Wojtan Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Witam. To nic, że na stole leży rozgrzebany Łoś, na półce sklejone skrzydło od Spitfire'a - zamarzył mi się po rozbiciu piankowego Wildcata jakiś myśliwiec pod napęd z rozbitka i oto znalazłem: śliczny Jak-3 - zrobi się go ładnie w polskim malowaniu, jako że służył w WP. Plany: http://rcplans.ru/як-3/ Kadłub składa się bez problemów. Tzn trzeba złożyć klatkę z wręgami i zalać klejem. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Witam,ładny modelik sie zapowiada.kupiłeś gdzieś ten zestaw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Piotrek - na samym początku kolega podał link do strony gdzie możesz ściągnąć plany tego i innych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Tak, plany ściągnąłem z tej rosyjskiej strony, a wyciąłem w zaprzyjaźnionej modelarni. W trakcie składania oczywiście okazuje się że nie wszystkie rzeczy są dokładnie rozrysowane i pewnie rzeczy trzeba będzie rozpracowywać samemu - jak np. umiejscowienie serw lotkowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziu45 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 A jaką sklejkę użyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Generalnie - wszystko sklejka 3mm, jest dosłownie kilka elementów które musiałem wyciąć jeszcze raz ze sklejki 1mm i zrobić w sumie 4mm. Dla łatwiejszego oglądania - plany w pdf-ach: yak_3_1.pdf yak_3_2.pdf yak_3_3.pdf yak_3_4.pdf yak_3_5.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Irku myślałem po prostu że jest gdzieś dostępny kit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 W tych pdf'ach są rysunki wektorowe (na poliliniach), jedyne co by trzeba z nimi zrobić to połączyć (bo siakieś takie pokawałkowane), dodać offset, mostki i dalejże ciąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Częściowo już popracowałem, mój zestaw do wycinania wyglądał tak: yak_3 modyfikowany2.dwg Nie ukrywam że chętnie zobaczyłbym jak ktoś składa równolegle ze mną, byłoby z kim omówić pojawiające się problemy - nie jestem jeszcze zbyt doświadczonym budowniczym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Witam,dobrze ci idzie,nieprzesadzaj z tym brakiem doświadczenia.jakie zastosujesz podwozie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 No właśnie, podwozie będzie kolejnym do rozwiązania - po ustawieniu wzniosu skrzydeł - problemem. Twórca tego modelu zastosował serwo, i ręcznie robiony mechanizm. Kilka fotek z jego poprzedniej paczki z planami: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Witam, myślałem że masz już coś dopasowane, ja bym wmontował jakieś elektryczne. W sklepie rc4max widziałem w jakiejś rozsądnej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Na razie mam zmontowane tyle kadłuba co na zdjęciach i postępy nie będą porażające, dopóki nie skończę prac nad Łosiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 5 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 A zatem: Łoś skończony i lata, tymczasem lato jakby gdzieś się zapodziało i leje, więc jest dobry moment na wznowienie prac nad Jakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 22 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Poczułem sie jakbym budował łódkę a nie samolot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 A nie prościej wygiąć dwa kawałki balsy na mokro, a nie docinać tyle kawałków i sklejać razem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 22 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Problem w tym że nie, bo musi się zwęzić na końcu a nie tylko zagiąć. Zostaje nadmiar, który nie zniknie tylko po namoczeniu balsy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Kwestia docięcia odpowiedniego kawałka Bardzo ładny projekt, przypadkowo zobaczyłem, będę kibicował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi