zbjanik Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Niedawno rekomendowałem nową książkę Andrzeja Glassa o historii szybowców, a dzisiaj mam następne dwie podpowiiedzi. Nakładem własnym Tomasza Murawskiego wyszły dwie monografie o dwu polskich konstrukcjach: ABC i Bąku. Są to nieduże objętościowo pozycje o tych ważnych dla polskiego lotnictwa konstrukcjach. Ale nie skupiają się tylko na nich, jest podane szersze tło, kontekst z jakiego się one wyłoniły. W pozycji o ABC są więc opisy konstrukcji wcześniejszych (np. Wrona), w drugiej o motoszybowcach ITS. Są porównania własności lotnych, eksploatacyjnych itd. Jest mnóstwo ilustracji: zdjęć i rysunków, także wprost z dokumentacji konstrukcyjnych, ale też instrukcji typu, przebiegu prób i testów, jednym słowem kopalnia wiedzy, miód dla nie tylko makieciarzy. Są też dla obu tytułowych obiektów rozdziały o dniu dzisiejszym, bo taki też jest- powstają repliki obu konstrukcji. W przypadku ABC sprawa jest mi osobiście szczególnie bliska, bo replika (już prawie gotowa) dzieje się w moim "ojczystym" aeroklubie gliwickim, za przyczyną nieocenionego Witka Nowaka, tego spiritus movens Muzeum Starych Szybowców. Nie wiem jak sobie poradzicie z kupnem- wydawnictwo jest niszowe, ale na pewno da radę to jakoś przeskoczyć, mamy wszak internet, nawet jak nakład byłby wyczerpany, zawsze może być dodruk- ja mam egzemplarze autorskie (projekty okładek), z dedykacjami autora. Gorąco polecam! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Z kupnem nie ma problemu, wystarczy napisać na maila /jest na stronie http://www.tmdale.republika.pl/ / i jest odpowiedź, może nie błyskawiczna, ale szybka. Zakup bardzo prosty. W ten sposób kupiłem dwie wspomniane wyżej i jeszcze monografię Orlika, a kolega Muchy ter. Pozycje ze wszech miar godne polecenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Także polecam te książki, tak jak koledzy wspomnieli, pozycje godne uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi