wojcio69 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Konrad nie ma drugiego kabla z ESC, już go nie ma, był ale zadziałało prawo tima: było i ni ma. Tomku ten mój rysunek jest pokazaniem Twojego odręcznego schematu. Faktycznie Altis jest podłączony do ESC za pomocą kabla Y. W moim rysunku kabel GDZIE? jest tym samym kablem, który na Twoim rysunku idzie z kabla Y do odbiornika po lewej stronie pod wolny kanał bez kabla sygnałowego oznaczonego ? Natomiast podłączenie Altis'a na moim rysunku to to samo co u Ciebie kabel z kabla Y do Altis'a bez czerwonego przewodu z + I ten kabel który ty wpiąłeś pod wolny kanał ja gdzie mam wpiąć? Na razie na kanale 5 jest + i - serw w skrzydłach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Wojtek, u mnie jest tak: 1 kanał - Altis - kanał spięty z silnikiem - sygnał, bez zasilana na wejściu do Altisa. Zasilanie Altisa idzie w kierunku od odbiornika do Altisa. 2 kanał lotka 3 kanał wysokość 4 kanał kierunek 5 kanał lotka 6 kanał klapa 7 kanał klapa 8 kanał wolny - zasilanie BEC - bez sygnału Wszystko mieści mi się na 8 kanałach. Coś jak u Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Wojcio - jeśli kabelek "gdzie" jest odnogą "Y" pomiędzy regulatorem i Altis-em to wywal z niego przewód sygnałowy i podaj zasilanie pod skrzydła które teraz włączasz na 5 kanale. 5 kanał pozostanie wolny !. Odbiornik i serwa ogona dostaną zasilanie przez Altis-a a serwa skrzydeł bezpośrednio z BEC-a. Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Prąd-niby prosty a jednak taki skomplikowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kangur Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Panowie, widze ze temat jest mocno zagwatmany. Istnieje pewien standart swiatowy w F5j bezpieczny i sprawdzony. W skrzydle sa 4 serva i 4 kanaly powinny isc do odbiornika razem z zasilaniem serw. Wojtek, nie wielka modyfikacja w skrzydle kosztuje cie tylko 1godzine przelutowani kabelkow. Jak to zrobic wyslalem zdjecie powyzej w poprzednim poscie. Jak zrobisz tak jak wszyscy na swiecie to robia uzyjesz tylko 7 kanalow, a osmy kanal podlaczysz do variometru ktory masz i bedzie na lotach treningowych uczyl sie jezyka jakim model gada do ciebie zeby zaczepic sie w termite. Ponizej zdjecie polaczen w jednym z moich models. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kangur Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Przepraszam za piekny rysunek, ale tak powinny byc polaczone serva. Oczywiscie to jest polowa skrzydla i druga polowa musi byc tak samo, jak zrobisz polacznie do kadluba to juz twoja sprawa, ale polecam metode z poprzedniego postu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Stan wszystko jasne, też myślałem o przerobieniu podłączenia serw na trzyżyłowych kablach tylko jest jeden myk, mój Jantar miał serwa montowane w formie i przeróbka tego w moim wykonaniu jest... sobie dopowiedz, bo nie chcę klnąć Jurku rozumiem z tego co napisałeś, że taka opcja jest możliwa i bezpieczna jak na poniższym rysunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Dużo tych rozdzielacze y z grubsza tak. Ale ja bym po prostu wyjął z wtyczki ESC żółty przewód sygnałowy, wsadziłbym go we wtyczkę i potem do Altisa. Jeden kabel Y mniej masa (czarny) wystarczy jak dojdzie od strony odbiornika do altisa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 I to jest dobry pomysł, dzięki P.S. Czy można prosić moderatorów aby wydzieliły z tego wątku całą część poświęconą podłączaniu Altis'a (od nr 185) i zrobili z niego nowy wątek o tytule np. Jak podłączyć Altis'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Wojcio - coś Ty się tak zafiksował na tym 5 kanale ? Altis-a możesz podłączyć 3-żyłowym kabelkiem i przez niego zasilić odbiornik i 2 serwa ogona. 5 kanał pozostanie wolny. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 A bo to wszystko przez tą dobrą zmianę Do dnia posiadania Jantara każdy mój model posiadający 6 serw i regulator z BEC zajmował 7 kanałów w odbiorniku a Jantar zajmuje 8 Dopóki Tomek nie opublikował swojego schematu podłączenia życie wydawało się proste - regulator pod Altis'a, altis'a pod kanał silnika w odbiorniku i gotowe. A teraz to mam taki bałagan w głowie, że bez wsparcia NASA i Pentagon'u to nie dam rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Obie wersje sa ok, choć ja jestem zwolennikiem nie puszczania zasilania przez kolejne urządzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Tutaj przenosimy wątek i będziemy dyskutować w/w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Witam, to i ja dołączę się do wątku o Altisie, mianowicie mam pytanie jak interpretować : abs altitude [m] filtered altitude [m] ??? oraz co oznacza max i min vario ? w załączeniu screen z wczorajszego lotu. pozdrawiam, Mariusz wykres.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Max i min vario to maksymalne i minimalne wartości zmierzone variometrem. Filtered altitude - https://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=32200567&postcount=100 Pozdrawiam Kojani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Teoria i praktyka się spotkały - przejściówka waży 6 gram. Można mniej... Dla chcących spać spokojniej i mających trochę luzu dla kilku dodatkowych gram - polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Przeczytałem wszystko w tym wątku i instrukcję Altisa v4+ i zastanawiam się czemu producent nic nie wspomina, że lepiej nie puszczać zasilania przez Altisa - przecież doskonale wie jakie prądy mogą występować w F5J... Nie rozbierałem tego nowego Altisa z koszulki, ale wychodzące z tego samego miejsca kabla wskazują, że masa i "+" wejścia i wyjścia mogą (a logika wskazuje, że powinny!) być albo zwarte, albo b.blisko siebie - może we wcześniejszych wersjach było inaczej?!? Mój wniosek jest taki, że może nie warto komplikować sobie życia kablami Y etc. jeżeli używa się ESC z BEC, ale bardzo chętnie przeczytam opinię kogoś, kto Altisa v4+ rozbierał, ew. spalił puszczając zasilanie przez niego, a nie obok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Paweł, producent pisze w instrukcji, ze nie zaleca zasilania modelu przez Altisa. Pewnie wiesz dlaczego taki disclaimer pojawia sie w opisie. Jak powodem zwarcia bedzie Altis to .... przecież pisaliśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Ok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Ale główka nie chce przestać pracować Co sądzicie o odsłonięciu wychodzących z Altisa kabli i zwykłym zlutowaniu masa-masa i V-V ? To załatwi sprawę puszczania prądu przez Altisa - jedyny potencjalny problem, to czy sędziowie na zawodach nie będą sarkać, że przerabiany... (koszulki nie zamierzam w ogóle ruszać - tylko kabelki na zewnątrz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi