Elvis Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Kwestia może prozaiczna, ale nie znalazłem jednoznacznej informacji w sieci, a z heli nie miałem nigdy styczności: czy serwa przeznaczone do heli (cykliki lub ogonowe) można używać w innych modelach (szybowce, akrobaty) zastępując nimi "zwykłe" serwa cyfrowe, bez jakichś specjalnych zabiegów lub widocznych różnic w ich pracy? Na zdrowy rozum wygląda że tak, ale nie zaszkodzi się upewnić. Z góry dziękuję za rzeczowe informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Serwa do smiglowcow - szczegolnie ogonowe - ze wzgledu na wspolprace z zyroskopem i koniecznoscia szybkiego dzialania- zazwyczaj sa duzo bardziej wymagajace niz samolotowe. W skrocie - smiglowce wymagaja "lepszych" serw niz typowe samoloty. Dobierajac serwa do jakiegokolwiek modelu nalezy przejrzec jego parametry: http://www.servodatabase.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgadza się. Tylko że ja chcę zrobić w drugą stronę: serwa od heli wstawić do szybowca i tu nie jestem pewien czy podłączone bezpośrednio do odbiornika będą "normalnie" działać. Edit: Link powyżej nie działa, ale to mało istotne w tym momencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Tu twierdzą że bez problemu: http://www.helifreak.com/showthread.php?t=580994 Sprawdź po prostu Poza sterem wysokości to w samolocie serwa nie są krytyczne, wstaw najpierw np do steru kierunku, albo jednej lotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Widzisz, sęk w tym że chce zamówić z HK od razu 6 szt. Też myślałem że nie powinno być problemu ale im dalej w las tym ciemniej . Spotkałem się w necie ze sprzecznymi opiniami, miedzy innymi tą która jest w linku powyżej, że ze względu na większą czułość nie nadają się do akro. Dla tego liczę na opinię kogoś kto miał i próbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Właściwie każde serwo helikopterowe nadaje się do samolotu, tylko jest pytanie: po co przepłacać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Ale serwa do śmigłowca niczym się nie różną oprócz szybkości, która akurat w modelu szybowca nie ma aż takiego znaczenia, to nie akrobacja. Każde serwo będzie działać i z żyroskopem i bez, podpięte od razu do odbiornika. Tyle że serwa przeznaczone do śmigłowców, ze względu na zazwyczaj dosyć dużą prędkość jak już wspomniałem, w szybowcu niekoniecznie wymaganą, mają dosyć wysoką cenę. Nie lepiej kupić zwykłe serwa cyfrowe z podobnymi parametrami za mniejsze pieniądze?Aha, nie wiem co to za parametr serwa - czułość, ich podstawowe parametry to szybkość, siła trzymania i moment. Czułość to może mieć żyroskop w śmigłowcu, ale nie serwo, ono nie odbiera żadnych sygnałów oprócz tego z nadajnika który po prostu jest jak mamy zasięg i nie ma, kiedy ten zasięg zgubimy. Może pokaż jakie serwa planowałeś kupić, może znajdziemy coś "nie-helikowego" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem. Kwestię ceny pomińmy, chodzi o inne względy (gabaryt, moment, waga, dostępność). Chodzi mi akurat o te serwa Tak jak pisałem, wątpliwości zrodziły się po wertowaniu sieci, zwłaszcza anglojęzycznych zasobów. A co do czułości to akurat nie chodzi o jakiś konkretny parametr a stwierdzenie "heli servos with a very tight deadband are not suitable for aircraft", być może źle to zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Hmm, jeśli na cenie Ci nie zależy to śmiało, chociaż wg mnie i tak taka prędkość jest nie potrzebna w szybowcu. Ale jeśli Ci akurat pasuję to czemu nie, działać będą. Osobiście chyba bym wybrał jakąś cyfrową, Coronę z metalowymi trybami. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Akurat bardziej lubię z tej firmy którą podałem Dzięki za rozwianie wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabcio Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Moim zdaniem nie można tylko stosować w płatowcach serw ogonowych heli z długością impulsu sterującego dla położenia neutralnego 760 mikro sekund. Typowe serwa mają długość impulsu 1520 mikro sekund. Takie serwo ogonowe pracujące z krótkimi impulsami nie będzie pracować podpięte pod normalny odbiornik, a spalić się może. Z drugiej strony są odbiorniki np. Futaby, które umożliwiają podłączenie serw pracujących w trybie hi speed. Ja w każdym razie po prostu wystrzegałbym się serw dedykowanych do pracy na ogonie (z żyroskopem). 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 W pełni się zgadzam, ale podane serwo nie jest typowo ogonowym servem takim jak np KST DS565X, te jest po prostu szybkie. Nie spotkałem się, żeby serwo z tym neutralnym impulsem na 760ms nie było jakoś specjalnie oznaczone w specyfikacji. Więc te Turnigy są raczej zwykłymi, szybkimi i małymi serwami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 To raczej uzupełnienie tematu niż uwaga dot. podanych serw i to dość istotna. Ale nie zaszkodzi postawić sprawy jednoznacznie ;-) gdyby ktoś miał wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravp66 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Witam. Latam głównie śmigłowcami. Z tego co się orientuję to serwa, które stosuje na tarcze bez najmniejszego problemu możesz zastosować w szybowcu. Serwa tgy-306G przeważnie są używane na tarcze w 450, ale niektórzy stosują je również na ogon. Odpowiednikami tych serw są KST115, lub nowsze KST 215. Z tego co się oriente prawdopodobnie posiadają takie same zębatki jak KST115. Słabszymi odpowiednikami są KST113 - ale mają rożne opinie. Co do używania serwa ogonowego to raczej nie polecam. Są to serwa bardzo szybkie z mniejszym momentem. Dużo osób do szybowców stosuje MIDI KST DS125MG WING, MIDI KST DS135MG WING, MIDI KST DS145MG WING, MIDI KST DS225MG WING. Wszystkie z powodzeniem możesz dostać w Polsce. np. sklep w stopce. Przed zakupem serwa radzę zobaczyć z jakimi napięciami serwo pracuje. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Kwestia może prozaiczna, ale nie znalazłem jednoznacznej informacji w sieci, a z heli nie miałem nigdy styczności: czy serwa przeznaczone do heli (cykliki lub ogonowe) można używać w innych modelach (szybowce, akrobaty) zastępując nimi "zwykłe" serwa cyfrowe, bez jakichś specjalnych zabiegów lub widocznych różnic w ich pracy? Na zdrowy rozum wygląda że tak, ale nie zaszkodzi się upewnić. Z góry dziękuję za rzeczowe informacje. 306 mam w extrze PA. Bardzo fajne serwa za rozsądne pieniądze. Polecam ;-) Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Serwa zamówione. Jeszcze raz dzięki wszystkim za opinie i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi