AdamOld Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 TeBe, właśnie dlatego powoli uzbrajam swoją pracownię aby robić samemu "laubzegą" a nie produkcje z "homeCNC". Dlatego ten model będę jednak robił jak najbliżej oryginału, bo to nauka i zdobywanie doświadczenia w tej dziedzinie. Ale następny Wicherek to będzie już z profilem dwuwypukłym, z lotkami i klapami i możliwe że dolnopłat. Tak jak w książce W.Schiera. Dzisiaj przemyślałem i zrezygnowałem z lotek na rzecz oryginalnego wzniosu i tak właśnie wkleiłem żeberka przy kadłubowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Adamie prawie wszystkie zdjęcia z budowy mojego Wicherka25 przesłał Tobie Tomasz. W jego poście masz 3 pliki zip do pobrania. Te zdjęcia to moje dzieło. W razie jakichkolwiek pytań świadczę pomocą. P.S. Czy żebra i boczki kupiłeś wycięte CNC??? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Adamie prawie wszystkie zdjęcia z budowy mojego Wicherka25 przesłał Tobie Tomasz. W jego poście masz 3 pliki zip do pobrania. Te zdjęcia to moje dzieło. W razie jakichkolwiek pytań świadczę pomocą. P.S. Czy żebra i boczki kupiłeś wycięte CNC??? Pozdrawiam. Marcinie, zdjęcia są świetne. Podpatruję jak budowałeś, tak jak inne wątki na forum I żebra i boczki i wing jiga zakupiłem razem z planami które nie pokrywają się z oryginalnymi a do tego jakość balsosklejki i wykonanie niestety nie po mojej myśli...już nigdy więcej. Wycięcie samemu z porządnej modelarskiej sklejki nie stanowi specjalnego problemu, zwłaszcza jak się ma elektryczną piłę włosową. Dorabiałem teraz dodatkowe żeberka i poszło mi to dość szybko a jaka jakość. Jeśli już kupować "tartak" z CNC to ze sprawdzonego żródła. Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Dzisiaj trochę podłubałem w modelarni. Wzmocniłem skrzydełka, dokleiłem ze sklejki 2mm żeberka przy kadłubowe. Myślę nadal nad lotkami a na razie wezmę się za kadłub, może już jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Adamie, lotki rób koniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 A ja bym polemizował :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 To nie jest model swobodnie latający, że nie potrzebuje lotek tylko bardzo poważny model zdalnie kierowany. Koniecznie rób lotki, tym bardziej że konstrukcja skrzydła jest do tego przygotowana. Wznios nie więcej jak 1,50 do 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Polecam robić lotki. Z klapami daj sobie spokój. Ja mam lotki i klapy, klap jeszcze nigdy nie użyłem. Z lotkami Wicherek lata pięknie. Co do wzniosu mój ma 2 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Klapy w wicherku są mniej wiecej tak potrzebne jak w seicento spoiler 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Mały przerywnik, trochę dłubania przy skrzynce startowej. A tak wychodzą skrzydełka ze wzniosem 6 stopni. Zaczyna brakować miejsca w mojej modelarni, dobrze że idzie lato, będę robił na zewnątrz. A tak wygląda mój pierwszy trenerek. Bez lotek i lata wyśmienicie. Co prawda nie tak jak ten krzyżak ale frajda jest, nawet dźwiga kamerkę i daje rady. Może zrobię tak jak to chyba pisał TeBe o regulowanych zastrzałach. Mianowicie wytnę lotki ale pierwsze loty zrobię na dużym wznosie a później zmniejszę wznios żeby móc latać na lotkach. A teraz "przy sobocie, po robocie...." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 I stało się. Wycinanie lotek. A tak robię wzmocnienie skrzydła. Czy takie serwa wytrzymają napęd lotek ? lub takie? Również statecznik poziomy jest w budowie. Dobrze że jest tyle relacji bo jest gdzie podpatrzeć rozwiązania i techniki. Właśnie teraz będę oglądał zdjęcia jak budowane były lotki w Wicherku 25. Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmalolat23 Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Witaj Adamie. Co do serw to ja na lotkach mam tower pro sg90 i latają. Ten model jest wolny i myślę, że takie serwa wytrzymają. Co do wzmocnienia skrzydeł to proponuję wkleić pomiędzy listewki 3x5 w dźwigarze kawałki balsy 2mm. Pozdrawiam!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 28 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Tak wzmocniłem skrzydło czyli kratownica. Taka kratownica usztywniła skrzydło dość wyraźnie. Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Mogłeś zastosować klasyczne przekładki miedzydzwigarowe, ale jak na ten model to wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 28 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Marcinie, przekładki między dźwigarowe mogłem wstawić ale wydaje mi się że kratownica jest i mocna i lekka. Wicherek to na razie nie akrobat to i wytrzymać powinna taka konstrukcja. Natomiast lotki wyciąłem dosyć duże bo prawie 50% większe od podanych w książce. Zrobię więc wychylenia mniejsze aby nie rzeźbić za dużo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Przymiarka lotki teraz problem z zawiasami. Jakie i jak...oto jest pytanie...? Na razie zajmę się wyszlifowaniem kątów aby było jakieś wychylenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Adamie czy mi się wydaje że krawędź lotki jest prosta ? Pierwsze zdjęcie w "przymiarce". Jeżeli tak to po wstawieniu zawiasu lotka będzie się bardzo mało nawet za mało wychylać. Przednia krawędź lotki powinna być ścięta jednostronnie lub dwustronnie, w zależności gdzie zamierzasz zamocować zawias. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Wiem Ahaweto Adamie, pisząc o wyszlifowaniu kątów właśnie to miałem na myśli. Lotka w górę 25 stopni a na dół 15. Być może będę musiał robić nową lotkę ale zobaczę po zestruganiu krawędzi i przymiarce zawiasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Lotka podszlifowana wstępnie. Widać wyraźnie niedoskonałości, może uda mi się szpachlówką wyrównać. Jako że ten model jest "ćwiczeniem w drzewie" to niedoróbki wychodzą dosyć spore. Pomimo poprawek to widać błędy związane z jakością balsosklejki. Nawet dotknięcie elementu, rękawem bluzy , powoduje złamanie. Ta balsosklejka jest bardzo słaba, krucha, słabsza od porcelany. Nigdy więcej takiego materiału. Czas poświęcony naprawom elementów przekroczył wycięcie laubzegą z porządnej sklejki nowych żeberek. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi