Gość Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 to jest kolektor do rezonansu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Marek Ty "slangiem" nie pisz . Jak kolega nie wiedział, że ta rurka, to tylko kolektor, to może nie wiedzieć co to "rezonans"... A wiec: to co na zdjęciu to jest kolektor wydechowy, który może łączyć właściwy tłumik hałasu lub tzw "rurę" rezonansową, zwaną przez Marka rezonansem. Rury rezonansowe mogą same w sobie być już tłumikiem choć nie to jest ich zadaniem, lub mogą być połączone z dodatkowym tłumikiem hałasu (najczęściej). Rura rezonansowa właściwie dobrana do silnika, umocowana w odpowiedniej odległości od silnika w bardzo znacznym stopniu podnosi jego moc, obroty, a co za tym idzie także moment obrotowy. To tak w skrócie. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 ale żeś się rozpisął toż to całe opracowanie a chłopu trza krótkiej zwięzłej odpowiedzi pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Dla ciekawości dodam tylko, że takie, po prostu rury zamiast tłumików też były: Pracowało to jako rezonans ćwierćfalowy, ale szybko zostało zakazane ze względu na emitowane decybele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 z tego co wiem i pamietam to stosowane takie rezonanse były w samozapłonach i zwało sie to bodajże megafon czy też tuba rezonansowa , oczywiście ze względu na chałas . ale w żarowych nie kojarze wogóle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Tak, to był megafon. Nigdy czegoś takiego nie miałem w rękach ani nie widziałem - tylko na zdjęciach - rzadkość. To co na zdjęciu powyżej, było stosowane w latach 80, a współcześnie jest obudowane tłumikiem więc zupełnie niepodobne to tej prostej rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Rury rezonansowe były i są stosowane, ale ponieważ nie są tłumikami i nie tłumią hałasu są używane głównie do wyczynowych modeli F2A. Stosuje je się do silników żarowych, ale mogą być również do samozapłonowych, jednak z powodu trudności z uruchamianiem silnika z rurą nie jest celowe używanie ich do F2C. Do uruchamiania żarowych w F2A używa się rozruszników. Tu wstawię zdjęcie modelu Pawła Prausa z naszego forum dla zobrazowania rezonatora, myślę, że Paweł się nie obrazi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 oj tam, rura rezonansowa jest także tłumikiem i tłumi hałas , a niezbyt przyjemny dzwiek wynika z wysokich obrotów i częstotliwości dzwięku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Czy przypadkiem masz na myśli czarne tłumiki mvvs? Mam kilka, i faktycznie jest to w zasadzie rurka w rurce, dźwięk potrafi być przeraźliwy ale żarowy supertigre gs 45 wkręca się jak elektryk, zresztą g51 ring też Nawet stary mds 3,5 zdecydowanie ożył po zastosowaniu czarnego wydechu mvvs Darku ,te tłumiki MVVS o których piszesz (rury Nelsona) są właśnie tak zestrojone by dawać "kopa" Są silniki w których przyrost mocy jest znaczący,warto poeksperymentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 symon5 Tłumik rezonansowy jest tłumikiem wydechu, ale nie tłumikiem hałasu. To nie to samo. Hałas on właśnie wzmacnia (z definicji) i to znacznie. Można znaleźć wiele wyników pomiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Jedyna wzmianka na jaką trafiłem na temat megafonu do samopałów pochodzi z "Miniaturowych..." Schiera: Może komuś uda się coś więcej znaleźć na ten temat. Dla ścisłości; zwykła rura rezonansowa zmniejsza poziom hałasu nawet o 40%, a rezonans z sekcją tłumika jeszcze więcej. Dwie pierwsze na zdjęciu poniżej to właśnie tłumiki rezonansowe, trzy pozostałe, to zwykłe rury. Darek, tak, te czarne tłumiki MVVS, to właśnie to. Poniżej jeszcze kilka innych przykładów (m.im. ten OS 40 VR-P ze zdjęcia powyżej): I jeden z moich modeli w akcji, silnik K&B z rurą rezonansową: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 a moze bys w tej madrej ksiazce odszukał fragment który mówi o rezonansie ,ja jednak upierałbym sie o tymże rezonans jest także tłumikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 a moze bys w tej madrej ksiazce odszukał fragment który mówi o rezonansie ,ja jednak upierałbym sie o tymże rezonans jest także tłumikiem Oczywiście, a napisałem coś innego??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 wiesz co sorki oczy zarosły mi nie wiem czym ,przeczytałem na odwrót Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi