AMC Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Witam Panów !Mam problem z Dellem M90. Przy próbie uruchomienia wywraca się do blue screena, potem wyświetla w BIOS propozycję podjęcia próby uruchomienia Windowsa 7 w trybach normalnym lub awaryjnych. Po wybraniu (strzałkami z klaw.) opcji trybu awaryjnego z obsługą sieci - uruchamia się w tym trybie i obsługuje Neta, daje fotki i odtwarza filmiki z YT, ale z jakimiś drobnymi cętkami na ekranie, które są widoczne zresztą już od początku.W BIOS ekran jest nieregularnie wypełniony w ok.5% białymi drobnymi prostokącikami i hieroglifami, które utrudniają odczytanie komunikatu tekstowego w lewym górnym rogu ekranu. Czytelne są słowa "account" i "memory". Po ok. 30 sek wyświetlania tego komunikatu pipczy głośno 1 raz i proponuje F1, na co reaguje próbą uruchomienia, oczywiście nieudaną.RAM się wywalił ?Znowu ?Około rok temu miał już taką przygodę, objawy były podobne, ale tak dokładnie to nie pamiętam. Też wywracał się do BS i próbował sam wstać, co mu się kilka razy udało. Wymieniłem wtedy obie płytki RAM-u z 2x1Gb na 2x2Gb (DDR2 667MHz) i wszelkie problemy zniknęły, nawet Phoenixa ogarniał płynnie równolegle z innymi pootwieranymi programami.Spotkaliście się może z takimi objawami ? Wymienić ten RAM jeszcze raz ?Te dwie płytki Kingstona kupiłem na Alledrogo za 140 zetów. Są dostępne używki w takiej cenie i nówki po 109,- sztuka (esus Szczecin).Poradzicie coś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Albo RAM albo co gorsza chipset video. Wtedy reballing albo kasacja :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Albo RAM albo co gorsza chipset video. Wtedy reballing albo kasacja :-( Reballing to zabieg na krótką metę, zasadny tylko w jakichś szczególnych przypadkach, bo wystarcza na kilka do kilkudziesięciu dni. Pocieszam się, że M90 nie figuruje na "czarnej liście", grafika Quatro 3600 w nim - też nie : http://naprawalaptopow.com.pl/czarna-lista-laptopow-z-wadliwymi-ukladami-nvidia. Więc szukam sposobu na jakieś jaśniejsze zdefiniowanie, czy to RAM czy grafika. Co tu można rozeznać ? W trybie awaryjnym te info są niedostępne, dysk 100GB jest zdrowy - tyle mi powiedział. Zna ktoś sposób jakiś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Grafika - RAM nie siałby artefaktami, tylko powodował freezy/bluescreeny. Ale jak chcesz być w 100% pewien, to ściągnij sobie Memtesta http://www.memtest86.com/download.htm (wersja USB,,uruchom wersję v4, bo do tej wersji zwykłe biosy obsługuje, później - UEFI) i przetestuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Prawdziwy reballing polega na wylutowaniu chipsetu położeniu kulek oraz ponownym polutowaniu. Jeśli chipset był sprawny, laptop na długo odzyskuje pełną sprawność . To o czym wspominasz to wygrzewanie chipa bez wymiany kulek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 A jak Tam u Ciebie z wiatraczkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Prawdziwy reballing polega na wylutowaniu chipsetu położeniu kulek oraz ponownym polutowaniu. Jeśli chipset był sprawny, laptop na długo odzyskuje pełną sprawność . To o czym wspominasz to wygrzewanie chipa bez wymiany kulek. Zgadza się, o ile właśnie chipset był sprawny... : http://www.wykop.pl/ramka/1007769/zepsuty-laptop-lub-karta-graficzna-uwazaj-na-reballing-bga/ Marcin, o ile mgliście dobrze pamiętam, to poprzedni RAM w fazie agonalnej też sypnął artefaktami. Może to wynikać z tego, że zintegrowana grafika korzysta ze wspólnego RAM-u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Przerobiłem już sporo starych laptopów i mało kiedy pada RAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 A jak Tam u Ciebie z wiatraczkiem? Czyszczony regularnie, wiatraków prawie nigdy nie słychać, ale klawiatura zwykle ciepła, a od spodu (właśnie w okolicy kasetki z RAM-em) mocno ciepły. Stoi na co dzień w stacji dokującej, więc od spodu ma przewiew. Ale narażony jest na częste zmiany temperatury, 2-4 włączenia i nagrzania na dobę. Jak zmienię RAM na te stare, umarłe płytki 2x1GB, to artefakty są inne i jest ich o połowę mniej. Mam zbyt małe doświadczenie w tym temacie, żeby coś tu na pewniaka wnioskować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodas Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Witam! Grafika Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Jest różnica jak jest zimny, świeżo włączony, wejdź prosto do biosu. I jak jest ciepły. Zanim załaduje się Windows to chipset grafiki zdąży się już zagrzać Tak wrócę do tego chłodzenia bo miałem objaw,że pojawiały się kwadraciki w trybie tekstowym jak mi się przegrzewał chipset grafiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Test ramu trzeba zrobić , mało kiedy padają oba ramy na raz. Jak sie grzeje to znaczy , że wylot powietrza z procka zapchany ,to że wentylator jest czysty i się kręci nie znaczy że jest ok .Między wylotem a blaszkami odprawadzajacymi ciepło może byc zapchane. Tak to wygląda: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Dokładnie zacząłbym od rozkręcenia laptopa i sprawdzenia przepływu powietrza. W środku możesz mieć masę "kotów". U ciebie działa taki test? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Dokładnie zacząłbym od rozkręcenia laptopa i sprawdzenia przepływu powietrza. W środku możesz mieć masę "kotów". Tak właśnie zrobię, bo te "koty" to za każdym razem wyjmuję - DZIĘKI, Francka ! Włodas, zbytniku jeden, co Ci się tak pyszczydło cieszy ? Jeszcze mi powiedz, żebym lapkowi stypę szykował... Ta grafika jest wymienialna ? To znaczy przy użyciu odpowiedniego sprzętu ? Jeszcze mnie oświećcie, jak ta kość wygląda, czy ją tylko da się rozpoznać jakoś po kształcie, kolorze, zapachu, nadruku NVIDIA czy jakoś tam... różdżką może ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Jest grafika wymienialna,ale przez firmy zajmujace sie takimi sprawami sam nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Dokładnie zacząłbym od rozkręcenia laptopa i sprawdzenia przepływu powietrza. W środku możesz mieć masę "kotów". U ciebie działa taki test? Robert, niewiele mogę się po tym teście pożywić, bo mi nie odtwarza dzwięku na filmikach. Zajrzę mu do trzewi, może coś rozeznam z tą grafiką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Wchodzisz w tryb diagnostyki naciskając FN +Power lub Power+F12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 https://www.youtube.com/watch?v=k5BV5A7C99Y 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 A czytywałem na tym forum wątki z gatunku dochodzeniowego mission impossible pt: "dlaczego gubi zasięg" i "co lepsze - Futaba czy Graupner" i dyskutantów było sporo, i pomysłów, i ciągnęło sie toto całymi stronami, najczęściej do pierwszej krwi. A tu się spytał chłop o laptopa i nie uminęła nawet jedna strona wątku i - aluzją, bo aluzją - każe mu się spadać na szczaw. I żeby jeszcze sam nie był do pomocy skłonny, można by go było taką karmą poczęstować, ale AMC? Nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Ale film życiowy jest Bartku Andrzej rozkręci laptopa, obada i zda relację. Pomyślimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi