Skocz do zawartości

Wiercenie długiego otworu w EPP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam gotowe, już pomalowane skrzydła wykonane z EPP. Chciałbym zrobić dzielony płat i w tym celu w jakiś sposób wykonać otwory w skrzydłach o długości około 300 mm i średnicy 7 mm. W otwory wkleiłbym rurki węglowe i zastosował bagnet z pręta węglowego.

I teraz pytanie. W jaki sposób wykonać takie otwory, aby w miarę zachować średnicę i prawidłowy kierunek? Da się to jakoś wywiercić? Czy może pozostaje wypalanie rozgrzanym prętem na gorąco? Dodam, że wycinanie czy to CNC czy ręcznie na gorąco odpada.

Opublikowano

300mm dla wiertła o średnicy 7mm to nie dużo (o ile masz takie wiertło). Można tez wykorzystać rurkę np alu, mosiężną - wyciąć na końcu zęby i zaostrzyć. Potem zrobić sobie mały uchwyt do prowadzenia rurki i powoli obracając wciskać. Tylko rozważ zmianę średnicy na 8mm bo 7mm jest ciężko dostępne w rozmiarówce rurek. Potem rurkę wklejasz np na pieniący soudal i zrobione.

Opublikowano

Tak jak Koledzy wyżej. Ale żadne klasyczne wiertła w takim materiale. Jednym z najlepszych wycinaków długich otworów w skrzydłach są elementy anten teleskopowych. Chodzi o cienką ściankę. Naząbkować koniec, żeby się lepiej wgryzał i wkrętarką. Położyć skrzydło na stole i na bieżąco kontrolować kierunek i równoległość wkręcanej rurki do stołu.Udało mi się zrobić takim sposobem kanał średnicy 10mm w skrzydle długości ok 500 mm. Po ok. 400 mm miałem otwór kontrolny - gniazdo na serwo. Element anteny był przedłużony dopasowaną rurką aluminiową wklejoną w środek. Oczywiście kilkukrotnie "wiertło" było wyjmowane, żeby wyjąc robaczka.

• Lubię to 3
Opublikowano

Dziękuję za wszystkie sugestie.

Zwykłe wiertła do metalu czy drewna raczej odrzucałem, bo wydawało mi się, że będą mocno wyszarpywać. Podobnie podchodziłem do wszystkich rurek grubościennych z tego samego powodu. A nie wpadłem na pomysł, że w antenie teleskopowej są przecież cienkościenne rurki. I to faktycznie wydaje mi się idealnym rozwiązaniem. Teraz pozostaje tylko szukać anteny teleskopowej ;)

Opublikowano

Jak naostrzysz rurke alu/weglowa/mosiezna i zrobisz dodatkowo zabki to nic sie nie bedzie wyrywac ani wyszarpywac. Chcesz wiercic otwor w EPP a nie styropianie a on zachowuje sie zupelnie inaczej. Jak juz wywiercisz otwory to wrzuc kilka fotek dla potomnosci.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.