Norbert Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Przygodę z modelarstwem zakończyłem kilka lat temu z braku czasu. Teraz chciałbym powoli powrócić bo zainteresowałem się multikopterami ( wcześniej easy glider pro oraz Esky Nemo oraz samodzielnie robione depronowce ). Planuję zakup "dla zapoznania z tematem" jakiejś Symy X8 a docelowo DJI Phantom 3 Adv. Potem może jakieś samodzielne konstrukcje. I tutaj zrodziło mi się pytanie. Czy jest jakaś polecana aparatura nie kosztująca dużo a której będę mógł używać zarówno z multikopterami jak i w razie chęci powrotu do samolotów i szybowców lub nawet helików bo może i tego spróbuję w przyszłości. Kilka lat temu posiadałem Spectrum DX6i i byłem z niej bardzo zadowolony. Jednak teraz pewnie jest sporo nowszych i lepszych rozwiązań a ja wypadłem z obiegu kilka lat temu. Da się kupić coś uniwersalnego i dobrego i nie wydać przy tym majątku??? W DJI Phantom 3 pewnie nie da się zastosować innego nadajnika niż fabryczny...? Z góry dzięki za nakierowanie bo po 7-8 latach przestoju znowu czuje się jak kompletny laik w sprzęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Bardzo dobrym, niedrogim i uniwersalnym rozwiązaniem jest Taranis. Jest to aparatura niezależna od nadajnika RC, więc możesz próbować z różnymi linkami. Bez problemu się ją przekonfigurowuje dla różnych typów latadeł, można na komputerze symulować zachowanie aparatury i ją konfigurować. Jest open source więc można w miarę zdobywania wiedzy ją dopasowywać do swoich potrzeb. Nieco tańszą ale i gorszą opcją jest X9R Pro, podobnoa koncepcja tylko słabsze parametry. O ile wiem to w Phantomie nic się nie da zmienić względem fabrycznej wersji i dlatego go nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Taranisa znalazłem na HK 2 wersje... 200 i 300$. Nie będę aż tak szalał na razie. X9R Pro ... ładna aparatura i cena fajna. Jakie to parametry ma gorsze? Jakieś znaczące? Jaki do niej najlepiej dokupić moduł? Dobry ale nie z kosmicznej ceny który spełni oczekiwania zastosowania w różnych modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 X9R Pro ... ładna aparatura Mam taką - początkowo wydawała mi się mieć urodę typu "wiejski tuning" ale się przyzwyczaiłem z czasem. Jakie to parametry ma gorsze? Jakieś znaczące? Na początku nie, potem być może i tak. https://www.reddit.com/r/Multicopter/comments/4533eg/taranis_x9d_plus_vs_turnigy_9xr_pro/ Są i takie opinie: The thing that is great about the Taranis is it is one of those rare hobby purchases that is just nearly perfect. i takie: I'm using an 9XR Pro that I picked up on sale for 50 bucks this past black friday and I regret nothing. I had a very hard time justifying spending $150+ extra on a transmitter when the cost of my entire quad was that very $150. Co do linków, to FrSky na 2.4 GHz albo OrangeLRS/Eleres na 433 MHz wydają się być dobrym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 To może tak jak pisałeś na początek kup sobie SYMĘ z nadajnikiem w komplecie a potem się zastanowisz co dalej. Będziesz miał też czas na samodzielne szukanie nadajnika na allegro, bywają używane w dobrym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Taki właśnie jest plan. Po prostu chce się już troszkę nakierować i zawęzić pole manewru co do aparatury. Nie wiedziałem też czy istnieją takie które nadadzą się do zarówno dronów jak i samolotów/szybowców/heli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Dzisiaj za małe pieniądze można nabyć aparature programowalną służącą do wszystkich modeli . Era "Pilotów" i "Rum-uw" już dwno mineła dzięki chinczyką mamy tanio i dobrze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Czyli jak rozumiem X9R Pro polatam wszelkimi rodzajami modeli a nawet popływam łodeczką lub autkiem pośmigam jak mi się zachce ? :-) Oczywiście mam na myśli typowo hobbistyczno-amatorskie podejście. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Jedyne czego się nie da tak łatwo przestawiać to trybu drążków (luźne/samocentrujące), to chyba można zrobić ale trzeba rozbierać aparaturę, nie wiem, nigdy nie potrzebowałem. Sądzę że standardowym trybem 2 (wszystkie samocentrujące z wyjątkiem lewego pionowo) można sterować nawet e-kota, kwestia mapowania kanałów kontroli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Jak już myslisz o Turnigy 9XR to zwróć uwagę, że musisz do niego dokupić moduł w-cz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Podrzucisz jakiś link do tego modułu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulbon Opublikowano 18 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 https://hobbyking.com/en_us/orangerx-open-lrs-433mhz-transmitter-1w-jr-turnigy-compatible.html Nie ma szału, ale ładny ma zasięg, bo to prawie 1W na 433MHz i odbiornik do tego https://hobbyking.com/en_us/orangerx-open-lrs-433mhz-transmitter-1w-jr-turnigy-compatible.html Będziesz się musiał tylko trochę zabawić i to ustawić (głównie kanały), ale na 1W spoko masz kilka km, nawet jak się nie "widzą". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 I jeszcze to: https://hobbyking.com/en_us/booster-8w-reseller.html będzie Kolega mógł Szwedom zdjęcia robić bez ruszania się z plaży w Jastarni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CichyBart Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 I podsumowujące będzie tańsza o 200 - 300zł od X9D+, a czasem chodzą używki na allegro po 700zł (raz widziałem), częściej po 800 z walizką, tylko trzeba się wstrzelić. Poszukaj po forach wątków zmian części w X9R a w X9D / X9D+. Do tego pierwszego znajdziesz całkiem sporo, ten drugi po prostu kupujesz i latasz. Nadajnik ma w sobie (2.4). Ja tam zastanawiałem się na początku tego roku i stwierdziłem, że wolę zainwestować i więcej się tym tematem nie przejmować. edit: no proszę, za 687zł już chodzą... 815 z odbiornikiem. ładne opakowanie też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulbon Opublikowano 19 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Tu https://hobbyking.com/en_us/hobbyking-deals/scratch-dent.html?dir=asc&order=price można czasem coś za śmieszną kasę wyrwać i często w bardzo dobrym stanie, a tu https://hobbyking.com/en_us/turnigy-9xr-pro-radio-transmitter-mode-2-without-module.html masz 9xr pro. Nie ma szału, ale za to kasa niewielka. Jak nie wiesz co i jak będzie za kilka lat, a nie chcesz pakować dużej kasy, to na początek powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 9 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 Reasumując do Turnigy X9R Pro muszę dokupić taki komplecik: https://www.banggood.com/FrSky-DJT-2_4Ghz-Telemetry-Module-V8FR-II-RX-Receiver-Compatible-For-JR-p-988647.html?rmmds=search Natomiast kupując Taranis X9D+ : https://www.banggood.com/FrSky-ACCST-Taranis-X9D-PLUS-16CH-2_4GHz-Transmitter-with-X8R-p-952630.html?rmmds=cart_middle_products nie muszę inwestować nic więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 9 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 Dokładnie tak. Taranis tez ma możliwość mocowania modułów. Jak zapragniesz pewnego dnia 433mhz to kupujesz moduł i masz. Jedna uwaga do tego modułu to on jest w wersji djt i obsługuje tylko stare odbiorniki serii D. Natomiast jest też moduł xjt i on działa także z nowymi odbiornika mi sbus serii x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 9 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 Nie bardzo zrozumiałem. Masz na myśli wskazany moduł do turnigy czy też ten Taranis jest z jakimś starym modułem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 9 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 Wskazany moduł jest DJT. I współpracuje z odbiornikami serii D. Taranis ma swój wbudowany moduł (xjt) a oprócz tego możliwość zamocowania zewnętrznego modułu. Natomiast wybierając turnigy 9xr warto wziąć moduł zewnetrzny XJT bo on pracuje z odbiornikami serii x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi