JMRC Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 http://www.nastik.pl/zatrzask-skrzydla-p-2987.htmlW zupełności wystarcza, stosuje z powodzeniem, prosty i praktyczny patent, jeżeli ktoś bardzo chce to można dołożyć taśmę na szczelinę, aczkolwiek nie ma jakiejkolwiek potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Wygląda obiecująco. Zamówię i zobaczę co uda mi się z tym zrobić. Mój ASW 28 laminatowy ma tylko kadłub, skrzydła są styropianowe pokryte abachi i folią oracover. Czy jest jakiś kłopot z obsadzeniem tych łączników??? Dziękuję za propozycje i pozdrawiam Zastanawiam się również jak zmontować kabinkę. Wytłoczka kabiny jest strasznie wiotka i za bardzo nie pasuje do obrysu kadłuba. Sama szyba jest ok. Szkoda, że nie ma tam żadnej ramki. może coś podpowiecie??? Dołączam kilka fotek to ostatnie zdjęcie podłączyło się przypadkowo!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Nie ma problemu z osadzeniem tych złączek w sklejkowym żeberku.Na twoim miejscu pozbyłbym się tej plastikowej wytłoczki, dorobił ramkę kabiny z balsy/laminatu i ew. jakąś imitację wnętrza z biegiem czasu jak już zaczniesz latać tym modelem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Aha to fajnie, że jest bez kłopotu. Z tą ramką już myślałem i nie bardzo wiem od czego zacząć. Dziś miałem godzinkę wolnego więc wyciąłem wręgi i obsadziłem je. Ciekawe czy przyklejenie wręg na żywice z mikrobalonem będzie wytrzymałe i nie odkleją się przy jakim mocniejszym lądowaniu? Może wzmocnię to jakimś płótnem????? Poniżej dołączam fotki z dzisiejszej pracy. Obmyśliłem również paten na zamykanie klapek podwozia. Wkleiłem skobelki z drutu stalowego fi 0,5mm i podłączę do nich gumki recepturki. Pierwotnie miało być na sprężynkę ale gumka jest łatwiejsza i pewniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Mikrobalon powinien spokojnie wystarczyć a tak w ogóle to piękny szybowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Osobiście położyłbym tkaninę 20g/m^2 a zamiast zwykłych gumek polecam dętkę rowerową pociętą w cienkie paski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Koledzy, dziś rano sprawdziłem spoinę i jestem pod wrażeniem. Żywica z mikrobalonem trzyma jak beton. Wydaje mi się, że wzmocnię to wszystko płutnem. Co do modelu to też bardzo mi się podoba. Jak pisałem już kiedyś, ASW28 dostałem pd kolegi modelarza w prezencie a na dodatek tak się złożyło, że jest On moim wujkiem. Jestem bardzo wdzięczny za ten PREZENT!!!!!!!!!! Gorąco pozdrawiam wujka Zbigniewa Mam jedno pytanie, jakie zadanie ma spełnić ten trzonek w kadłubie przy krawędzi natarcia??????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 "Kołek" jest po to aby nie zgniotło Ci kadłuba np. przy mniej udanym lądowaniu jak skrzydełka zapracują do przodu. Podobnie wkleja się na spływie tyle że nie "kołek" a kawałek sklejki. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Jeszcze dodam, że zamiast kołka można wkleić wręgę, do której będzie przymocowane serwo kierunku dla pull-pull . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiator Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Witam.miejsca klejenia powinieneś zmatowić papierkiem ściernym,odtłuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 To jest oczywiste, że matuję papierem i przemywam acetonem. Ale dzięki za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Witam. Dziś udało mi się zbudować coś takiego. Miejsce na serwo do podwozia i na kierunek już jest. Jutro wzmocnię to jeszcze płutnem i będzie ok. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Jesteś przekonany, że podwozie ma być w tym miejscu? Już po herbacie ale tak z ciekawości pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Witam. Mogłoby być cofnięte 2cm ale już po kaczkach. Tak to jest kiedy się nie posiada dokumentacji od modelu. Grunt, że jest przed SC a 2cm w tą czy w tamtą to nie ma żadnej różnicy. Jeden ze znanych i doświadczonych modelarzy słupskich po oględzinach ASW stwierdził, że jest ok i tego się trzymam. Dzięki za uwagę i pozdrawiam. Zastanawia mnie jedna rzecz, czy montować kółko ogonowe??? Może doradzicie mi coś koledzy!!?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Zdecydowanie montować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Absolutnie zamontuj Ja w ASW 27 nie zamontowałem i po lądowaniu na asfalcie pięknie się wypłaszczyła ostroga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 No to montujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Witam szanownych kolegów. Po kilku godzinnej robocie mam taki efekt jak na zdjęciach poniżej. Wręgi do podwozia wycięte i obsadzone, patent zamykania klapek podwozia opracowany oraz wymyślona i zamontowana półka na serwo do kółka i steru kierunku. Wręgi i półka wklejona na epidian 53 z mikrobalonem oraz wzmocnione płótnem 20g. Myślę, że wytrzyma twarde lądowania. Teraz biorę się do obsadzenia kółeczka ogonowego ale jeszcze nie mam pomysłu jak to zrobić. Może macie jakieś pomysły???? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Dorób sobie jeszcze "szucblech" na koło główne, bo przy wilgoci osadzonej na trawie ładne błotko można znaleźć w środku, a patent na kółko ogonowe to ośka wklejona na epidianie w laminat, nic skomplikowanego, ew można wzmocnić miejsce mocowania oski warstwa tkaniny szkło/węgiel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi