poharatek Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Złożony: Wyważony: Zważony: Jeśli w najbliższym czasie będzie dobra pogoda - to wywlokę go na zewnątrz, na sesję plenerową, bo jednak zdjęcia z fleszem nie do końca oddają jego wygląd - np. malowane elementy nie odbiegają odcieniem tak mocno od reszty modelu. (A jeśli pogody nie będzie to qrde trzeba będzie warsztat posprzątać do zdjęć... ) Z wagi jestem zadowolony, wyważenie odbyło się też niemal bezboleśnie - trzeba było doważyć 7g na ogonie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanpasz Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Pięknie wyszedł Śledzę całą relację i z niecierpliwością czekałem na kolejne kroki i zdjęcia. Świetna dokumentacja dla następców. Fajne patenty i świetna technika modelarska. Oj, jeszcze się muszę wiele uczyć. Udanego oblotu Czekam teraz na film z oblotu i zdjęcia w plenerze. Jeszcze raz BRAWO!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Dziękuję Stefan, miło mi że fiacik Ci się podoba i takie pochwały od Ciebie naprawdę wiele dla mnie znaczą. Ale: Bez przesady - widziałem na żywo Twoje cudeńka WWI ESA - i kurcze! czego Ty masz się niby jeszcze uczyć???! Natomiast co do modelu - to jest już oficjalnie ukończon. Wczoraj jeszcze siadłem i posprawdzałem po raz n+1 geometrię i kąty - wygląda na to, że jest OK. Czy jest tak faktycznie, czy tylko tak mi się zdaje - okaże się przy oblocie Dziś faktycznie pogoda dopisała wiec wyprowadziłem fiacika na spacer, żeby zrobić mu sesję zdjęciową przy naturalnym świetle. (Wykorzystałem przerwę w pracach ogródkowych - w tle gdzieś tam się nawet taczki zaplątały ) Szczegóły kokpitu - pajlot dostał pasy, żeby nie wypadł (lub nie uciekł ) I od dołu: Druciane golenie podwozia były zbyt chude - okleiłem je więc "portkami" z cienkiego HIPSA 0,25mm. Wyposażenie: Silnik: DUALSKY ECO 2814C kv1330 Śmigło: APC 10x6 Regulator: Dualsky 45A XC-45-Lite Pakiet: 3s 2200 mAh Serwa lotek: TowerPro SG-90 Serwa SK i SW: TowerPro MG92B Digital Korzystając, że mam go na zewnątrz "podriftowałem" sobie fiacikiem po działce - korzystając jeszcze ze starej aparatury Turnigy. Wnioski z tej jazdy są optymistyczne. Bo owiewki kół dały radę i żadna krzywda im się nie podziała. mimo, że na ziemi jest dosyć skłębiona mierzwa pozimowa a nie ładna trawka. Mimo, że tylne kółko jest umocowane na stałe, to jednak ster kierunku jest na tyle skuteczny, że ma się jakąś kontrolę nad kierunkiem jazdy. No i żwawy jest ten fiacik - po 10 metrach rozbiegu na połowie przepustnicy - to jeszcze ze 4-5 m i wzbiłby się w powietrze Pozostał oblot. Kiedy się odbędzie - nie mam pojęcia. pewnie w ciągu najbliższych 2-3 tygodni. Chciałbym go oblatać na nowej aparaturze (będę ją miał w przyszłym tygodniu), no i lotnisko po zimie trzeba do stanu używalności doprowadzić, a kiedy uda mi się to zrobić - zależy od aury i natężenia wiosennych prac okołodomowych. Tak, czy tak postaram się nakręcić jakiś film z latania i zaktualizować relację. Właściwie to przy modelu zostało mi do wykonania jeszcze kilka detali (stopnie, uchwyty, poprzeczka na owiewce, żeby se pilot oka nie wydźgał o celownik lunetowy), być może zrobię je do momentu oblotu. Ale wątpię To była jak dla mnie długodystansowa robota - ponad cztery miesiące i szczerze powiem jestem trochę zmęczony pracami przy tym modelu. Tak więc trzeba posprzątać warsztat i wziąć się za lepienie następnego latacza 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Fiacik wygląda naprawdę ślicznie. I robota też ładna. Gratuluję i czekam na film z oblotu ;-) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 22 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Model poleciał czy poleciał w odstawkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 22 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Poleciał. Znaczy - w powietrze wzbił się. Już ze dwa miesiące temu (i od tego czasu lata regularnie) Niestety dokumentacji filmowej z tego wydarzenia brak. Być może uda się cuś w najbliższym czasie nakręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Mocno zaległy - ale oto jest film z latania: https://www.youtube.com/watch?v=Crqk1aRmPmQ Jakość niestety trochę kiepskawa (a kamera w moim telefonie jeszcze ostrość skubana na długo zgubiła), ale widać że lata i czyni to całkiem żwawo. Co do samego modelu to jestem już trochę "wlatany" w niego - i latanie nim sprawa mi sporo frajdy Dwie uwagi: 1. Musiałem ściągnąć łapcie z kół (niestety fiacik ma teraz -10 do wyglądu), ale mocno utrudniały start i lądowanie na moim "lotnisku". 2. Jeśli by ktoś chciał popełnić ten model (a szczerze to polecam, bo latadło jest z niego zacne), to radziłbym przesunąć koła podwozia głównego tak 2 - 3 cm do przodu. Inaczej większość lądowań kończy się kapotażem (co zresztą widać na filmie;)). Nic strasznego się nie dzieje, bo przewraca się w momencie zatrzymania - ale jest to wkurzające. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Gratulacje! Małe (z całym szacunkiem) modele rzadko są tak dopieszczone jak Twój. No i jeszcze ładnie lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 No dobra lata to możesz budować inny model! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Następne już zbudowane i oblatane Taki szybki, wakacyjny projekt, może w przyszłym tygodniu się uda nakręcić jakieś filmy z lotów. A jeszcze kolejne są dopiero w powijakach, budowa zacznie się późną jesienią, po zakończeniu sezonu lotnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheSpiekMan Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Fajny model. Buduję ten sam już od dłuższego czasu. Dziękuję za tę relację z budowy i wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Dzięki za dobre słowo Wiesz jak się robi relację, i pisze tak trochę "w próżnię", bez odzewu, to ma się sporo wątpliwości, czy warto tracić czas i energię na coś, co zapewne nikomu się nie przyda, i czy nie lepiej spożytkować te zasoby na budowę modelu. Ale, jeśli się przydaje - no to i fajnie Ale, ale - może byś się pochwalił tym, co udało Ci się zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheSpiekMan Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 No właśnie może bez odzewu, ale zaufaj mi, że dzięki tej relacji nabrałem ochoty żeby coś takiego zrobić. Podziwiam za umiejętności, doceniam wysiłek włożony w tę relację z budowy i próbuję swoich sił Oczywiście pokażę co tam zrobiłem do tej pory, ale dopiero w sobotę jakoś znajdę trochę więcej czasu, żeby pozgrywać zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheSpiekMan Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Obiecałem i wrzucam. Zdjęcia w większości stare, dawno nic nie robiłem, ale dużo stan budowy się nie zmienił. Jutro jak nie zapomnę w dzień to porobię fotki stanu obecnego i wrzucę. Jakość wykonania modelu i jakość zdjęcia nie najlepsze- zdjęć nie umiem robić, a modele też mi tak średnio wychodzą- z drewna robię pierwszy raz, ale dużo mam z niego radości. Update: dorzucam nowe zdjecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi