Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. aethersis Opublikowano 9 Lipca 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Drodzy modelarze, Otrzymałem od kolegi Wiatraka z forum trzecie wydanie miniaturowego lotnictwa, które on z kolei dostał parę lat temu pocztą od anonimowego modelarza z forum. Ponieważ świetnie mi się czyta tą książkę, postanowiłem ją zeskanować i przywrócić do stanu dawnej świetności dla przyszłych pokoleń. Wydawnictwo już dawno nie istnieje i z tego co wiem, to prawa autorskie również wygasły. W internecie nie znalazłem nigdzie skanów tej książki (w tym wydaniu, w tak dobrej jakości), a dołożyłem przy tym wszelkich starań, żeby były one w najwyższej jakości - tak, aby książka nadawała się do przedruku. Każda strona została więc oczyszczona z pożółkłego tła, właściwie przycięta, obrócona, część rysunków poprawiona, większość plamek i zabrudzeń usunięta. Całość prac nad przygotowaniem zeskanowanej wersji zajęła dobre kilkanaście godzin, ale myślę że było warto. Skan jest dość spory - waży ponad 200MB i nie jest on w oryginalnej jakości (została ona zredukowana, inaczej plik zajmowałby 2GB). Jeśli ktoś jest zainteresowany oryginałami/nieprzetworzonymi stronami, proszę o kontakt. Linki do skanu poniżej: https://www.dropbox.com/s/oot6un7f07eb7lf/Miniaturowe%20Lotnictwo%20wyd3.pdf?dl=0 http://chomikuj.pl/luxperpetua/Miniaturowe+Lotnictwo+wyd3,5464545080.pdf 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 10 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Świetna robota! Dobrze że są tacy ludzie pośród nas, którzy dbają żeby taka wiedza nie przepadła i była dostępna dla nowicjuszy. Mam tą książkę w wersji papierowej i sam stawiałem pierwsze kroki dzięki niej. Esencja naszego hobby. Szczerze polecam wszystkim. Kopalnia wiedzy, naprawdę! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 12 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Ocalić od zapomnienia - pięknie to zrobiłeś Max! Dziękuję!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacekspoko Opublikowano 12 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Dziękuję, jak dla mnie - żółtodzioba, to lektura obowiązkowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 12 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Dzięki za wersję elektroniczną. Mam wydanie 2 trochę już nadgryzione zębem czasu ale ile to już lat minęło jak ją kupiłem co w tamtych czasach graniczyło z cudem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 12 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Teraz tak spojrzałem i co widzę,moja ulubiona książka z lat dziecinnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aethersis Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Bardzo wam dziękuję za opinie Cieszy mnie to że praca nie poszła na marne. Jeśli możecie to rozpowszechnijcie te skany najbardziej jak się da - szkoda by było, żeby ta książka stała się za chwilę białym krukiem i zaginęła bezpowrotnie. W internecie są jedynie skany znacznie gorszej jakości i to starszych wydań, więc moim zdaniem warto zapewnić tym skanom przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 12 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Super i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 12 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Dziękuję za przypomnienie młodych lat. Dla mnie to była obowiązkowa lektura. Powinien ją przeczytać każdy kto zaczyna zabawę w modelarstwo, może wtedy było by mniej śmiesznych niekiedy pytań na forum. Wykonana praca jest super, pozdrawiam !!! . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Dziękuję za przypomnienie młodych lat. Dla mnie to była obowiązkowa lektura. Powinien ją przeczytać każdy kto zaczyna zabawę w modelarstwo, może wtedy było by mniej śmiesznych niekiedy pytań na forum. Wykonana praca jest super, pozdrawiam !!! . Rowniez polecam. Bylo to tez moje pierwsze zrodlo wiedzy o lotnictwie i aerodynamice, ale chyba Wydanie 1 lub 2. Uwazam, ze smieszne pytania to chyba nie sa tak zle, mniej smieszne sa agresywne, niedouczone, komentarze.. Na Chomikuj jest tez zeskanowane w kilku czesciach Wydanie 4, ktore ma dodane wiecej rozdzialow wiedzy ogolnej o aerodynamice, przedstawione w przystepny sposob. Polecam je wielu kolegom. Czolem Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Rowniez polecam. Bylo to tez moje pierwsze zrodlo wiedzy o lotnictwie i aerodynamice, ale chyba Wydanie 1 lub 2. Uwazam, ze smieszne pytania to chyba nie sa tak zle, mniej smieszne sa agresywne, niedouczone, komentarze.. Na Chomikuj jest tez zeskanowane w kilku czesciach Wydanie 4, ktore ma dodane wiecej rozdzialow wiedzy ogolnej o aerodynamice, przedstawione w przystepny sposob. Polecam je wielu kolegom. Czolem Andrzej Bardzo przepraszam. Teraz jest chyba lepiej. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Bardzo przepraszam. Teraz jest chyba lepiej. Tomek Tomek, Chyba sie nie zrozumielismy. Uwazam, ze masz (miales przed edycja) tez racje. A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Tomek, Chyba sie nie zrozumielismy. Uwazam, ze masz (miales przed edycja) tez racje. A Andrzeju, teraz cię lepiej zrozumiałem. W pierwszej chwili trochę się przestraszyłem tego co napisałem, wracam więc do pierwszej myśli. Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Dzięki wkrótce będę drukować, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aethersis Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Daj znać i pochwal się jak wyszły wydruki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Oki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Całkiem fajnie się drukuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avere Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Witam, mam oryginalne wydanie 1 z 1961r. Można wykonać skany, aby nie uleglo zapomnieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Zdjęcia kiepsko wyszły ale rysunki i tekst Oki. Przepraszam ze zdjęcia leżą,brak komputra. Jeszcze raz dzięki autorowi wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łuszpiński Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 A ja mam wydanie 2 z maja 1962 roku. Ewentualnie do dyspozycji i kopii. PS. Posiadam też oprawione roczniki ;Modelarza: od roku 1957 do wykorzystania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi