sebka34 Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Cóż kupić i zacząć budowe .Wzorować sie na jakiejś podobnej jednostce i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Rozważ zakup samego kadłuba, a nadbudówkę zrób po swojemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Kup sobie nowy kadłub w modelmast i zrób coś swojego od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Sebka a ślizga już odpaliłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 A więc stało sie. Stałem sie posiadaczem wcześniej wspomnianego statku. Udało mi sie wynegocjować naprawde fajną cene.Teraz muszę zbudować małą krajzege do ciecia Merbau na nowy pokład 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Ma ktoś pomysł jak dobrać wielkość silników a dokładnie ich moc do łodzi wiem tyle ze na pewno muszą to być motorki na max 7,2v. Klasy 500. I na jednym regulatorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Tak to wyglądało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zaczeła sie Odbudowa statku .Z kadłuba została zdarta stara powłoka i wyszlifowany, zostało wkleić podpory wałów i można oddać do lakiernika . Pokład też nowy i nastąpiło szykowanie desek naciete zostały z Merbau chyba najlepsze drewno nadające się do tego celu i w końcy bardzo żmudne i długotrwałe deskowanie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Nowy pokład wydeskowany,zrobiłem po pierwszym podejściu klejenia wstępny szlif pokładu w celu sprawdzenia jakości wydeskowania . Widoczne na środku pokładu w poniedziałek zostanie wyszlifowany do równości ,gładkości po czy zostanie zaimpregnowany i zostanie położony wstępnie olej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Gorny pokład został skonczony tzn deskowanie, dopasowany wyszlifowany i zostało nadane mu wyoblenie.Jutro naniosę pierwszą warstwe gorącego oleju i tak zostanie reszta konserwacji po wklejeniu w kadłub . W piątek bede w sklepie modelarskim zakipie sklejkę na dolny pokład. Bedzie praca na weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Statek częściowo pomalowany , został nałożony podkład i farba antykorozyjna na dnie kadłuba. Fajnie sie prezentuje w tej kolorystyce szary z rdzawym kolorem zastanawiam sie czy nie zostać przy tej kolorystyce . Docelowo ma być polakierowane niebieskim kolorem . Musiałem w miedzyczasie przerobić otwory do odprowadzania wody z pokładu. Zastanawiam sie jak powinno działać zwijanie kotwic ,chce wykorzyctać przekładnie 5:1 z silnikiem szczotkowym i regulatorem, lecz nie wiem jak wykorzystać potencjał nadajnika by to działało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Pokład główny skończony wyszedł świetnie. Wstępnie spasowane gdzieś niegdzieś jeszcze podszlifować i bedzie super. Podłady wyszły dość ciemne i tym samym mój plan legł w gruzach ,nadbudówka miała być z Sapeli lecz to drewno bardzo zbliżone do Merbau i wszystko by sie zlało .muszę teraz poszukać jakiegoś jasnego drewna ,lub myślałem po prostu pomalować na bialo co o tym myślicie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekSta Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Leć na biało. Wysłane z telefonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Dzieki za rade. Myślę ze zrobie nadbudówkę z naszego drewna jakim jest Dąb lecz bedzie on bielony myśle ze nada ładnego kontrastu . Dziś zrobiłem luk do maszynowni i statek nabrał ostatecznych kolorów . Na zwijanie kotwic wymyśliłem sobie ,serwo standard z lekką modyfikacją potencjametra który sie w nim znajduje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 W oczekiwaniu na jednostki napędowe oraz wały , prace posuwają sie do przodu,zabrałem sie za nadbudówkę a oto i jej zarys Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Nadbudówka zaczęła nabierać kształtów i zacząem ją oklejać dębowym obłogiem i tak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Bardzo ładnie i starannie to robisz ,podoba mi się .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Bęben na łańcuch kotwiczny prawie skończony . jeszcze gdzieś niegdzieś podpiłować do równości. A tak wygląda Zastanawiam cie który kolor wybrać na nadbudówkę ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Jakiś jasny kolor by pasował. Przywieziesz ślizga do Mikorzyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Masz duże drewniane pokłady, to wystarczy. Pokładówkę robiłbym albo białą albo lekko szarą np. RAL 9002 lub kombinację boki 9002, dach 9003. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi