stach34 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 zrobiłem zestaw rezystorów jakie miałem od ręką , obojętnie jakie , chyba z 20 sztuk. Równoległe łączenie . W sumie 14 ohm . Niestety , efekt marny - podniosło mi napięcie tylko o 0,2V . a ja w swoim zasilaczu znalazłem mały potencjometr którym pokręciłem i teraz na wyjściu mam prawie 16V Kurcze , patrzyłem w swoim zasilaczu ale nie mam żadnego potencjometra , szkoda :/ Tylko stałe rezystorki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Spróbuje zalesić temat na którym było przerobienie zasilacza komputerowego żeby było 13.5V zamiast 12V Sory że nie po polsku napisałem ale byłem rozkojarzony :roll: :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Spróbuje zalesić temat Co oznacza sformułowanie "zalesić temat" :?: O ile wiem, zalesić to można np. nieużytki albo tereny po wycince drzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 http://tmankows.republika.pl/power.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Ostatnio mam pewien problem z ladowarka. Pewnego razu podczas ladowania, chcialem przesunac zasilacz z ladowareczka troszeczke dalej i ladowarka sie rozlaczyla, bylo to spowodowane przez wtyczke zasilacza, zrobilo sie jakies zwarcie i kabel do wymiany. Od tamtego czasu ladowarka zle mi rozladowuje np: rozbieznosc na pakiecie 2s byla taka 3.7V i 2.3V, po chwili jak dalem na ladowanie z balansowaniem, ladowarka pokazala ze na celach jest 3.7 V i 3.0V. Czy zwarcie w zasilaczu moglo wplynac na ladowarke? Sprawdzalem jeszcze na dwoch pakietach i na nich tez spora rozbieznosc po rozladowaniu a laduje dobrze.. Niestety nie mam miernika by sprawdzic jakie jest naprawde napiecie na celach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek-20 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 nie chce nowego tematu tworzyć, więc tutaj napisze: Mam stary zasilacz od laptopa IBM który ma napisane na wyjściu 16V 4.5A prądu stałego bo jest taka kreska z kropkami, a jak pomierzyłem miernikiem to ma 16.5V. Czy mogę taki zasilacz zastosować do ładowarki Turnigy Accucell-6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 ma 16.5V. Czy mogę taki zasilacz zastosować do ładowarki Turnigy Accucell-6 :roll: :szukaj: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7028&Product_Name=Turnigy_Accucel-6_50W_5A_Balancer/Charger Input Voltage: 11~17v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek-20 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 rozumiem że TAK, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach34 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Input Voltage: 11~17v Jako ciekawostkę podam że w menu ładowarki jest opcja wyboru granicznego napięcia zasilania : 10V lub 11V Używam tej ładowarki (TGY accucell 6) i powiem że jest OK . Dobrze ładuje , śmiga fajnie tylko jedno zastrzeżenie : po jakimś czasie wentylatorek warkocze :/ tak z 10-15 ładowań . Uruchamiam ładowanie :''bzZZzzz...'' Przy starcie warkocze i po chwili zwalnia obroty i przestaje Po gwarancji trzeba będzie wymienić wentylator ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek-20 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Właśnie przyjechał Accucell - 6 Czy może ktoś ma instrukcje po polsku. Mam też pakiet Turnigy 2200 11.1 V i jak go ładować dobrze, a pakiet w aparaturze MX-12 9,6V NiMH 1700 mAh jak odpowiednio ładować tadzio-18@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Właśnie przyjechał Accucell - 6 Czy może ktoś ma instrukcje po polsku. Mam też pakiet Turnigy 2200 11.1 V i jak go ładować dobrze, a pakiet w aparaturze MX-12 9,6V NiMH 1700 mAh jak odpowiednio ładować Ja mam do e_station bc6 jest to samo menu co w Accucell - 6 Podaj e mail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek-20 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 proszę o pomoc w ustawieniu Accucell 6 żeby dobrze naładować pakiet od nadajnika Graupner MX12 i pakiet zasilający silnik 3s 2200 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matkas Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Program Select LiPo Batt -> LiPo Charge 0.2A Auto/11,1V(3S) O to chodziło? A w Nadajniku niewiem jaki siedzi pakiet. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek-20 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Program Select LiPo Batt -> LiPo Charge 0.2A Auto/11,1V(3S) tylko to i mam startować bo tam są jeszcze inne opcje w nadajniku mam 9,6V NiMH 1700 mAh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Tak jak kolega powyżej powiedział ładujesz lipola z małą poprawką - prąd nie 0,2A, ale 2A. Lipole ładujemy prądem 1C a nie 0,1C(tzn możemy ładować 0,1C, ale potrwa to ok 10h...). Nadajnik z kolei programem do NiMh i prądem z przedziału 0,1-0,2A. Jeżeli ładujesz aku bez wyjęcia go z aparatury NIE PRZEKRACZAJ PRĄDU ŁADOWANIA 0,5A. Możesz w ten sposób uszkodzić aparaturę. W razie wątpliwości sprawdź w instrukcji Edit Tak, możesz startować. Dla spokoju własnego sumienia nadmienię, że nie wolno zostawiać ładujących się lipoli bez nadzoru. Co jakiś czas sprawdz, czy lipol się nie nagrzał za bardzo i czy nie napuchł. W przypadku opisanych objawów natychmiast przerwij ładowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 jak mozna zrobic samemu czujnik temperatury i kabelek usb do komputera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 zrób sobie ten http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=2558 u mnie działa idealnie, zrobiłem go do sharka a działa w Accuelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medutant Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Witam, mam pytanko, posiadając ładowarkę jak w temacie będę ładował pakiety 9,6 V 650mAh (samolot Cessna), jaki max prąd można dać (pakietów mi jakoś nie szkoda ponieważ nowy sezon będzie już na spalice) ?? I jeszcze mam jedno pytanie, czy mogę ładować kilka pakietów na raz ?? np 3 ? Jak jest taka możliwość to poproszę o przepis . Jestem zupełnie "zielony" w tej tematyce Pozdrawiam Sebastian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matkas Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 650mAh, najlepiej ładować prądem 65mA, czyli 1/10 pojemności akumulatora, ale skoro Ci nie szkoda, więc można dać większy prąd. Kilka pakietów o tej samej pojemności tak, ale dwa zupełnie inne to nie. Pozdrawiam, Mateusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 jeśli się nie mylę to cessna z allegro za 250 coś złotych :?: jeśli tak to ma ona pakiet z ogniw Kan ja je ładowałem prądem ok 1C czyli 0,5 - 0,6 A "jadły szybko ale po sezonie umarły. a co do ładowania kilku ogniw jednocześnie to tylko lipole z balansowaniem przez specjalny kabelek - było o tym na forum, a ładowania kilku pakietów Ni-mh nie polecam bo jeśli będą rozładowane do różnych poziomów to może się to źle dla nich skończyć :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.