Skocz do zawartości

Turnigy Accucel-6

Kwasiu

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 306
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Czy ktoś wymieniał już wentylatorek w tej ładowarce?U mnie po kilku ładowaniach zaczął warczeć na mnie.Nasmarowanie pomogło na następne kilka ładowań.

Gdzie kupić i jaki ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
A co najlepsze mozliwosc ladowania od 0.1A a wiec mozliwosc utrzymywania przy zyciu pakietow mocniej wyladowanych oraz powracania zmarlych oakietow spuchnietych metoda rozladowawczo-lodowkowa :) .

1.Co to znaczy metoda rozladowawczo lodówkowa ? Stosuje się ją do spuchniętych aku czy co ?

2. Co to znaczy , kalibrować ładowarkę ? Czytałem na wcześniejszych stronach , że imax B6 jest pod tym względem lepsza..

Opublikowano

jeśli chodzi o kalibrację ładowarki to jeśli się dobrze orientuję polega na właściwym ustawieniu napięć dla poszczególnych cel w pakiecie tzn. ładowarka po zbalansowaniu pakietu pokazuje napięcia dla poszczególnych ogniw li-po 3s 1-4,20V 2-4,20V 3-4,20V a po zmierzeniu pakietu miernikiem okazuje się że napięcia na poszczególnych celach wyglądają zupełnie inaczej np 1-4,18 2-4,16 3-4,20 co oznacza że ładowarka balansuje nie dokładnie i trzeba ją skalibrować ale jak to ja niestety nie mam bladego pojęcia :roll: raczej na pewno nie chodzi tu o pokręcenie potencjometrem ale niech się mądrzejsi wypowiedzą w tej kwestii bo ja zielony jestem :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Od niedawna mam przyjemność posiadać tą ładowarkę (wymienioną w temacie)

Niedawno kupiłem pakiet do odbiornika 4 x 1300mAh 4,8V NiMH Hiteca.

Chcąc je sformatować wyszukałem w ładowarce opcję NiMH Cycle. Nastawiłem na dwa cykle rozładowania i naładowania wieczorem aby przez noc się doprowadzał pakiet do porządku. Budzę się rano, patrzę a ładowarka jeszcze nie skończyła. Rozładowała pakiet, naładowała, jeszcze raz rozładowała i znowu ładowała (tylko że był to początek ładowania bo napięcie wynosiło 3,9V. Prąd ładowania i rozładowania był ustawiony na 0,1A aby nie przeholować.

Chcąc przyspieszyć ładowanie (brak czasu) wyłączyłem NiMH Cycle i włączyłem NiMH Charge i ustawiłem 0,5A prąd ładowania. Ładował się 8 godzin. I tu zaczyna się problem. Po tych godzinach sprawdziłem stan ładowania: pakiet był dość mocno rozgrzany. Obawiając się o stan pakietu przerwałem ładowanie. Sprawdziłem napięcie pakietu: wyszło 5,76V

I teraz mam pytania: czy ta ładowarka ładując NiMH wie kiedy pakiet jest naładowany przerywając ładowanie? Jakim prądem ładować ten pakiet aby nie przesadzić z prądem ładowania? Dodam że jak ładuję lipo to automatycznie przerywa ładowanie kiedy pakiet jest naładowany...

Opublikowano

Pakiet zawsze będzie gorący pod koniec ładowania. Możesz ustawić w ustawieniach ile ma wejść do pakietu twojego czyli 1300 i wlaczyc te funkcje.

Opublikowano
Pakiet zawsze będzie gorący pod koniec ładowania
nie prawda :P wszytko zależy od prądu ładowania.

Standardowy prąd ładowania to 0,1C czyli jeśli masz pakiet 1300mAh to prąd ładowania powinien być 130mA przez 12-14godzin, na "Tej" ładowarce nie można aż tak precyzyjnie ustawić prądu ładowania więc ja bym ustawił 0,2A, chyba że akumulatory można ładować większym prądem ale z tym odsyłam na stronę producenta. Za automatyczne przerwanie ładowania odpowiada system Delta-Peak standardowo ustawiona na "AUTO" jeśli po naładowaniu pakietu ładowarka nie przerwie ładowania to musisz pobawić się ustawieniami czułości Delta-peak.

Opublikowano

Same ladowarki niczym sie nie roznia. Pierwsza jest w magazynie na terenie USA a druga jest w Chinach. Roznica jest taka ze ludzie z USA moga dostac pierwsza w 3 dni a druga w dwa tygodnie wybierajac najtansza forme wysylki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Mam pytanie mam taką ładowarkę jak w temacie ale nie mam zasilacza tylko akumulator 12V, 7,2A czy można go wykorzystać do ładowania pakietów/zasilania ładowarki?

pzdr.

Piotr

Opublikowano
Witam,

Mam pytanie mam taką ładowarkę jak w temacie ale nie mam zasilacza tylko akumulator 12V, 7,2A czy można go wykorzystać do ładowania pakietów/zasilania ładowarki?

A jak masz czym naładować akumulator to czemu nie ??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ładując raczej nie, bo część energii zostanie zamieniona w trakcie ładowania na ciepło ale naładowane rozładowując można bardzo precyzyjnie określić ilość wyładowanych mAh z akumulatora. oczywiście w trakcie ładowania ładowarka pokazuje ile mAh zostało władowanych w akumulator ale wyładowanie jest bardziej wiarygodne (ale namieszałem :wink: )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.