Skocz do zawartości

Sopwith Pup

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Super bardzo ładny no to polatamy.

Zrób wycinankę w swojej ofercie myślę, że trochę chętny znajdziesz. Model podoba się wielu modelarzom.

W lataniu bardzo przyjemny, a gdy nie trzeba wycinać ręcznie to w budowie dla wielu sprawi radość.

Opublikowano

Super bardzo ładny no to polatamy.

Zrób wycinankę w swojej ofercie myślę, że trochę chętny znajdziesz. Model podoba się wielu modelarzom.

W lataniu bardzo przyjemny, a gdy nie trzeba wycinać ręcznie to w budowie dla wielu sprawi radość.

Marku  nie każdy Biniu to Biniu

Opublikowano

Sorki, człowiek zakręcony.

Dzisiejsze pierwsze przymiarki.

Dół gotowy tylko czekam na przyrząd do ustawienia kąta zaklinowania.

Pozostały wykończenia i detale.

Mało miejsca w domu, dla złożenia, jutro na zewnątrz złoże będą bardziej realne zdjęcia.

post-12589-0-62527200-1488648452_thumb.jpg

post-12589-0-81290700-1488648488_thumb.jpg

post-12589-0-86499900-1488648512_thumb.jpg

Opublikowano

Witam  Marku , obserwuję postępy Twojej pracy nad modelem pozwoliłem sobie na wstawienie  zdjęcia efektu mojej pracy .

Jakie masz kąty zaklinowania skrzydeł, nic na moim planie nie pisze i zastanawiam się jak mam go ustawić.

Opublikowano

Jakie masz kąty zaklinowania skrzydeł, nic na moim planie nie pisze i zastanawiam się jak mam go ustawić.

Marku ,oba płaty  +1.5 statecznik poziomy  + 2.5 do 3 , wznios skrzydła  3 stopnie ( oba )

Opublikowano

Marku ,oba płaty  +1.5 statecznik poziomy  + 2.5 do 3 , wznios skrzydła  3 stopnie ( oba )

Oczywiście dzięki za podpowiedz tylko jesteś pewien tego statecznika poziomego ( mi się wydaje jak przestudiowałem literaturę, że górny 0,5+, dolne 1,5+ statecznik na 0) tak ma Heniu ustawiony w swoim 2m.

Dane masz z planu czy z pozyskanych informacji, sory że dopytuje ale tyle wersji krąży że sam już nie wiem. :(

Opublikowano

Mnie to też dziwne że statecznik poziomy ma jakiś kont zaklinowania inny niż zero .Według mnie jaki ustawimy to w locie on się razem z modelem ustawi na 0 takie jest moje rozumowanie i praktyka skrzydło jedno czy ich wiele jak ustawimy tak zostaną w locie .

Opublikowano

Oczywiście dzięki za podpowiedz tylko jesteś pewien tego statecznika poziomego ( mi się wydaje jak przestudiowałem literaturę, że górny 0,5+, dolne 1,5+ statecznik na 0) tak ma Heniu ustawiony w swoim 2m.

Dane masz z planu czy z pozyskanych informacji, sory że dopytuje ale tyle wersji krąży że sam już nie wiem. :(

plany Toni Clark kit też

post-16922-0-42296100-1488746140_thumb.jpg

post-16922-0-20510800-1488746153_thumb.jpg

post-16922-0-83653600-1488746166_thumb.jpg

Opublikowano

Wielkie dzięki.

Byłem przekonany że wyznaczany jest do środka żeberka cięciwy a nie do dolnej części.( tak mierzy kątomierz modelarski do tego przeznaczony)

Jeżeli by patrzeć na zdjęcie nr 2 to jest tył podniesiony +1,5 czyli zaklinowanie było by na minusie?

Opublikowano

Wielkie dzięki.

W moim zdjęcie pokazuje oś kadłuba i od tego jest wszystko mierzone

Mnie to też dziwne że statecznik poziomy ma jakiś kont zaklinowania inny niż zero .Według mnie jaki ustawimy to w locie on się razem z modelem ustawi na 0 takie jest moje rozumowanie i praktyka skrzydło jedno czy ich wiele jak ustawimy tak zostaną w locie .

W Binia  kaczorku   4.5 stopnia

Wielkie dzięki.

Byłem przekonany że wyznaczany jest do środka żeberka cięciwy a nie do dolnej części.( tak mierzy kątomierz modelarski do tego przeznaczony)

Jeżeli by patrzeć na zdjęcie nr 2 to jest tył podniesiony +1,5 czyli zaklinowanie było by na minusie?

Wielkie dzięki.

Tez tak myślałem ,ale poszedłem do Binia Peksy z planami ,przemierzył plany i oba na  +1,5  stopnia

post-16922-0-92964500-1488747296_thumb.jpg

Opublikowano

Tak ustawiłem płaty 1,5 dolny 1 górny, ale statecznik na 0 ( mam odkręcany więc zawsze mogę podłożyć) zgodnie z pomiarem u Henia jego modelu, który lata prawidłowo - sprawdzone w locie.

A poniżej kątomierz modelarski do ustawiania kąta zaklinowania skrzydeł i statecznika, super przyrząd Heniu mi użyczył do ustawienia.

post-12589-0-04420000-1488829696_thumb.jpg

Opublikowano

W dwupłatach, tak jak u Henryka dobrą zasadą jest mniejszy kąt zaklinowania górnego płata. Tak aby były lekko zbieżne. Poprawia to bardzo zachowanie w locie, podczas gdy nawet lekko rozbieżne zaklinowania, właściwie uniemożliwiają prawidłowy lot. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W dwupłatach, tak jak u Henryka dobrą zasadą jest mniejszy kąt zaklinowania górnego płata. Tak aby były lekko zbieżne. Poprawia to bardzo zachowanie w locie, podczas gdy nawet lekko rozbieżne zaklinowania, właściwie uniemożliwiają prawidłowy lot.

Wydaje mi się ze bardziej istotne jest żeby płaty nie byly równolegle. w pt 17 mam mniejszy kąt natarcia dla dolnego niz dla górnego ale na dolnym sa lotki. Wszystko zależy od konstrukcji ale napweno nie moga byc równolegle.
Opublikowano

Witam jeżeli chodzi o kąt zaklinowania płatów w wielopłatach to bardzo duże znaczenie ma profil jaki stosujemy , to on w dużej mierze decyduje o  kącie zaklinowania płatów.Również jeżeli chodzi o kąt zaklinowania statecznika poziomego, to wcale nie musi być na zero ,są samoloty i modele gdzie ten kąt jest inny

a jaki masz profil w swoim PUPIE , Ja teraz jestem na etapie projektu skrzydeł do Nieuporta 11 o rozpiętości 2,2m i mam wytypowane trzy profile ,trzeba je przeanalizować i zasymulować wtedy dopiero wybiorę profil , model w założeniach ma latać realistycznie a nie jak akrobat

Opublikowano

Sprawdziłem u kolegi Henia na takim samym tylko 2 m który lata i to można ze spokojem powiedzieć że jak po sznurku w locie i w lądowaniu.

Wiedzy nigdy za wiele więc załączam rysunek mojego profilu lotki na dolnym płacie.

post-12589-0-59100900-1489942057_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.