Jacek Walenciak Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Mam problem z ww. regulatorem. Po podłączeniu zgodnie z instrukcją do programatora Jeti Box pojawia się komunikat "waiting for device" (oczekiwanie na urządzenie) i po wszelkich próbach naciskania wszystkich strzałek nic się nie dzieje. Podłączyłem inny regulator Jeti Spin 44 i wszystko działa jak należy, można wejść w menu regulatora i go dowolnie zaprogramować. Wcześniej miałem podobny problem z regulatorem Mezon 165 opto, ale go odesłałem do sklepu i wziąłem właśnie ten 115 amperowy. Nie wiem gdzie leży problem. Može ktoś z Koleģów spotkał się z czymś podobnym? Czy to wina regulatora i jego oprogramowania, czy też problem tkwi w Jeti Box? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmarkow Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Jeśli dobrze pamiętam to regiel oprócz podpięcia do JetiBox-a wymaga zasilenia. Ja zasilałem chyba przez SBEC-a też Jeti. Nie miałem problemów z zaprogramowaniem 165 OPTO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Kolega powyżej ma rację. Regiel zawsze musi mieć podane zasilanie i oczywiście włączony przełącznik (np. Jeti SPIN z BEC na pokładzie). Oczywiście OPTO nie ma włącznika. W razie czego - napisz do Jeti - szybko odpowiadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Oczywiście, że podłączyłem zasilanie ze świeżo naładowanego pakietu 4xenelop 2000mAh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Napięcie wg. producenta 6-59 V. http://www.jetimodel.com/en/katalog/Speed-Controllers/@produkt/MEZON-115-opto-RPM-/ Rozumiem, że te Enelopy dały 4,8 V - wiec za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Podłączyłem teraz jeti max bec 2 plus ex i ustawiłem zworkę na 6V. Niestety, nic się nie zmieniło, dalej jest komunikat "waiting for device". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Ja przy Spinach podpinam pakiet od modelu: 3 lub 4 S. Spin ma oddzielny kabel z czerwoną wtyczką przeznaczony tylko do programowania. Drugi kabel służy do podpięcia do odbiornika (oczywiście już przy instalacji w modelu). Napisz do Jeti. A nie zapomniałeś zasilić Jeti Boxa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Już pisałem, że zasiliłem Jeti Boxa przez zarówno Jeti Max Bęc jak i pakiet złożony z 4 enelopów. Wszystko podłączyłem zgodnie z załączonym powyżej schematem. Gdybym nie podłączył napięcia do jeti box-a to nic by nie wyświetlił. Myślę, że regulator ma zresetowane oprogramowanie i dlatego nie ma tu żadnej komunikacji. Ja do tego doszło, nie mam pojęcia. W tym przypadku nadaje się tylko do zwrotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Może się nie zrozumieliśmy. Jeti Box może mieć te 4 Enelopy czyli 4,8V. Kabel z czerwoną końcówką od regla do JetiBoxa, a do regla np. pakiet 6S. Sorry ale bywa, że człowiek się zamyśli i np. odwrotnie podłącza kabelki do JetiBoxa - łatwo to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 A gdzie podpinałeś zasilanie regla ? pod jakie przewody? Zgaduję -nie znam Mezon ów. Niektóre regle OPTO tak naprawdę maja wbudowany BEC -który zasila malutką mocą TYLKO ich własną elektronikę. Od wersji BEC różnią się tym, że w tych z BEC -bec regla zasila i elektronikę regla -i odbiornik oraz serwa a w wersjach OPTO przerwany jest czerwony kabelek (gdzieś na płytce regla po prostu nie ma ścieżki) -i bec zasila tylko elektronikę regla. Nie zawsze tak jest -ale się zdarza. -dlaczego się tak robi -żeby z regla w którym płyną duże prądy nie przenosiły się zakłócenia na odbiornik. Kabelek sygnałowy -sterujący też jest często przerwany elektrycznie -regiel i odbiornik są odseparowane -impulsy przenoszone są światłem poprzez "optoizolację" taki regiel wymaga zasilania poprzez przewody siłowe -czerwony przewód w wiązce sterującej jest tylko "na sztukę" Nie twierdzę, że tak jest w Mezonach -nie wiem -ale chyba nie zaszkodzi spróbować podpiąć do regla na czas programowania także i pakiet mocy... UWAGA -niektórym reglom szkodzi zapięcie mocy gdy nie jest podpięty silnik. Więc programowanie: -silnik do regla -potem programator -potem pakiet mocy -potem zasilanie programatora -i ewentualnie mało prawdopodobne, że jeszcze zasilanie na przewód sterujący regla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Dziękuję, za podpowiedź. Podłączyłem pakiet 4s do regulatora i wszystko działa. Zmyliło mnie wszystko z powodu faktu, że do tej pory używałem regulatorów z Bec-cem. To mój pierwszy opto i popełniłem gafę. Jeszcze raz dziękuję Kolegom za pomoc. Pozdrawiam, Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Na zdrowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Wcześniej miałem podobny problem z regulatorem Mezon 165 opto, ale go odesłałem do sklepu i wziąłem właśnie ten 115 amperowy. Czyli dobry wrócił do sklepu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 A no tak????. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi