BART Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Własnie montuje w mojej extrze 2 serwomechanizmy na wysokosc(2 połówki niezalezne) Zrobiłem tak: Zamontowalem kabel y ,serwa maja odwrotnie zamontowane dzwignie,czyli pracują w tym samym kierunku. Problem: nie moge idealnie ustawić wychylenia symetrycznie(roznica pracy serw?,czy kwestia napiecia?) Sa to jedyne serwa ,ktore "mrucza" cały czas,dlatego zastanawiam sie nad napieciem. W jaki sposób ustawiac(miksowac) kanaly,aby pracowaly 2 serwa niezalenie przy aparaturze,np"mx 12? Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 "Mruczą" bo są pewnie cyfrowe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Masz mx12 hott czy ta starsza wersję? Mam mx16 nie hott u tam wskakujesz w Base sett- tail type i tam wybierasz 2elev sv. Jeżeli tego nie masz to pozostaje ci rozegranie serwa i przekladanie przewodów na potencjometrze i kabel Y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Ja bym sobie dał spokój z rozbieraniem serw i lutowaniem kabli. Wystarczy zakup takiej pierdoły jeśli nie da się z poziomu aparatury http://abc-rc.pl/rc-signal-reverser-rewers-serw-turnigy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Bartkowiak chodzi o niezależne sterowanie a nie prosty rewers. Przecie napisał, że pracują w tym samym kierunku. Nierówna praca na polowkach to zwykle skutek niedokladnosci w wykonaniu i zamocowania dźwigni oraz zawiasowania powierzchni. Jeśli nie masz osobnych kanałów na których będziesz mógł ustawiać krzywe to będzie ciężko. Przydałaby się dokladna informacja o nadajniku. Nie miałem serw poza najniższa klasa 9g które pracowały by-każde sobie-choć raz tak miałem z parą malych serw corona. Wtedy właśnie osobne kanały, różne endpointy i krzywa ustawiona na jednym z kanałów pomogła. Dlaczego myślisz o zasilaniu? To powinien być pewny element. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 No tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutos Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Ja miałem jedno z serw na wysokości przelutowane i działało bez zarzutu. Teraz korzystam z tego rewersera,który pokazał Shock i też działa bez zarzutu.Niestety samo ustawienie połówek to już kwestia mechaniczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Kolega w SU27 ma podobnie, dwa serwa na wysokości i jedno trzepocze oraz nierówno sie wychyla. Są wpiete na Ykablu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Jeżeli serwa pracują równo i mają takie same orczyki (odl. otworów od osi obrotu) to wystarczy mała niedokładność zamocowania dźwigni sterowych na sterach aby stery nierówno pracowały. Chodzi mi o odległość od osi obrotu steru do otworu na dźwigni do którego jest wpięty łącznik między serwem a dźwignią. Brak symetryczności spowoduje nierówna pracę obu połówek sterów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BART Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Chyba wypowiedz: Jeżeli serwa pracują równo i mają takie same orczyki (odl. otworów od osi obrotu) to wystarczy mała niedokładność zamocowania dźwigni sterowych na sterach aby stery nierówno pracowały. Chodzi mi o odległość od osi obrotu steru do otworu na dźwigni do którego jest wpięty łącznik między serwem a dźwignią. Brak symetryczności spowoduje nierówna pracę obu połówek sterów Jest najblizsza prawdy,zmierzyłem mocowanie dzwigni sterowych na sterach i jeden jest 3 mm bardziej na bok. Ramiona orczykow sa rowne,serwa identyczne,dzwignie na podobn wysokości,jedynie popychacze sa roznej dlugosci ,poniewaz serwa sa na roznej wysokosci(dlugosci) kadłuba. Serwa są analogowe- wszystkie podlaczone są ciche ,tylko te od wysokosci mruczą i 1 lekko drży . Chcialbym mimo wszystko sprobowac podpiąc je pod oosbne kanały .Moja aparatura to mx 12 6 kanalaowa stara przerobiona na 2,4 ,odbiorniki mam 8kanalowe,wiec mogę mixować . Obecnie mam zajeta kanaly: 1-przepustnica,2 lotka,3 wysokosc,4 kierunek,5 wolny,6 lotka,7 wolny,8 zasilanie Tak wiec moge zmixowac 5 lub 7 kanał z wysokoscia Tutaj prosiłbym o podpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BART Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Juz wiem co jest przyczyna...płaty nie sa równe,jeden jest płaski a drugi nieco wypaczony niestety stad ta róznica. Mocowanie sterów niewiele zmieni jesli przesune te 2-3 mm na bok,sprawdzalem . Pozostaje wyprostowac płat a potem zając sie osobnymi kanalami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutos Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 To,że masz wolne kanały w odbiorniku to nie znaczy,że masz funkcję obsługi dwóch oddzielnych serw na wysokości w radiu. Ja też mam radio 6-cio kanałowe przerobione na 2,4 i 8-mio kanałowy odbiornik i nie mam takiej funkcji. Dlatego używam rewersera a dwie połówki mam ustawione na równo mechanicznie,reszta zależy od precyzji samych serw. Jeśli nie znajdziesz tej funkcji w radiu to ja bym nie kombinował tylko używał rewersera. Nic wtedy nie kombinujesz z ustawieniem serwa tak żeby pracowało w tą samą stronę co drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BART Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 To,że masz wolne kanały w odbiorniku to nie znaczy,że masz funkcję obsługi dwóch oddzielnych serw na wysokości w radiu. Ja też mam radio 6-cio kanałowe przerobione na 2,4 i 8-mio kanałowy odbiornik i nie mam takiej funkcji. Dlatego używam rewersera a dwie połówki mam ustawione na równo mechanicznie,reszta zależy od precyzji samych serw. Jeśli nie znajdziesz tej funkcji w radiu to ja bym nie kombinował tylko używał rewersera. Nic wtedy nie kombinujesz z ustawieniem serwa tak żeby pracowało w tą samą stronę co drugie. Serwa u mnie pracuja w dobra strone ,z tym nie mam problemu. Metodami prób i błedów udalo mi sie uzyskac prawie dobry efekt zmieniajac ustawienia dzwigni na sterze (odkręcajac lub wkręcając ramie dzwigni ) Mysle ,ze skoro w aparaturze jest opcja :typ v ,to znaczy ,ze jest mozliwosc uzycia wysokosci na 2 serwach tylko trzeba bedzie pokombinowac ,aby wychylenia nie byly naprzemienne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogutos Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Jeżeli masz w radiu taką możliwość to przy tej opcji nie będziesz miał problemu z naprzemiennym wychyleniem bo taka funkcja musi mieć chociażby podstawowe opcje jak: rewers serwa,punkt centralny,trymer. Jeśli nie masz czegoś takiego to tylko zataczasz koło wokół tego samego problemu i dodajesz sobie tylko stopnia kombinacji zamiast przelutować dwa kabelki lub kupić rewerser za kilkanaście złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi