radiu to ja bym nie kombinował tylko używał rewersera. Nic wtedy nie kombinujesz z ustawieniem serwa tak żeby pracowało w tą samą stronę co drugie.
BART Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2016 To,że masz wolne kanały w odbiorniku to nie znaczy,że masz funkcję obsługi dwóch oddzielnych serw na wysokości w radiu. Ja też mam radio 6-cio kanałowe przerobione na 2,4 i 8-mio kanałowy odbiornik i nie mam takiej funkcji. Dlatego używam rewersera a dwie połówki mam ustawione na równo mechanicznie,reszta zależy od precyzji samych serw. Jeśli nie znajdziesz tej funkcji w radiu to ja bym nie kombinował tylko używał rewersera. Nic wtedy nie kombinujesz z ustawieniem serwa tak żeby pracowało w tą samą stronę co drugie. Serwa u mnie pracuja w dobra strone ,z tym nie mam problemu. Metodami prób i błedów udalo mi sie uzyskac prawie dobry efekt zmieniajac ustawienia dzwigni na sterze (odkręcajac lub wkręcając ramie dzwigni ) Mysle ,ze skoro w aparaturze jest opcja :typ v ,to znaczy ,ze jest mozliwosc uzycia wysokosci na 2 serwach tylko trzeba bedzie pokombinowac ,aby wychylenia nie byly naprzemienne .
kogutos Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Jeżeli masz w radiu taką możliwość to przy tej opcji nie będziesz miał problemu z naprzemiennym wychyleniem bo taka funkcja musi mieć chociażby podstawowe opcje jak: rewers serwa,punkt centralny,trymer. Jeśli nie masz czegoś takiego to tylko zataczasz koło wokół tego samego problemu i dodajesz sobie tylko stopnia kombinacji zamiast przelutować dwa kabelki lub kupić rewerser za kilkanaście złotych.
Rekomendowane odpowiedzi